Ce s-a întâmplat azi, 30 decembrie?

30.12.2021
Ce s-a întâmplat azi, 30 decembrie?

Ziua de 30 decembrie este cea de 364-a zi a calendarului gregorian și a 365-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului a mai rămas o singură zi.

La 30 decembrie 2006, Saddam Hussein a fost spânzurat în nordul Bagdadului pentru crime împotriva umanității. Televiziunea de stat irakiană a arătat imagini cu el mergând la spânzurătoare înainte de zori, într-o clădire pe care serviciile sale de informații o foloseau cândva pentru execuții. Momentul execuției sale nu a fost afișat, deși imagini cu trupul său învelit într-un giulgiu au fost difuzate ulterior la televizor.

Ce s-a întâmplat azi, 30 decembrie?

1903 – Incendiul Teatrului Iroquois din Chicago, Illinois, s-a soldat cu 602 de vieți, teatrul a fost deschis doar de puțin peste o lună. Acesta este încă cel mai grav incendiu dintr-o singură clădire din istoria SUA pentru numărul de vieți pierdute.

1927 – Deși jamaicanii continuă să bea romul pe care îl produc, s-a produs o schimbare la masa de Crăciun. Curcanii și puii au luat locul cărnii de vită tradiționale în Kingston și în alte părți ale țării. Consumul de carne de pasăre este o noutate pentru mulți jamaicani.

1934 – La Geneva, Liga Națiunilor a sperat că SUA vor coopera și vor deveni membru. Cu toate acestea, președintele Roosevelt și secretarul de stat Cordell Hull au refuzat să se implice.

1947Regele Mihai I abdică fiind forțat de sovietici. Acesta a renunțat la conducerea statului și a părăsit țara.

Cum s-a iubit regele Mihai cu Lulu Malaxa, fiica lui Nicolae Malaxa?

1957 – În încercarea de a împinge Occidentul să-i recunoască, Germania de Est a decis ca toți cei care călătoresc pe teritoriul lor trebuie să aibă vize est-germane în loc de cele sovietice. Această lege a fost impusă diplomaților și călătorilor din țările aliate.

1958 – Gherilele rebele, conduse de Fidel Castro, sunt implicate în lupte grele în jurul orașului Santa Clara, capitala provinciei Las Villas. Două zile mai târziu, Castro și gherilele lui preluaseră controlul, iar președintele Batista a fugit din țară în Republica Dominicană.

1969 – Președintele Richard Nixon a semnat unul dintre cele mai ample proiecte de reformă fiscală din istoria SUA, scutind nouă milioane de cetățeni cu venituri mici de povara plății impozitelor și reducând cotele de impozitare pentru toate persoanele fizice cu 5%.

1976 – A luat naștere societatea româno-franceză pentru construcția mașinilor Olcit.

1993Israelul și Vaticanul au convenit să se recunoască unul pe altul ca țări.

2013 – Cel puțin paisprezece persoane au murit după ce un sinucigaș a atacat un autobuz în orașul rus Volgograd. Atacul a avut loc la doar o zi după ce un alt atentat sinucigaș cu bombă a ucis șaptesprezece persoane într-o gară din oraș.

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot