Care este țara cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România

10.08.2021
Care este țara cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România

Țiganii, cunoscuți și sub denumirea de romi, formează un grup etnic major împărțiți în întreaga lume. Aceștia se află în Europa (mai ales în zona Balcanilor), America de Nord, America de Sud sau Asia. Dintre țările europene, România are cea mai numeroasă populație de țigani cu aproximativ 2 milioane de persoane. Totuși, care este țara cu cea mai mare comunitate de romi din lume?

Potrivit datelor oficiale, la recensământul din anul 2011, în România au fost numărați 621.573 de persoane de etnie rromă (adică 3% din totalul populației). Totuși, se pare că în mod neoficial sunt aproape 2 milioane de țigani, pentru că mulți refuză să-și recunoască originile de teama discriminării.

Statele Unite ale Americii, țara cu cei mai mulți țigani

Țara cu cei mai mulți țigani este Statele Unite ale Americii, cu o populație de un milion de romi. Cea mai mare concentrație se află în sudul Californiei, în Texas, dar și în orașe precum Chicago și St. Louis.

O altă țară cu o populație numeroasă este Brazilia, acolo unde există 800.000 de țigani, fiind țara din America de Sud cu cea mai numeroasă populație. Aceștia fac parte din grupurile etnice Kalderash, Boyash și Kale. Și în Argentina sunt aproximativ 300.000 de țigani. Și spaniolii au aproape un milion de romi, în jur de 600.000 în mod oficial. Comunități mari de romi mai există în Turcia (500.000), Franța (350.000) și Bulgaria (320.000).

Datele oficiale arată că în Europa trăiesc între 10 și 12 milioane de romi, aproximativ o zecime din întrega populație de pe Glob.

Când au ajuns rromii în România?

Nu se știe exact perioada în care rromii au ajuns pe teritoriul României, însă, se crede că ar fi undeva în secolul XI. Cu toate acestea, o atestare documentară a romilor de pe teritoriul României actuale, datează din anul 1385, când domnitorul Țării Românești, Dan I, dăruiește Mănăstirii Tismana posesiunile care aparținuseră mai înainte Mănăstirii Vodița de lângă Turnu Severin, posesiuni primite de la unchiul său Vladislav I, între care și 40 de sălașe de „ațigani”.

Viața acestora a fost una extrem de grea, fiind sclavi o mare perioadă a istoriei lor. Statutul de persoane libere l-au obținut destul de târziu și cu toate acestea integrarea lor în societate încă este deficitară. Țiganii sunt definiți în special de portul hainelor și talentul lor muzical. Lipsa școlarizării face ca mulți dintre ei să fie și în prezent vânzători de cai, meșteșugari de lemn sau lăutari.

Foto: sheawinterphoto.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Imnul și drapelul sunt două simboluri reprezentative pentru fiecare stat și țară în parte. Sau, nu. Puțini sunt cei care știu că există state care împart același imn. Ba mai mult, una... citește tot
Lasconi, președinte? Ce țări sunt conduse de femei? Italia, Grecia și Slovenia, cap de listă
Lasconi, președinte? Ce țări sunt conduse de femei? Italia, Grecia și Slovenia, cap de listă
Pentru prima dată după 1990, o femeie are șanse reale la postul de președinte al României. Elena Lasconi este creditată cu a 3-a șansă la funcția supremă după Mircea Geoană și Marcel... citește tot
Ce avem de învățat de la greci? De ce ei își susțin producătorii locali de alimente și nu acceptă supremația corporațiilor?
Ce avem de învățat de la greci? De ce ei își susțin producătorii locali de alimente și nu acceptă supremația corporațiilor?
Grecia cu întreg arhipelagul de insule care o formează reprezintă de ani buni una dintre destinațiile de top și pentru turiștii din România. Insula Creta ocupă un loc special în... citește tot