Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?

26.07.2024
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?

Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care este mai rapid: ghepardul sau Usain Bolt?

Cine este mai rapid, ghepardul sau Bolt?

Atletul jamaican a alergat în 2009 la Berlin distanța de 100 de metri în doar 9,58 secunde. Ca o comparație, ghepard poate atinge 112 km/h în doar trei secunde, este mai rapid decât o mașină sport. Așadar, este clar că un ghepard este muuuuult mai rapid decât cel mai rapid om din toate timpurile.

Avantajul omului? Creierul

Gheparzii sunt contruiți pentru viteză, pe când oamenii merg și aleargă în două picioare.  Totuși, animalul are avantajul că își folosește la alergat toate cele 4 membre, pe când omul utilizează doar două. Avantajul omului? Creierul. Dacă ghepardul aleargă din instinct, oamenii știu să-și dozeze efortul și știu când să accelereze sau să nu.

Alergarea atât de rapidă necesită mult oxigen. Un ghepard are pasaje nazale mari și plămâni și inima mărite pentru a ajuta la aportul de aer și la oxigenarea sângelui. Când un ghepard aleargă, ritmul său respirator crește de la o rată de repaus de 60 la 150 de respirații pe minut.

Cu ce viteză a alergat cel mai rapid ghepard cronometrat?

Cel mai rapid ghepard înregistrat este Sarah. Sarah locuiește la Grădina Zoologică Cinncinati din Ohio. Ea a alergat cursa de 100 de metri în 5,95 secunde cu o viteză maximă de 100 km/h. Usain Bolt a parcurs aceeași distanță în 9,58 secunde.

Ghepardul, întrecut de alte necuvântătoare

Ghepardul este cel mai rapid animal terestru, dar nu este cel mai rapid animal de pe Pământ. Păsările de pradă sunt mai sprintene decât un ghepard. Cele mai rapide animale sunt șoimul peler, vulturul auriu, gâsca cu aripi spinate, peștele cu vele, antilopele pronghorn, peștele marlin, gnu-ul albastru.

Vezi AICI o simulare cu Usain Bolt și un ghepard!

 

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot