Este ghepardul cel mai rapid animal terestru din lume? Unde trăiește fiara?

08.03.2021
Este ghepardul cel mai rapid animal terestru din lume? Unde trăiește fiara?

Ghepardul asiatic (Acynonyx jubatus venaticus) este cel mai rapid animal din lume care poate în doar trei secunde să atingă viteza de 120 Km/oră. Ghepardul asiatic este o subspecie de ghepard, cândva răspândit prin toată Asia de Sud-Est, la momentul actual, aflat pe cale de dispariție.

Pe vremuri, ghepardul asiatic mai era cunoscut și ca ghepardul de vânătoare. Împăratul mongol Jalaluddin Muhammad Akbar ținea la palatul acestuia peste 9.000 de gheparzi asiatici instruiți pentru vânătoare. Acum, în urma vânării excesive, a micșorării habitatelor naturale sau a vulnerabilității la apariția bolilor, numărul felinelor a scăzut semnificativ. Ghepardul a fost vânat excesiv de oameni, specia ajungând să dispară din peste 21 de țări. În schimb, în Africa au fost create câteva rezervații naturale, unde specia de gheparzi este protejată.

Caracteristicile ghepardului asiatic

Ghepardul trăiește atât pe continentul Asiatic cât și în unele părți din Africa. Ghepardul asiatic este un animal frumos, aparține familiei de feline iar singurul lucru asemănător cu o pisică este forma și conturul capului.

ghepard

În schimb, la dimensiune și formă, ghepardul se aseamănă mai mult cu un câine. Felina are 140 de centimetri lungime și 90 de centimentri lățime, coada este de până la 80 de centimetri iar greutatea poate ajunge la 65 de kilograme. Ghepardul are o culoare roșie aprinsă, cu pete pe corp și dungi negre pe față. O caracteristică interesantă este definită de linii negre de la colțul din interior al ochilor până a gură. Acestea poartă denumirea de „linii lacrimale”, oamenii de știiță afirmând că acestea ajuta gheparzii a protejarea ochilor de soarele arzător.

Ghepardul în habitatul său natural

Asemenea celorlalți membri, gheparzii sunt feline carnivore. Cel mai adesea vânează gazele, struți sau iepuri. Gheparzii ies la vânătoarea dimineața sau seara, la prânz preferă să se odihnească iar noaptea nu vânează în întuneric. Ghepardul este un adevărat prădător, el  însă are o vedere foarte bună doar în timpul zilei, observând prada de la peste 5 kilometri distanță. Noaptea însă, nu vede foarte bine în întuneric, tocmai de aceea și vânează doar noaptea.

Gheparzii au o coloană vertebrală foarte flexibilă, lucru ce le permite picioarelor să ajungă înainte, acoperind dintr-o singură săritură peste 8 metri. Atunci când aleargă, gheparzii rămân  mai mult deasupra solulu, asta datorită ghearelor care le permit o forță în plus la împingere.

Femela iese mereu singură la vânat pentru a-și crește puii, de obicei aceștia sunt între doi  și șase. În timp ce își caută prada, femela lasă puii prin tufișuri, ulterior la întoarcere hranindu-i cu lapte. Asta se întâmpla până la un an jumătate, după care puii devin independenți.

Foto : Pexels.com

Cele mai noi articole
Ce s-a întâmplat azi, 18 octombrie?
Ce s-a întâmplat azi, 18 octombrie?
Ziua de 18 octombrie este cea de-a 291-a zi a calendarului gregorian și a 292-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 74 de zile. În această zi, în anul 1931, se... citește tot
Cum arăta balerina Maria Polevoi, rusoaica ce-l însoțea pe Nicolae Labiș în ziua fatidicului accident?
Cum arăta balerina Maria Polevoi, rusoaica ce-l însoțea pe Nicolae Labiș în ziua fatidicului accident?
Nicolae Labiș (1935 – 1956) a avut o viață scurtă și cu toate acestea operele sale l-au făcut să fie unul dintre cei mai iubiți poeți români din toate timpurile. Viața sa a fost curmată... citește tot
Care este povestea băiatului cu două capete care a trăit în India?
Care este povestea băiatului cu două capete care a trăit în India?
În luna mai a anului 1783, o femeie dintr-o familie de țărani, din Bengal, India, a dat naștere unui băiețel cu două capete. Moașa care o ajuta pe mama băiatului a fost îngrozită de... citește tot