Este ghepardul cel mai rapid animal terestru din lume? Unde trăiește fiara?

08.03.2021
Este ghepardul cel mai rapid animal terestru din lume? Unde trăiește fiara?

Ghepardul asiatic (Acynonyx jubatus venaticus) este cel mai rapid animal din lume care poate în doar trei secunde să atingă viteza de 120 Km/oră. Ghepardul asiatic este o subspecie de ghepard, cândva răspândit prin toată Asia de Sud-Est, la momentul actual, aflat pe cale de dispariție.

Pe vremuri, ghepardul asiatic mai era cunoscut și ca ghepardul de vânătoare. Împăratul mongol Jalaluddin Muhammad Akbar ținea la palatul acestuia peste 9.000 de gheparzi asiatici instruiți pentru vânătoare. Acum, în urma vânării excesive, a micșorării habitatelor naturale sau a vulnerabilității la apariția bolilor, numărul felinelor a scăzut semnificativ. Ghepardul a fost vânat excesiv de oameni, specia ajungând să dispară din peste 21 de țări. În schimb, în Africa au fost create câteva rezervații naturale, unde specia de gheparzi este protejată.

Caracteristicile ghepardului asiatic

Ghepardul trăiește atât pe continentul Asiatic cât și în unele părți din Africa. Ghepardul asiatic este un animal frumos, aparține familiei de feline iar singurul lucru asemănător cu o pisică este forma și conturul capului.

ghepard

În schimb, la dimensiune și formă, ghepardul se aseamănă mai mult cu un câine. Felina are 140 de centimetri lungime și 90 de centimentri lățime, coada este de până la 80 de centimetri iar greutatea poate ajunge la 65 de kilograme. Ghepardul are o culoare roșie aprinsă, cu pete pe corp și dungi negre pe față. O caracteristică interesantă este definită de linii negre de la colțul din interior al ochilor până a gură. Acestea poartă denumirea de „linii lacrimale”, oamenii de știiță afirmând că acestea ajuta gheparzii a protejarea ochilor de soarele arzător.

Ghepardul în habitatul său natural

Asemenea celorlalți membri, gheparzii sunt feline carnivore. Cel mai adesea vânează gazele, struți sau iepuri. Gheparzii ies la vânătoarea dimineața sau seara, la prânz preferă să se odihnească iar noaptea nu vânează în întuneric. Ghepardul este un adevărat prădător, el  însă are o vedere foarte bună doar în timpul zilei, observând prada de la peste 5 kilometri distanță. Noaptea însă, nu vede foarte bine în întuneric, tocmai de aceea și vânează doar noaptea.

Gheparzii au o coloană vertebrală foarte flexibilă, lucru ce le permite picioarelor să ajungă înainte, acoperind dintr-o singură săritură peste 8 metri. Atunci când aleargă, gheparzii rămân  mai mult deasupra solulu, asta datorită ghearelor care le permit o forță în plus la împingere.

Femela iese mereu singură la vânat pentru a-și crește puii, de obicei aceștia sunt între doi  și șase. În timp ce își caută prada, femela lasă puii prin tufișuri, ulterior la întoarcere hranindu-i cu lapte. Asta se întâmpla până la un an jumătate, după care puii devin independenți.

Foto : Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot