Ce viteză maximă poate atinge ghepardul?

16.06.2022
Ce viteză maximă poate atinge ghepardul?

Ghepardul poate fi găsit în Africa sub-sahariană, unde se plimbă pe câmpii deschise, în iarba din savană și prin păduri deschise. O populație mică trăiește și în nord-estul Iranului.

Corpurile acestor pisici mari cresc până la 1,1 m și 1,4 m lungime, plus o coadă care măsoară 65 cm până la 80 cm. Greutatea lor variază de la 34 kg la 54 kg, masculii fiind ceva mai grei.

Gheparzii au o blană galben pal cu puncte negre pe părțile superioare și sunt albe pe burtă. Fețele lor se disting prin linii proeminente, negre, care se curbează de la colțul interior al fiecărui ochi până la colțurile exterioare ale gurii.

Ghepardul, cel mai rapid animal terestru din lume

Un ghepard poate atinge 112 km/h în doar trei secunde, este mai rapid decât o mașină sport! Corpul său a evoluat pentru viteză, cu picioare lungi, o coloană vertebrală alungită, gheare adaptate pentru a prinde pământul și o coadă lungă pentru echilibru.

Alergarea atât de rapidă necesită mult oxigen. Un ghepard are pasaje nazale mari și plămâni și inima mărite pentru a ajuta la aportul de aer și la oxigenarea sângelui. Când un ghepard aleargă, ritmul său respirator crește de la o rată de repaus de 60 la 150 de respirații pe minut.

Cel mai rapid ghepard înregistrat este Sarah. Sarah locuiește la Grădina Zoologică Cinncinati din Ohio. Ea a alergat cursa de 100 de metri în 5,95 secunde cu o viteză maximă de 100 km/h. În schimb, cea mai rapidă persoană, atletul jamaican Usain Bolt, a alergat 100 de metri în 9,58 secunde.

Dezavantajele vitezei unui ghepard

Există dezavantaje în a fi atât de rapid. Viteza crește dramatic temperatura corpului și epuizează rezervele de oxigen și glucoză ale corpului, așa că un ghepard trebuie să se odihnească după o urmărire. Gheparzii se odihnesc înainte de a mânca, astfel încât animalul se confruntă cu un risc crescut de a pierde o masă în fața concurenței.

Deoarece corpul său este adaptat vitezei, este slab și ușor. Un ghepard are fălci mai slabe și dinți mai mici decât majoritatea prădătorilor și nu este suficient de puternic pentru a lupta. Practic, dacă un prădător amenință că va ucide un ghepard sau că îi atacă puii, un ghepard trebuie să fugă.

Ghepardul este cel mai rapid animal terestru, dar nu este cel mai rapid animal de pe Pământ. Păsările de pradă sunt mai sprintene decât un ghepard. Cele mai rapide animale sunt șoimul peler, vulturul auriu, gâsca cu aripi spinate, peștele cu vele, antilopele pronghorn, peștele marlin, gnu-ul albastru.

Potrivit ThoughtCo., Pronghornul, un animal american care seamănă cu o antilopă, este cel mai rapid animal terestru din emisfera vestică. Aleargă foarte repede, dar nu are prădători naturali care să se apropie de viteza sa. O teorie este aceea că pronghornul a fost odată pradă ghepardului american dispărut de ani buni de pe Terra!

Foto: Depositphotos.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 13 august este cea de-a 225-a zi în calendarul gregorian și a 226-a zi în anii bisecți. Această zi a a consemnat de-a lungul vremii numeroase evenimente care au marcat istoria lumii și...
Cele mai noi articole
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia acestuia a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu... citește tot
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
În lume există multe lucruri frumoase unele locuite de oameni, iar altele sălbatice care nu au văzut deloc vreo urmă de civilizație. Acolo unde oamenii au ajuns și-au pus amprenta asupra... citește tot
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Sana, ayranul și chefirul se enumără printre lactatele alese, de cele mai multe ori, la micul dejun. Dintre cele trei, nutriționiștii sugerează consumarea chefirului persoanelor cu probleme de... citește tot