Cu câți km/h merge un om?

04.06.2024
Cu câți km/h merge un om?

În secolul vitezei ne-am obișnuit să măsurăm viteza avioanelor, a trenurilor sau a mașinilor. Deși mergem tot mai mult cu mijloace de transport sunt și momente când folosim… picioarele pentru a ne deplasa. Dar, cu câți km/h merge un om în medie?

Un om merge cu aproximativ 5 km/h

Viteza medie de mers a unui om este de aproximativ 5 km/h. Aceasta poate varia în funcție de mai mulți factori, cum ar fi vârsta, condiția fizică, terenul pe care se merge, vântul, dimensiunea corpului etc. De exemplu, cu un mers lejer pe un teren plat o persoană poarte parcurge între 4 și 6 kilometri pe oră. Pe de cealaltă parte, cu un mers rapid o persoană poate ajunge la 6-8 kilometri pe oră.

Specialiștii spun că, în general, persoanele mai tinere au tendința de a merge mai repede decât persoanele în vârstă. Bărbații tind să meargă un pic mai repede decât femeile, iar genetica poate influența viteza de deplasare.

Potrivit Asociației Americane a Inimii, în timpul unei plimbări rapide, ritmul cardiac crește cu valori cuprinse între 50 și 85% decât în mod normal. Ritmul cardiac maxim este de 220 de bătăi pe minut (bpm), minus vârsta pe care o ai. Deci, pentru un tânăr de 25 de ani, asta înseamnă o rată maximă de 195 bpm (220 – 25 = 195).

Care este cea mai rapidă persoană?

În anul 2017, olimpicul britanic Tom Bosworth (27 de ani la acea vreme) a doborât un record mondial când a parcurs 1 milă (1,6 kilometri) în 5 minute și 31 de secunde. Uimitor, nu? În schimb, cea mai rapidă persoană din istorie, atletul jamaican Usain Bolt, a alergat 100 de metri în 9,58 secunde în anul 2009.

Care este cel mai rapid animal?

Cel mai rapid ghepard înregistrat este Sarah. Sarah locuiește la Grădina Zoologică Cinncinati din Ohio. Ea a alergat cursa de 100 de metri în 5,95 secunde cu o viteză maximă de 100 km/h.

Foto: DepositPhotos.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot