Cu câți km/h merge un om?

04.06.2024
Cu câți km/h merge un om?

În secolul vitezei ne-am obișnuit să măsurăm viteza avioanelor, a trenurilor sau a mașinilor. Deși mergem tot mai mult cu mijloace de transport sunt și momente când folosim… picioarele pentru a ne deplasa. Dar, cu câți km/h merge un om în medie?

Un om merge cu aproximativ 5 km/h

Viteza medie de mers a unui om este de aproximativ 5 km/h. Aceasta poate varia în funcție de mai mulți factori, cum ar fi vârsta, condiția fizică, terenul pe care se merge, vântul, dimensiunea corpului etc. De exemplu, cu un mers lejer pe un teren plat o persoană poarte parcurge între 4 și 6 kilometri pe oră. Pe de cealaltă parte, cu un mers rapid o persoană poate ajunge la 6-8 kilometri pe oră.

Specialiștii spun că, în general, persoanele mai tinere au tendința de a merge mai repede decât persoanele în vârstă. Bărbații tind să meargă un pic mai repede decât femeile, iar genetica poate influența viteza de deplasare.

Potrivit Asociației Americane a Inimii, în timpul unei plimbări rapide, ritmul cardiac crește cu valori cuprinse între 50 și 85% decât în mod normal. Ritmul cardiac maxim este de 220 de bătăi pe minut (bpm), minus vârsta pe care o ai. Deci, pentru un tânăr de 25 de ani, asta înseamnă o rată maximă de 195 bpm (220 – 25 = 195).

Care este cea mai rapidă persoană?

În anul 2017, olimpicul britanic Tom Bosworth (27 de ani la acea vreme) a doborât un record mondial când a parcurs 1 milă (1,6 kilometri) în 5 minute și 31 de secunde. Uimitor, nu? În schimb, cea mai rapidă persoană din istorie, atletul jamaican Usain Bolt, a alergat 100 de metri în 9,58 secunde în anul 2009.

Care este cel mai rapid animal?

Cel mai rapid ghepard înregistrat este Sarah. Sarah locuiește la Grădina Zoologică Cinncinati din Ohio. Ea a alergat cursa de 100 de metri în 5,95 secunde cu o viteză maximă de 100 km/h.

Foto: DepositPhotos.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt ...
Nu om fi noi deștepții deștepților, dar parcă nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parcă? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetică,... citește tot
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordică și Meridianul de 25 de grade longitudine estică. De altfel, Paralela 45 traversează... citește tot
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Mult așteptatul concert Coldplay de la București a început cu stângul. Un cântăreț de manele pe nume Babasha a fost invitat să cânte alături de solistul trupei, iar publicul l-a huiduit. Ba... citește tot