Ce este un stimulator cardiac?

21.02.2023
Ce este un stimulator cardiac?

Un stimulator cardiac este un dispozitiv electronic implantabil care ajută la reglarea ritmului cardiac al unei persoane. Acesta este folosit pentru a trata pacienții care suferă de tulburări ale ritmului cardiac, cum ar fi tahicardia sau bradicardia, sau pentru a preveni riscul de blocare a inimii.

Ce este stimulatorul cardiac?

Stimulatorul cardiac este implantat chirurgical în pieptul pacientului și este compus dintr-un generator de impulsuri și o sondă electrică. Generatorul de impulsuri generează semnale electrice regulate care sunt transmise prin sonda electrică către inimă pentru a regla ritmul cardiac. Acesta poate fi programat de către medicul curant pentru a se potrivi nevoilor specifice ale pacientului.

Stimulatorul cardiac este alimentat de o baterie și are o durată de viață de aproximativ 5-10 ani, după care trebuie înlocuit prin intervenție chirurgicală. Pacienții cu stimulator cardiac trebuie să evite anumite activități care pot interfera cu funcționarea acestuia, cum ar fi folosirea telefoanelor mobile sau a altor dispozitive cu emisii electromagnetice puternice.

Stimulatorul cardiac este o opțiune de tratament sigură și eficientă pentru pacienții cu tulburări ale ritmului cardiac și poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții acestora.

Cine a inventat stimulatorul cardiac?

Stimulatorul cardiac a fost inventat de către inginerul și fizicianul american Wilson Greatbatch, în colaborare cu chirurgul cardiotoracic William M. Chardack, în anul 1958.

Greatbatch lucra la un dispozitiv electronic care să ajute la măsurarea activității inimii. Însă, în timpul testării prototipului, a introdus din greșeală o rezistență inadecvată în circuitul electronic, ceea ce a dus la generarea unui semnal electric regulat.

Greatbatch și Chardack au realizat că acest semnal ar putea fi folosit pentru a controla ritmul cardiac, iar în următorii ani au dezvoltat prototipuri de stimulator cardiac implantabil care să fie folosite în practica medicală. Primul pacient care a primit un astfel de stimulator a fost implantat în 1960, iar de atunci tehnologia a evoluat semnificativ și a devenit un tratament standard pentru pacienții cu tulburări ale ritmului cardiac.

Primul implant de stimulator cardiac la un om a fost realizat în acelasi an. Primul pacient care a beneficiat de un astfel de dispozitiv a fost un bărbat în vârstă de 77 de ani, care suferea de bloc atrioventricular și care a fost implantat cu acesta în 1960, la Spitalul Johns Hopkins din Baltimore, SUA.

De atunci, implantul de stimulator cardiac a devenit un tratament standard pentru pacienții cu tulburări ale ritmului cardiac, salvând milioane de vieți în întreaga lume. Tehnologia a evoluat semnificativ de atunci, iar stimulatoarele cardiace actuale sunt mult mai mici, mai eficiente și au o durată de viață mai mare decât cele din anii ’60.

Sursa foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Au trecut patru ani de când Luxemburg a decis ca toate formele de transport public – inclusiv autobuzele, trenurile și tramvaiele – să fie gratuite atât pentru rezidenți, cât și pentru... citește tot
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Nu toate necuvântătoarele au fost înzestrate cu calități fizice, așa cum este cazul leilor, papagalilor, păunilor sau leoparzilor. Există animale mai puțin frumoase care își au locul bine... citește tot
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot