Ce este un stimulator cardiac?

21.02.2023
Ce este un stimulator cardiac?

Un stimulator cardiac este un dispozitiv electronic implantabil care ajută la reglarea ritmului cardiac al unei persoane. Acesta este folosit pentru a trata pacienții care suferă de tulburări ale ritmului cardiac, cum ar fi tahicardia sau bradicardia, sau pentru a preveni riscul de blocare a inimii.

Ce este stimulatorul cardiac?

Stimulatorul cardiac este implantat chirurgical în pieptul pacientului și este compus dintr-un generator de impulsuri și o sondă electrică. Generatorul de impulsuri generează semnale electrice regulate care sunt transmise prin sonda electrică către inimă pentru a regla ritmul cardiac. Acesta poate fi programat de către medicul curant pentru a se potrivi nevoilor specifice ale pacientului.

Stimulatorul cardiac este alimentat de o baterie și are o durată de viață de aproximativ 5-10 ani, după care trebuie înlocuit prin intervenție chirurgicală. Pacienții cu stimulator cardiac trebuie să evite anumite activități care pot interfera cu funcționarea acestuia, cum ar fi folosirea telefoanelor mobile sau a altor dispozitive cu emisii electromagnetice puternice.

Stimulatorul cardiac este o opțiune de tratament sigură și eficientă pentru pacienții cu tulburări ale ritmului cardiac și poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții acestora.

Cine a inventat stimulatorul cardiac?

Stimulatorul cardiac a fost inventat de către inginerul și fizicianul american Wilson Greatbatch, în colaborare cu chirurgul cardiotoracic William M. Chardack, în anul 1958.

Greatbatch lucra la un dispozitiv electronic care să ajute la măsurarea activității inimii. Însă, în timpul testării prototipului, a introdus din greșeală o rezistență inadecvată în circuitul electronic, ceea ce a dus la generarea unui semnal electric regulat.

Greatbatch și Chardack au realizat că acest semnal ar putea fi folosit pentru a controla ritmul cardiac, iar în următorii ani au dezvoltat prototipuri de stimulator cardiac implantabil care să fie folosite în practica medicală. Primul pacient care a primit un astfel de stimulator a fost implantat în 1960, iar de atunci tehnologia a evoluat semnificativ și a devenit un tratament standard pentru pacienții cu tulburări ale ritmului cardiac.

Primul implant de stimulator cardiac la un om a fost realizat în acelasi an. Primul pacient care a beneficiat de un astfel de dispozitiv a fost un bărbat în vârstă de 77 de ani, care suferea de bloc atrioventricular și care a fost implantat cu acesta în 1960, la Spitalul Johns Hopkins din Baltimore, SUA.

De atunci, implantul de stimulator cardiac a devenit un tratament standard pentru pacienții cu tulburări ale ritmului cardiac, salvând milioane de vieți în întreaga lume. Tehnologia a evoluat semnificativ de atunci, iar stimulatoarele cardiace actuale sunt mult mai mici, mai eficiente și au o durată de viață mai mare decât cele din anii ’60.

Sursa foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Românul Dumitru Dan a fost prima persoană din lume care a reușit să facă ocolul Pământului pe jos. Acesta a reușit să străbată în opinci 100.000 de kilometri, intrând astfel în Cartea... citește tot
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
Există în România un loc unde regii își duc odihna veșnică. Este vorba despre mănăstirea Curtea de Argeș, locul se află înmormântați Regele Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria,... citește tot
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
Foarte multe preparate culinare necesită la gătire folosirea foliei de aluminiu. Aceasta ajută, de exemplu, la înăbușirea peștelui sau a fripturii, menținând, totodată, felul de mâncare... citește tot
Recomandări din presa de azi
Rețeta de post a lui Cătălin Scărlătescu care e gata în câteva minute. Simplă și...
SCANDALUL care poate distruge Casa Regală. Ce se va întâmpla dacă Kate Middleton şi Prinţul...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Ce înseamnă când zicem „Bogdaproste”. Toţi folosim acest cuvânt, puțini știu cu adevărat ce înseamnă
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Cu cât se scumpesc țigările de la 1 aprilie? Lovitură URIAȘĂ pentru fumători, e anunțul...
Simona Halep a călcat strâmb. Și-a rugat șoferul să... | VIDEO
Cât te costă, anual, să-ți lași dispozitivele în priză: obiceiul „prost” de care trebuie să...
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Actorii din „Tânăr și neliniștit”, la a 50-a aniversare. Cum arată acum Victor și Nikki...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising