Ce este un stimulator cardiac?

21.02.2023
Ce este un stimulator cardiac?

Un stimulator cardiac este un dispozitiv electronic implantabil care ajut─â la reglarea ritmului cardiac al unei persoane. Acesta este folosit pentru a trata pacien╚Ťii care sufer─â de tulbur─âri ale ritmului cardiac, cum ar fi tahicardia sau bradicardia, sau pentru a preveni riscul de blocare a inimii.

Ce este stimulatorul cardiac?

Stimulatorul cardiac este implantat chirurgical în pieptul pacientului și este compus dintr-un generator de impulsuri și o sondă electrică. Generatorul de impulsuri generează semnale electrice regulate care sunt transmise prin sonda electrică către inimă pentru a regla ritmul cardiac. Acesta poate fi programat de către medicul curant pentru a se potrivi nevoilor specifice ale pacientului.

Stimulatorul cardiac este alimentat de o baterie ╚Öi are o durat─â de via╚Ť─â de aproximativ 5-10 ani, dup─â care trebuie ├«nlocuit prin interven╚Ťie chirurgical─â. Pacien╚Ťii cu stimulator cardiac trebuie s─â evite anumite activit─â╚Ťi care pot interfera cu func╚Ťionarea acestuia, cum ar fi folosirea telefoanelor mobile sau a altor dispozitive cu emisii electromagnetice puternice.

Stimulatorul cardiac este o op╚Ťiune de tratament sigur─â ╚Öi eficient─â pentru pacien╚Ťii cu tulbur─âri ale ritmului cardiac ╚Öi poate ├«mbun─ât─â╚Ťi semnificativ calitatea vie╚Ťii acestora.

Cine a inventat stimulatorul cardiac?

Stimulatorul cardiac a fost inventat de către inginerul și fizicianul american Wilson Greatbatch, în colaborare cu chirurgul cardiotoracic William M. Chardack, în anul 1958.

Greatbatch lucra la un dispozitiv electronic care s─â ajute la m─âsurarea activit─â╚Ťii inimii. ├Äns─â, ├«n timpul test─ârii prototipului, a introdus din gre╚Öeal─â o rezisten╚Ť─â inadecvat─â ├«n circuitul electronic, ceea ce a dus la generarea unui semnal electric regulat.

Greatbatch ╚Öi Chardack au realizat c─â acest semnal ar putea fi folosit pentru a controla ritmul cardiac, iar ├«n urm─âtorii ani au dezvoltat prototipuri de stimulator cardiac implantabil care s─â fie folosite ├«n practica medical─â. Primul pacient care a primit un astfel de stimulator a fost implantat ├«n 1960, iar de atunci tehnologia a evoluat semnificativ ╚Öi a devenit un tratament standard pentru pacien╚Ťii cu tulbur─âri ale ritmului cardiac.

Primul implant de stimulator cardiac la un om a fost realizat în acelasi an. Primul pacient care a beneficiat de un astfel de dispozitiv a fost un bărbat în vârstă de 77 de ani, care suferea de bloc atrioventricular și care a fost implantat cu acesta în 1960, la Spitalul Johns Hopkins din Baltimore, SUA.

De atunci, implantul de stimulator cardiac a devenit un tratament standard pentru pacien╚Ťii cu tulbur─âri ale ritmului cardiac, salv├ónd milioane de vie╚Ťi ├«n ├«ntreaga lume. Tehnologia a evoluat semnificativ de atunci, iar stimulatoarele cardiace actuale sunt mult mai mici, mai eficiente ╚Öi au o durat─â de via╚Ť─â mai mare dec├ót cele din anii ÔÇÖ60.

Sursa foto: Depositphotos.com

Cele mai noi articole
De ce câinii fugăresc bicicletele? Cum arăta cel mai mare câine din lume?
De ce câinii fugăresc bicicletele? Cum arăta cel mai mare câine din lume?
Câinele este considerat a fi cel mai bun prieten al omului. Prietenosul blânos care se află în apropierea familiei este cel care ne protejează la orice oră. De toate dimensiunile, rasele sau... citește tot
Prima localitate din ╚Ťar─â cu numele de Bucure╚Öti NU a fost capitala Rom├óniei. Unde se afla primul… Bucure╚Öti?
Prima localitate din ╚Ťar─â cu numele de Bucure╚Öti NU a fost capitala Rom├óniei. Unde se afla primul… Bucure╚Öti?
Cu to╚Ťii ╚Ötim c─â Bucure╚Öti este capitala Rom├óniei ╚Öi nicio localitate din ╚Ťar─â nu mai are aceast─â denumire. Lucrurile ├«ns─â nu au stat tot timpul a╚Öa, iar numele de ÔÇ×Bucure╚ÖtiÔÇŁ a fost... cite╚Öte tot
Ce este un barter? Cum a ap─ârut ideea de barter?
Ce este un barter? Cum a ap─ârut ideea de barter?
├Äntr-o lume ├«n care tranzac╚Ťiile comerciale sunt dominate de moned─â ╚Öi bani electronici, conceptul de barter ofer─â o incursiune fascinant─â ├«n forme mai vechi ╚Öi mai directe de comer╚Ť.... cite╚Öte tot