Lacul în formă de inimă din Roșia Montană. Cum se numește și când a fost creat?

17.02.2022
Lacul în formă de inimă din Roșia Montană. Cum se numește și când a fost creat?

România este locul unde turiștii pot întâlni tărâmuri magice desprinse parcă din poveștile copilăriei. Dincolo de peisajele fantastice oferite de munții falnici, de orașele medievale sau de oamenii primitori, cei care ne vizitează țara sunt fascinați de locuri precum lacul în formă de inimă din Roșia Montană.

Peisajul cultural minier Roșia Montană face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. A fost cel mai activ nod minier din Carpații României și cel cu cea mai mare longevitate din istoria documentată a omenirii.

Activitatea minieră s-a desfășurat practic neîntrerupt încă din epoca bronzului, a înflorit în Antichitate, dezvoltată în continuare în Evul Mediu, susținută în epoca modernă și întreruptă în prezent.

Lacul în formă de inimă din Roșia Montană

Ansamblul hidrotehnic alcătuit din iazuri de captură, precum și instalarea de control și dirijare a apei, au schimbat fundamental hidrologia din peisaj. Aceste elemente artificiale, dispuse pe întreg teritoriul, au fost parțial absorbite în mediul natural, generând în același timp un peisaj de zone umede specifice mai scăzute.

Cei care ajung în această zonă vizitează în special Muzeul Minierului de Stat, centrul istoric, peisajul natural și minier. Vara, lacurile, în special Tăul Brazi și Tăul Mare, reprezintă o destinație ideală pentru recreere.

Tăul Mare este un lac artificial și se află la o altitudine de 950 m, se întinde pe 8.500 m2 și are o capacitate de 25.000 m3 de apă. Barajul este făcut din pământ, îmbrăcat în piatră. Camera de evacuare a ecluzei se deschide la baza barajului printr-un portal de piatră fină. A fost mărit în 1779. Dintre reparațiile sale, cele mai importante au avut loc în 1914.

Lacul Tăul este unul dintre cele mai importante puncte turistice din zonă și privit dintr-un anumit punct, vizitatorii pot vedea forma unei inimi.

Tot în Roșia Montană se poate vizita Biserica Unitariană. A fost construită în anul 1568, din lemn, urmată de o clădire de zidărie incendiată în 1784, care a fost apoi înlocuită cu actuala biserică, construită în 1796. Se cântă la orgă, iar cei care urcă în turn se pot bucura de o expoziție de fotografii și o minunată panoramă a orașului.

Alte obiective turistice din Roșia Montană

Sfinxul Roșiei Montane este un monument situat pe vârful muntelui Cârnic. Crucea a fost plasată acolo de mineri pentru a fi protejați în galeriile miniere. În jurul muntelui Cârnic se văd câteva intrări ale galeriilor miniere romane.

Piatra Despicată se află lângă Corbul de piatră și este o formațiune geologică protejată. Piatra Despicată este compusă dintr-un tip de rocă nemaivăzut în această zonă.

Roșia Montană a atras o mulțime de comunități diferite, stabilindu-se în satul minier, în căutarea aurului. Aceste comunități aveau religii diferite, dar se înțelegeau foarte bine. Roșia Montană are 8 biserici aparținând unor comunități diferite: creștini catolici, ortodocși sau greco-catolici, biserici unitare sau calvine.

Foto: Primăria Cîmpeni

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
„White Wolf”, indianul care a descoperit nemurirea. A trăit 137 de ani și l-a răpus o banală pneumonie. La 135 de ani l-a lovit trenul
„White Wolf”, indianul care a descoperit nemurirea. A trăit 137 de ani și l-a răpus o banală pneumonie. La 135 de ani l-a lovit ...
Se tot vorbește despre depășirea vârstei de 100 de ani ca fiind un adevărat record. Totuși, au existat și cazuri în care oamenii au trăit mai bine de 13 decenii. Acesta ar fi fost și cazul... citește tot
Cum se fereau oamenii de căldură când încă nu se inventase aerul condiționat? Metode vechi de răcorire
Cum se fereau oamenii de căldură când încă nu se inventase aerul condiționat? Metode vechi de răcorire
Aparatul de aer condiționat este, cu siguranță, una dintre cele mai necesare invenții, cu atât mai mult cu cât temperaturile par să crească de la un an la altul. Totuși, au fost vremuri în... citește tot
Cum procedează țările mai dezvoltate cu urșii? În Austria nimeni nu-i hrănește, în Italia au pubele speciale „antiurs”! Câți urși avem și câți ar trebui să avem?
Cum procedează țările mai dezvoltate cu urșii? În Austria nimeni nu-i hrănește, în Italia au pubele speciale „antiurs”! Câți ...
O turistă în vârstă de 19 ani a fost atacată și omorâtă de urs pe Jepii Mici din Bucegi. Ba mai mult, femeia ar fi fost târâtă de animalul sălbatic într-o prăpastie. Ulterior, animalul... citește tot