Lacul în formă de inimă din Roșia Montană. Cum se numește și când a fost creat?

17.02.2022
Lacul în formă de inimă din Roșia Montană. Cum se numește și când a fost creat?

România este locul unde turiștii pot întâlni tărâmuri magice desprinse parcă din poveștile copilăriei. Dincolo de peisajele fantastice oferite de munții falnici, de orașele medievale sau de oamenii primitori, cei care ne vizitează țara sunt fascinați de locuri precum lacul în formă de inimă din Roșia Montană.

Peisajul cultural minier Roșia Montană face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. A fost cel mai activ nod minier din Carpații României și cel cu cea mai mare longevitate din istoria documentată a omenirii.

Activitatea minieră s-a desfășurat practic neîntrerupt încă din epoca bronzului, a înflorit în Antichitate, dezvoltată în continuare în Evul Mediu, susținută în epoca modernă și întreruptă în prezent.

Lacul în formă de inimă din Roșia Montană

Ansamblul hidrotehnic alcătuit din iazuri de captură, precum și instalarea de control și dirijare a apei, au schimbat fundamental hidrologia din peisaj. Aceste elemente artificiale, dispuse pe întreg teritoriul, au fost parțial absorbite în mediul natural, generând în același timp un peisaj de zone umede specifice mai scăzute.

Cei care ajung în această zonă vizitează în special Muzeul Minierului de Stat, centrul istoric, peisajul natural și minier. Vara, lacurile, în special Tăul Brazi și Tăul Mare, reprezintă o destinație ideală pentru recreere.

Tăul Mare este un lac artificial și se află la o altitudine de 950 m, se întinde pe 8.500 m2 și are o capacitate de 25.000 m3 de apă. Barajul este făcut din pământ, îmbrăcat în piatră. Camera de evacuare a ecluzei se deschide la baza barajului printr-un portal de piatră fină. A fost mărit în 1779. Dintre reparațiile sale, cele mai importante au avut loc în 1914.

Lacul Tăul este unul dintre cele mai importante puncte turistice din zonă și privit dintr-un anumit punct, vizitatorii pot vedea forma unei inimi.

Tot în Roșia Montană se poate vizita Biserica Unitariană. A fost construită în anul 1568, din lemn, urmată de o clădire de zidărie incendiată în 1784, care a fost apoi înlocuită cu actuala biserică, construită în 1796. Se cântă la orgă, iar cei care urcă în turn se pot bucura de o expoziție de fotografii și o minunată panoramă a orașului.

Alte obiective turistice din Roșia Montană

Sfinxul Roșiei Montane este un monument situat pe vârful muntelui Cârnic. Crucea a fost plasată acolo de mineri pentru a fi protejați în galeriile miniere. În jurul muntelui Cârnic se văd câteva intrări ale galeriilor miniere romane.

Piatra Despicată se află lângă Corbul de piatră și este o formațiune geologică protejată. Piatra Despicată este compusă dintr-un tip de rocă nemaivăzut în această zonă.

Roșia Montană a atras o mulțime de comunități diferite, stabilindu-se în satul minier, în căutarea aurului. Aceste comunități aveau religii diferite, dar se înțelegeau foarte bine. Roșia Montană are 8 biserici aparținând unor comunități diferite: creștini catolici, ortodocși sau greco-catolici, biserici unitare sau calvine.

Foto: Primăria Cîmpeni

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot