Cinci cele mai interesante biserici fortificate din Transilvania

17.02.2022
Cinci cele mai interesante biserici fortificate din Transilvania

Transilvania este una dintre cele mai frumoase zone din România. Este înconjurată de munți înalți, păduri dese și sate pitorești. Multe dintre bisericile fortificate din această zonă au fost construite de sași pentru a se apăra de armatele străine încă din secolul al XII-lea când s-au stabilit pe meleaguri transilvănene.

Marile orașe au biserici complet fortificate, în timp ce așezările mai mici au construit doar ziduri în jurul bisericilor lor. Multă vreme, aceste biserici au devenit un loc excepțional asemănător castelelor, cu șiruri de ziduri, turnuri de veghe, depozite de provizii pentru săteni și soldați.

Cinci cele mai interesante biserici fortificate din Transilvania

În toată Transilvania au fost construite 300 de biserici fortificate, însă doar 150 au rezistat timpului, iar șapte sunt incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO. Multe dintre acestea se regăsesc în orașe precum Brașov, Sibiu, Sighișoara și Cluj.

Biertan este o comună situată în partea de nord a județului Sibiu, sudul Transilvaniei. Comuna este renumită ca fiind una dintre cele mai importante așezări săsești transilvănene cu biserici fortificate. Biserica fortificată locală datează din secolul al XIV-lea și a fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO încă din 1993.

Biserica fortificată din Biertan

 

Biserica fortificată din Saschiz, județul Mureș (în dialectul săsesc Keist) este una dintre cele mai spectaculoase și bine conservate de acest gen din Europa de Est. A fost construită în secolul al XV-lea și a fost desemnată ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO în 1999.

Biserica fortificată din Saschiz

 

Viscri deține una dintre cele mai spectaculoase și bine conservate biserici fortificate din Transilvania. De asemenea, micul sat din județul Brașov este cunoscut și pentru că este una dintre destinațiile turistice preferate de Prințul Charles de Wales. Acesta a restaurat câteva case locale săsești în 2006 pentru a păstrarea modului de viață rural unic și promovarea turismului în România.

Biserica fortificată din Viscri

 

Orașul medieval Tartlau-Prejmer s-a dezvoltat treptat sub valuri succesive de coloniști sași transilvăneni și a continuat să fie cea mai estică Aşezare săsească transilvăneană a întregii regiuni. A fost construit inițial ca fortăreață de cavalerii teutoni în secolul al XIII-lea în timpul colonizării germane a Burzenland, Țara Bârsei.

Biserica fortificată din Prejmer

 

Tartlau-Prejmer a fost invadat succesiv de-a lungul Evului Mediu de maghiari, mongoli, tătari și otomani. Orașul este renumit pentru biserica sa fortificată unică. Biserica locală a fost supusă unui program de restaurare la începutul anilor 1970, apoi la inițiativa guvernului comunist.

Una dintre cele mai vechi așezări ale sașilor transilvăneni este la Cristian, județul Sibiu. Localitatea a fost atestată pentru prima dată într-o carte latină din secolul al XIII-lea cunoscută sub numele de „Insula Christana”. Biserica locală săsească, ridicată pe locul unei foste mănăstiri romanice, păstrează elemente de arhitectură atât gotică, cât și romanică.

Biserica evanghelică fortificată din Cristian

 

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot