Cât aur se află acum la Roșia Montana? Imagini vechi cu primii locuitori care au exploatat aurul!

13.03.2024
Cât aur se află acum la Roșia Montana? Imagini vechi cu primii locuitori care au exploatat aurul!

În urmă cu câteva zile, România a câștigat procesul Roșia Montană. Pe lângă faptul că firma canadiană Gabriel Resources trebuie să plătească statului 9,4 milioane de euro, cel mai important este că România nu mai are de plată despăgubiri de miliarde. Așadar, aurul de la Roșia Montana nu va mai fi exploatat. Totuși, cât aur mai există în subteran?

Cât aur mai are Roșia Montana?

Miza Roșia Montana este în continuare enormă întrucât este unul dintre cele mai mari zăcăminte din Europa de aur, argint și platină. Se pare că în subteran sunt peste 300 de tone de aur și 1500 de tone de argint (atât apreciau canadienii că vor extrage într-o perioadă de 16 ani), care ar valora peste 19 miliarde de euro.

„Rezervele estimate de aur de la Roşia Montană sunt de 314 tone, din care vor fi scoase efectiv 245 de tone. Raportând această cantitate la perioada de exploatare propriu-zisa, de 16 ani, rezultă că doar proiectul minier de la Roşia Montană va produce anual, în medie, circa 15 tone de aur”, explicau specialiștii de la Roşia Montană Gold Coporation

Roșia Montana, o comoară veche de mii de ani

Extracţia aurului a fost sute de ani una dintre ocupaţiile principale ale locuitorilor din Munţii Apuseni. La Arhivele Naţionale Alba există un document valoros care arată nivelul de producție de aur și argint de la Roșia Montana între 1852 şi 1938.

Rosia Montana in 1905

În anul 1852, din cele 249 de tone de minereu de la Roşia Montană au rezultat, în urma prelucrării, 1, 3038 de aur şi 0, 6366 kilograme de argint.

Producţia a explodat câţiva ani mai târziu, în 1867, când din cele 4.306 tone de minereu au rezultat 25, 4642 kilograme de aur şi 17, 0130 kilograme de argint.

În anul 1905 s-au prelucrat 12.235 de tone de minereu, din care s-a obţinut 89,8475 kilograme de aur şi 42, 4871 kilograme de argint. Trei ani mai târziu, subsolul Roşiei Montane a dat o cantitate de 106, 710 kilograme de aur şi 44,4550 kilograme argint. În anul Unirii Transilvaniei cu România, 1918, din prelucrarea a 12.805 tone de minereu au rezultat 28,140 kilograme de aur şi 18,812 kilograme de argint, scrie Historia.ro. Astfel, în cei 86 de ani s-au extras aproximativ 2,5 tone de aur.

Roșia Montana, sit UNESCO

În anul 2021, UNESCO a introdus Roşia Montană pe lista obiectivelor protejate mondiale. Specialiștii care au analizat dosarul au fost de acord că situl „Peisajul cultural minier Roșia Montană reprezintă cel mai mare și relevant exemplu de minerit subteran aurifer din lume, datând din perioada ocupației romane a Daciei”. Roșia Montană se alătură altor obiective din România care fac parte din patrimoniul cultural universal: Delta Dunării, bisericile din nordul Moldovei și cele de lemn din Maramureș, satele cu biserici fortificate din Transilvania, centrul istoric din Sighișoara sau cetățile dacice din munții Orăștiei”.

Foto: peterlengyel.wordpress.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
În țările democratice alegerea liderilor se face prin vot liber exprimat. Pentru alegerile prezidențiale, unele state au două tururi de scrutin, pe când altele unul singur. Publicația de... citește tot
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte să moară
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte ...
Unul dintre cei mai veseli actori a fost, cu siguranță, britanicul Charlie Chaplin. Comicul nu ne-a lăsat moștenire numai filmele în care a jucat ci și un instantaneu trist, surprins în... citește tot
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Au trecut mai bine de doi ani de când Rusia a invadat Ucraina și nu a fost săptămână în care să nu se vorbească în mass media despre armele nucleare. Dacă până acum Vladimir Putin a fost... citește tot