De ce în România sunt mulți romi?

14.02.2023
De ce în România sunt mulți romi?

În România, una dintre minoritățile cele mai mari și mai vizibile sunt romii, cunoscuți și sub denumirea de țigani. Există multe opinii și teorii cu privire la numărul mare de romi din țară, dar există câteva explicații care sunt acceptate de majoritatea cercetătorilor.

România și romii, o relație de sute de ani

În primul rând, romii au o istorie veche în România. În Țările Române (Moldova, Transilvania și Țara Românească), ţiganii apar menţionaţi în veacul al XIV-lea. Aceștia aveau statutul de robi. Se pare că țiganii au venit odată cu pecenegii şi cumanii în Țara Românească, prin secolele al XI-lea – al XII-lea Ei au migrat din India în Europa în urmă cu mai multe secole și s-au stabilit în diverse regiuni. În România, romii sunt prezenti din secolul al XIV-lea, iar estimările indică că astăzi ar fi între 500.000 și 2.000.000 de romi în țară.

În al doilea rând, romii trăiesc în condiții de sărăcie și excluziune socială. Aceasta este una dintre cele mai importante cauze ale migrației și a răspândirii lor în Europa. Sărăcia face ca accesul la educație, servicii medicale și oportunități de angajare să fie limitate.

În al treilea rând, discriminarea și marginalizarea romilor în România sunt probleme reale. Acestea se manifestă sub formă de discriminare la locul de muncă, în sistemul de învățământ, în sectorul de sănătate și în alte domenii ale vieții publice.

În plus, există o anumită izolare și segregare a comunităților de romi. Acestea sunt situate adesea în afara orașelor și satelor, ceea ce face ca accesul la serviciile publice să fie dificil.

Romii fac copii, românii nu prea

O altă explicație a numărului mare de romi în România este creșterea naturală a populației. Romii sunt o comunitate care are o rată mare de fertilitate și o vârstă medie scăzută.

Pe de altă parte, unii cercetători susțin că problemele cu privire la numărul mare de romi (țigani) în România sunt mai mult legate de politică și de incapacitatea guvernului de a aborda problemele comunității romilor.

În concluzie, numărul mare de romi din România poate fi atribuit istoriei lor, sărăciei și excluziunii sociale, discriminării și marginalizării, izolării și segregării comunităților de romi și creșterii naturale a populației. Este important să se ia măsuri pentru a aborda aceste probleme, astfel încât romii să aibă acces la drepturi egale și să poată contribui la societatea românească.

Tags:
Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Carnea de porc este cea mai vândută carne, în rândul românilor, indiferent de perioada anului. În timpul sărbătorilor, în special când este Crăciunul, lumea achiziționează foarte multă... citește tot
De ce Canada și SUA au granițe drepte?
De ce Canada și SUA au granițe drepte?
SUA și Canada sunt două dintre cele mai mari țări din lume ca și suprafață. Granițele dintre cele două state sunt imense și în mod surprinzător sunt trasate, în mare parte, în linie... citește tot
Care este originea numelui Moldovei și ce legătura are cu Dacia?
Care este originea numelui Moldovei și ce legătura are cu Dacia?
Teritoriul Moldovei a fost locuit inițial de daci. După războaiele daco-romane (101-102, 105-106), această regiune a intrat și ea într-un amplu proces de romanizare, exceptând zona de sud. În... citește tot
Recomandări din presa de azi
adplus-dvertising