De ce în România sunt mulți romi?

14.02.2023
De ce în România sunt mulți romi?

În România, una dintre minoritățile cele mai mari și mai vizibile sunt romii, cunoscuți și sub denumirea de țigani. Există multe opinii și teorii cu privire la numărul mare de romi din țară, dar există câteva explicații care sunt acceptate de majoritatea cercetătorilor.

România și romii, o relație de sute de ani

În primul rând, romii au o istorie veche în România. În Țările Române (Moldova, Transilvania și Țara Românească), ţiganii apar menţionaţi în veacul al XIV-lea. Aceștia aveau statutul de robi. Se pare că țiganii au venit odată cu pecenegii şi cumanii în Țara Românească, prin secolele al XI-lea – al XII-lea Ei au migrat din India în Europa în urmă cu mai multe secole și s-au stabilit în diverse regiuni. În România, romii sunt prezenti din secolul al XIV-lea, iar estimările indică că astăzi ar fi între 500.000 și 2.000.000 de romi în țară.

În al doilea rând, romii trăiesc în condiții de sărăcie și excluziune socială. Aceasta este una dintre cele mai importante cauze ale migrației și a răspândirii lor în Europa. Sărăcia face ca accesul la educație, servicii medicale și oportunități de angajare să fie limitate.

În al treilea rând, discriminarea și marginalizarea romilor în România sunt probleme reale. Acestea se manifestă sub formă de discriminare la locul de muncă, în sistemul de învățământ, în sectorul de sănătate și în alte domenii ale vieții publice.

În plus, există o anumită izolare și segregare a comunităților de romi. Acestea sunt situate adesea în afara orașelor și satelor, ceea ce face ca accesul la serviciile publice să fie dificil.

Romii fac copii, românii nu prea

O altă explicație a numărului mare de romi în România este creșterea naturală a populației. Romii sunt o comunitate care are o rată mare de fertilitate și o vârstă medie scăzută.

Pe de altă parte, unii cercetători susțin că problemele cu privire la numărul mare de romi (țigani) în România sunt mai mult legate de politică și de incapacitatea guvernului de a aborda problemele comunității romilor.

În concluzie, numărul mare de romi din România poate fi atribuit istoriei lor, sărăciei și excluziunii sociale, discriminării și marginalizării, izolării și segregării comunităților de romi și creșterii naturale a populației. Este important să se ia măsuri pentru a aborda aceste probleme, astfel încât romii să aibă acces la drepturi egale și să poată contribui la societatea românească.

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
În anul 1992, Michael Jackson punea România pe harta lumii după ce alegea țara care doar ieșise din comunism destinația pentru unul dintre concertele sale din turneul „Dangerous World... citește tot
Povestea lui Brendon Grimshaw, omul care a avut un vis: și-a cumpărat o insulă tropicală și „a sălbăticit-o”. A refuzat o ofertă de 50 de milioane de dolari!
Povestea lui Brendon Grimshaw, omul care a avut un vis: și-a cumpărat o insulă tropicală și „a sălbăticit-o”. A refuzat o ...
În anul 1962, un bărbat de 37 de ani din Anglia pe nume Brendon Grimshaw a demisionat brusc. Brendon Grimshaw lucra ca redactor la o publicație din Dewsbury din Yorkshire, Anglia. Cu banii pe... citește tot
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Au trecut patru ani de când Luxemburg a decis ca toate formele de transport public – inclusiv autobuzele, trenurile și tramvaiele – să fie gratuite atât pentru rezidenți, cât și pentru... citește tot