Care este țara cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România

10.08.2021
Care este țara cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România

Țiganii, cunoscuți și sub denumirea de romi, formează un grup etnic major împărțiți în întreaga lume. Aceștia se află în Europa (mai ales în zona Balcanilor), America de Nord, America de Sud sau Asia. Dintre țările europene, România are cea mai numeroasă populație de țigani cu aproximativ 2 milioane de persoane. Totuși, care este țara cu cea mai mare comunitate de romi din lume?

Potrivit datelor oficiale, la recensământul din anul 2011, în România au fost numărați 621.573 de persoane de etnie rromă (adică 3% din totalul populației). Totuși, se pare că în mod neoficial sunt aproape 2 milioane de țigani, pentru că mulți refuză să-și recunoască originile de teama discriminării.

Statele Unite ale Americii, țara cu cei mai mulți țigani

Țara cu cei mai mulți țigani este Statele Unite ale Americii, cu o populație de un milion de romi. Cea mai mare concentrație se află în sudul Californiei, în Texas, dar și în orașe precum Chicago și St. Louis.

O altă țară cu o populație numeroasă este Brazilia, acolo unde există 800.000 de țigani, fiind țara din America de Sud cu cea mai numeroasă populație. Aceștia fac parte din grupurile etnice Kalderash, Boyash și Kale. Și în Argentina sunt aproximativ 300.000 de țigani. Și spaniolii au aproape un milion de romi, în jur de 600.000 în mod oficial. Comunități mari de romi mai există în Turcia (500.000), Franța (350.000) și Bulgaria (320.000).

Datele oficiale arată că în Europa trăiesc între 10 și 12 milioane de romi, aproximativ o zecime din întrega populație de pe Glob.

Când au ajuns rromii în România?

Nu se știe exact perioada în care rromii au ajuns pe teritoriul României, însă, se crede că ar fi undeva în secolul XI. Cu toate acestea, o atestare documentară a romilor de pe teritoriul României actuale, datează din anul 1385, când domnitorul Țării Românești, Dan I, dăruiește Mănăstirii Tismana posesiunile care aparținuseră mai înainte Mănăstirii Vodița de lângă Turnu Severin, posesiuni primite de la unchiul său Vladislav I, între care și 40 de sălașe de „ațigani”.

Viața acestora a fost una extrem de grea, fiind sclavi o mare perioadă a istoriei lor. Statutul de persoane libere l-au obținut destul de târziu și cu toate acestea integrarea lor în societate încă este deficitară. Țiganii sunt definiți în special de portul hainelor și talentul lor muzical. Lipsa școlarizării face ca mulți dintre ei să fie și în prezent vânzători de cai, meșteșugari de lemn sau lăutari.

Foto: sheawinterphoto.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot