Se pune virgulă după „La mulți ani”?

27.05.2021
Se pune virgulă după „La mulți ani”?

Tot mai mulți oameni scriu pe laptop, pe telefon sau pe tabletă, iar acest lucru a deformat textele așternute pe ecran, iar greșelile devin tot mai dese. Una dintre cauze ar fi graba, alta ar fi neatenția, însă de multe ori aceste greșeli apar pe fondul necunoașterii unor reguli elementare de scriere și de punctuație existente în limba română.

Există o mulțime de reguli despre utilizarea virgulelor și, adesea, factorii care determină dacă ar trebui să o utilizăm sunt destul de subtili. Rolul acesteia este foarte important într-o propoziție deoarece utilizarea sa incorectă poate să creeze ambiguități, iar exprimările pot căpăta câteodată sensuri pe cât de caraghioase, pe atât de jenante.

În timp ce un punct termină o propoziție, o virgulă indică o pauză mai mică. Unii scriitori cred că o virgulă este o pauză ușoară, un semn de punctuație care separă cuvintele sau ideile dintr-o propoziție.

Unde pune virgula atunci când scriem „La mulți ani, Maria”?

Cel mai des întâlnite greșeli în ceea ce privește folosirea virgulei întâlnim atunci când sunt trimise mesaje de felicitare cu ocazia zilei de naștere sau a onomasticii.

Regula de folosire a virgulei se referă la următoarele situații:
a) vocativul (numele persoanei) se află la începutul propoziției

Exemplu: Maria, la mulți ani!

b) vocativul (numele persoanei) se află la mijlocul propoziției

Exemplu: La mulți ani, Maria, și succes în toate proiectele tale!

c) vocativul (numele persoanei) se află la sfârșitul propoziției:

Exemplu: La mulți ani, Maria!

Atunci când ne adresăm în mod direct unei persoane prin folosirea unui anumit apelativ este obligatoriu să separăm termenul de adresare de restul propoziției prin virgulă. Astfel, corect este să scriem „La mulți ani, Maria!” , și nu „La mulți ani Maria!”.

Atunci când nu ne adresăm direct unei persoane printr-un anumit apelativ, nu trebuie folosită virgula. Astfel, corect este să scriem: La mulți ani tuturor celor care poartă numele de Maria/Marian!, și nu La mulți ani, tuturor celor care poartă numele de Maria/Marian!.:

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot