Unul dintre produsele care „a invadat” Internetul este faimoasa ciocolată Dubai. Un desert diferit, o ciocolată „altfel” care se adresează unui segment anume din populație. Ce este... citește tot
Expresiile din limba română sunt vechi de sute de ani. Unele au fost moștenite de la alte civilizații, altele sunt românești 100%. De unde vine expresia „a-și pune cenușă în cap” și ce înseamnă aceasta?
Expresia „a-și pune cenușă în cap” este folosită cu sensul de pocăință. De obicei, este utilizată de către cel care își recunoaște o vină sau o greșeală, ca în următorul exemplu: „După ce că am înșelat-o, i-am mai luat și banii. Nu-mi rămâne decât să-mi pun cenușă în cap”, spuse el cu seninătate.
De unde vine expresia ”aiurea-n tramvai”?
Trebuie spus că expresia vine de la obiceiul evreilor din antichitate care, la o mare durere sau pentru o adâncă remușcare, își sfâșiau, ca Iov, veșmintele, se acopereau cu un sac și-și puneau, la propriu, cenușă pe cap, în semn de doliu. Sunt multe episoadele din Biblie în care protagoniștii aleg să-și pună cenușă în cap după pierderea cuiva apropiat.
De ce Marea Neagră se numește astfel?
În timp, expresia s-a păstrat cu sens figurat în majoritatea limbilor pământului. Prozatorul Anton Cehov (1860-1904) folosea expresia într-o scrisoare din anul 1888 cu sensul ironic „dacă bunăvoinţa pe care o manifest întâmpină neîncredere, nu-mi rămâne decât să-mi pun cenuşă pe cap şi să mă închid într-o tăcere de mormânt”.
Șmecher? De unde provine cuvântul…
Numele salatei Caesar nu vine de la împăratul roman. Și totuși, de ce se numește astfel?