De unde vine expresia „a-ți da cu virgulă”?

20.04.2023
De unde vine expresia „a-ți da cu virgulă”?

Limba română este plină de proverbe și expresii care fac comunicarea mai piperată și, de multe ori, mai incintantă. Printre acestea se numără și expresia ”a-ți da cu virgulă”. Această sintagmă este cunoscută de aproape orice cetățean din țara noastră și este folosită atunci când se dorește a exprima o situație care nu s-a încheiat așa cum se dorea.

”A-ți da cu virgulă” este o asociere de cuvinte care în mod sigur vine din lumea matematicii și face referire la rezultatul unei probleme care nu are un număr fix, par sau impar, și a dat cu virgulă. Altfel spus, rezultatul este nemulțumitor sau poate fi considerat o eroare.

”A-ți da cu virgulă”, o expresie peiorativă

Atât în presa scrisă, cât și în emisiunile de televiziune se aude destul de des această expresie care are un sens peiorativ. Sintagma poate fi folosită în tot felul de situații, atunci când se dorește a scoate în evidență că rezultatul obținut nu a fost cel dorit. Așadar, expresia poate fi utilizată în comunicarea despre viața personală sau pentru a prezenta anumite situații din domenii precum politica, sportul și multe altele.

De exemplu: ”politicienii au încercat să pună în aplicare noul Cod al Munci, însă le-a dat cu virgulă”. În felul acesta este scos în prim plan faptul că demnitarii una promit și alta fac. Iată, așadar, cum o simplă sintagmă poate defini foarte bine o situație care poate părea complicată.

Nu se știe cu exactitate cum a apărut expresia „a-ți da cu virgulă”, însă se presupune că a fost utilizată pentru prima dată în lumea matematicii. Această sintagmă este utilizată des în jargonul școlăresc, atunci când o problemă nu are rezultatul scontat.

Trebuie precizat că operațiile aritmetice pot avea ca rezultat un număr întreg sau unul zecimal, adică cu virgulă, potrivit dilemaveche.ro. De preferat este ca rezolvarea să aibă un număr fix, fără zecimale, fiindcă altfel poate da senzația că este o eroare. Ca atare, această sintagmă a început să fie folosită și în alte situații acolo unde finalitatea nu a fost pe placul persoanelor în cauză.

În concluzie, expresia ”a-ți da cu virgulă” denotă faptul că o întâmplare nu a avut rezultatul dorit, însă într-un mod oarecum haios.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot