De unde vine expresia „a-ți da cu virgulă”?

20.04.2023
De unde vine expresia „a-ți da cu virgulă”?

Limba română este plină de proverbe și expresii care fac comunicarea mai piperată și, de multe ori, mai incintantă. Printre acestea se numără și expresia ”a-ți da cu virgulă”. Această sintagmă este cunoscută de aproape orice cetățean din țara noastră și este folosită atunci când se dorește a exprima o situație care nu s-a încheiat așa cum se dorea.

”A-ți da cu virgulă” este o asociere de cuvinte care în mod sigur vine din lumea matematicii și face referire la rezultatul unei probleme care nu are un număr fix, par sau impar, și a dat cu virgulă. Altfel spus, rezultatul este nemulțumitor sau poate fi considerat o eroare.

”A-ți da cu virgulă”, o expresie peiorativă

Atât în presa scrisă, cât și în emisiunile de televiziune se aude destul de des această expresie care are un sens peiorativ. Sintagma poate fi folosită în tot felul de situații, atunci când se dorește a scoate în evidență că rezultatul obținut nu a fost cel dorit. Așadar, expresia poate fi utilizată în comunicarea despre viața personală sau pentru a prezenta anumite situații din domenii precum politica, sportul și multe altele.

De exemplu: ”politicienii au încercat să pună în aplicare noul Cod al Munci, însă le-a dat cu virgulă”. În felul acesta este scos în prim plan faptul că demnitarii una promit și alta fac. Iată, așadar, cum o simplă sintagmă poate defini foarte bine o situație care poate părea complicată.

Nu se știe cu exactitate cum a apărut expresia „a-ți da cu virgulă”, însă se presupune că a fost utilizată pentru prima dată în lumea matematicii. Această sintagmă este utilizată des în jargonul școlăresc, atunci când o problemă nu are rezultatul scontat.

Trebuie precizat că operațiile aritmetice pot avea ca rezultat un număr întreg sau unul zecimal, adică cu virgulă, potrivit dilemaveche.ro. De preferat este ca rezolvarea să aibă un număr fix, fără zecimale, fiindcă altfel poate da senzația că este o eroare. Ca atare, această sintagmă a început să fie folosită și în alte situații acolo unde finalitatea nu a fost pe placul persoanelor în cauză.

În concluzie, expresia ”a-ți da cu virgulă” denotă faptul că o întâmplare nu a avut rezultatul dorit, însă într-un mod oarecum haios.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot