De unde vine expresia „a-ți da cu virgulă”?

20.04.2023
De unde vine expresia „a-ți da cu virgulă”?

Limba română este plină de proverbe și expresii care fac comunicarea mai piperată și, de multe ori, mai incintantă. Printre acestea se numără și expresia ”a-ți da cu virgulă”. Această sintagmă este cunoscută de aproape orice cetățean din țara noastră și este folosită atunci când se dorește a exprima o situație care nu s-a încheiat așa cum se dorea.

”A-ți da cu virgulă” este o asociere de cuvinte care în mod sigur vine din lumea matematicii și face referire la rezultatul unei probleme care nu are un număr fix, par sau impar, și a dat cu virgulă. Altfel spus, rezultatul este nemulțumitor sau poate fi considerat o eroare.

”A-ți da cu virgulă”, o expresie peiorativă

Atât în presa scrisă, cât și în emisiunile de televiziune se aude destul de des această expresie care are un sens peiorativ. Sintagma poate fi folosită în tot felul de situații, atunci când se dorește a scoate în evidență că rezultatul obținut nu a fost cel dorit. Așadar, expresia poate fi utilizată în comunicarea despre viața personală sau pentru a prezenta anumite situații din domenii precum politica, sportul și multe altele.

De exemplu: ”politicienii au încercat să pună în aplicare noul Cod al Munci, însă le-a dat cu virgulă”. În felul acesta este scos în prim plan faptul că demnitarii una promit și alta fac. Iată, așadar, cum o simplă sintagmă poate defini foarte bine o situație care poate părea complicată.

Nu se știe cu exactitate cum a apărut expresia „a-ți da cu virgulă”, însă se presupune că a fost utilizată pentru prima dată în lumea matematicii. Această sintagmă este utilizată des în jargonul școlăresc, atunci când o problemă nu are rezultatul scontat.

Trebuie precizat că operațiile aritmetice pot avea ca rezultat un număr întreg sau unul zecimal, adică cu virgulă, potrivit dilemaveche.ro. De preferat este ca rezolvarea să aibă un număr fix, fără zecimale, fiindcă altfel poate da senzația că este o eroare. Ca atare, această sintagmă a început să fie folosită și în alte situații acolo unde finalitatea nu a fost pe placul persoanelor în cauză.

În concluzie, expresia ”a-ți da cu virgulă” denotă faptul că o întâmplare nu a avut rezultatul dorit, însă într-un mod oarecum haios.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Mult așteptatul concert Coldplay de la București a început cu stângul. Un cântăreț de manele pe nume Babasha a fost invitat să cânte alături de solistul trupei, iar publicul l-a huiduit. Ba... citește tot
Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul în pădure?
Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul în pădure?
Cui nu-i plac drumețiile prin pădure, aerul curat, conectarea cu natura? Din păcate, o ieșire în natură este, de multe ori, periculoasă, iar cea mai mare primejdie o reprezintă animalele... citește tot
Cât de rapid era Bruce Lee? Ce viteză de reacție avea? De câte ori putea să lovească în 1,5 secunde?
Cât de rapid era Bruce Lee? Ce viteză de reacție avea? De câte ori putea să lovească în 1,5 secunde?
Bruce Lee a fost, cu siguranță, unul dintre cei mai rapizi oameni care au trăit pe Terra. Și nu rapid ca viteză de deplasare, ci rapid ca timp de reacție. Dar, cât de rapid era cel poreclit... citește tot