De ce numim o eroare de software „bug”?

22.12.2021
De ce numim o eroare de software „bug”?

„Are Facebook-ul un bug”. La un moment dat, am auzit cu toții pe cineva folosind această expresie pentru a descrie sarcastic un echipament sau software care funcționează defectuos.

Într-adevăr, cuvântul „bug” (trad. lb. română – gândac) a fost de multă vreme omniprezent în lumea ingineriei și a informaticii, „depanarea” (debugging în engleză), actul de a căuta și corecta erorile, fiind un termen acceptat de artă. Dar de ce este asta? Cum a devenit un cuvânt informal pentru o insectă sinonim cu o eroare a unei aplicații sau o eroare de computer?

De ce numim o eroare de software „bug”?

Conform celei mai repetate povești, în 1947, tehnicienii care lucrau la Calculatorul Harvard Mk II sau Aiken Relay, un computer timpuriu construit de Marina SUA, au întâmpinat o defecțiune electrică și, la deschiderea mecanismului, au descoperit că zburase o molie în computer și a scurtcircuitat unul dintre releele sale electrice. Astfel, prima eroare a computerului a fost literalmente o insectă (bug în limba engleză), iar numele a rămas și în zilele noastre.

Dar, deși acest incident părea într-adevăr să fi avut loc, aproape sigur că nu este originea termenului, deoarece utilizarea „bug” pentru a însemna o eroare precede evenimentul cu aproape un secol.

Potrivit Today I found out, prima utilizare înregistrată a „bug” în acest context vine de la inventatorul american Thomas Edison, care într-o scrisoare din 3 martie 1878 către președintele Western Union, William Orton, a scris:

„Ați avut parțial dreptate. Am găsit o insectă în aparatul meu, dar nu era chiar în telefon. Era din genul call bellum. Insecta pare să găsească condiții pentru existența sa în toate aparatele de apel ale telefoanelor.”

„Callbellum” nu este un gen real de insecte, ci mai degrabă o glumă cu iz latin, „call“, referindu-se la un apel telefonic și bellum fiind cuvântul latin pentru „război“ sau „luptă“. Prin urmare, se pare că Edison era angajat într-o luptă cu această problemă specială a hardware-ului.

Nu se știe de unde a preluat Edison însuși termenul, deși o teorie presupune că acesta provine dintr-o problemă comună care afectează sistemele telegrafice. Timp de aproape 40 de ani de la introducerea lor, telegrafele electrice s-au limitat la trimiterea unui singur mesaj la un moment dat printr-un singur fir.

Pe măsură ce popularitatea telegrafiei a crescut până la mijlocul secolului al XIX-lea, această limitare a devenit o problemă serioasă, deoarece singura modalitate de a permite trimiterea mai multor mesaje a fost instalarea mai multor fire de telegraf – o soluție din ce în ce mai neelegantă și mai costisitoare. Acest lucru a condus inventatorii din întreaga lume să caute metode de transmitere a mai multor semnale pe un singur fir – o practică cunoscută acum sub numele de multiplexare.

O altă ipoteză indică faptul că termenul „bug” este derivat din engleza mijlocie bugge, însemnând „un lucru înfricoșător” sau „monstru”. Această rădăcină este, de asemenea, sursa cuvintelor englezești bogeyman, bugaboo și bugbear, acesta din urmă referindu-se inițial la un spirit răuvoitor, dar astăzi poate însemna și o supărare minoră sau un animal de companie.

Susținătorii acestei ipoteze presupun, prin urmare, că „bug” în acest context a fost folosit în aproape același mod ca „gremlins”, spiridușii mitici pe care echipajele din cel De-al Doilea Război Mondial i-au acuzat pentru defecțiunile de la bordul aeronavelor lor.

Termenul a fost standardizat oficial pentru prima dată de inginerul Thomas Sloane în Standard Electrical Dictionary din 1892, care definea un „bug” ca: „Orice defecțiune sau problemă în conexiunile sau funcționarea aparatelor electrice”.

Trei ani mai târziu, Funk and March’s Standard Dictionary of the English Language a definit termenul pentru publicul larg ca: „O greșeală în funcționarea unui sistem quadruplex sau a oricărui aparat electric”, potrivit Today I found out.

Astfel, la începutul secolului al XX-lea, termenul a fost bine stabilit în cercurile ingineriei și a început să-și facă loc în uzul de zi cu zi, mai ales în domeniul informaticii.

Foto: Deposit Photos

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Românul Dumitru Dan a fost prima persoană din lume care a reușit să facă ocolul Pământului pe jos. Acesta a reușit să străbată în opinci 100.000 de kilometri, intrând astfel în Cartea... citește tot
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
Există în România un loc unde regii își duc odihna veșnică. Este vorba despre mănăstirea Curtea de Argeș, locul se află înmormântați Regele Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria,... citește tot
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
Foarte multe preparate culinare necesită la gătire folosirea foliei de aluminiu. Aceasta ajută, de exemplu, la înăbușirea peștelui sau a fripturii, menținând, totodată, felul de mâncare... citește tot
Recomandări din presa de azi
Carmen Iohannis, gafă vestimentară uriașă în lumea arabă: ”Confundă un dineu diplomatic cu bucătăria”
Cât OREZ se pune la SARMALELE DE POST! Cantitatea ideală, doar așa ies exact ca...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Ce înseamnă când zicem „Bogdaproste”. Toţi folosim acest cuvânt, puțini știu cu adevărat ce înseamnă
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Când se dă ceasul cu o oră înainte? Data la care românii trec la ora...
Vouchere de vacanță. Cine ar putea să mai primească, în plus, tichetele speciale
ORA DE VARĂ 2023. Ce se întâmplă în România, DECIZIA vine de la Comisia Europeană
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Actorii din „Tânăr și neliniștit”, la a 50-a aniversare. Cum arată acum Victor și Nikki...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising