Ce semnifică expresia „Turcul plătește”? De unde vine proverbul?

12.11.2020
Ce semnifică expresia „Turcul plătește”? De unde vine proverbul?

Limba română este plină de expresii și proverbe. Unele dintre acestea au aplicabilitate și sunt folosite și în ziua de astăzi. Din păcate, sunt oameni care nu au proprietatea termenilor și le denaturează sensul. Cu toate acestea o să vă prezentăm mai jos o zicală care a făcut istorie.

Ce semnifică expresia „Turcul plătește”?

Expresia „Turcul plătește” are o vechime de peste 250 de ani, din timpul domniei lui Alexandru Ghica Vodă, omorât, culmea, de turci în anul 1777. Zicala este utilizată atunci când cineva trebuie să plătească o pagubă sau o cheltuială făcută de altcineva.

Expresia a apărut la un litigiu dintre un român și un turc. Funcționarul domnitorului Alexandru Ghica Vodă, care judeca fapta, mai mult dormea decât făcea treabă. Astfel, în timpul procesului judecătorul a adormit, însă fapta a fost despicată în patru de martorii prezenți la proces și toată lumea a căzut de acord că românul trebuie să plătească. Când a venit vremea să indice vinovatul funcţionarul, trezit brusc din somn, a exclamat că „Turcul plăteşte!”, stârnind rumoare, dar şi râsete în sală. De atunci, expresia este folosită în cazul în care se vorbeşte de persoane care sunt învinuite pe nedrept.

Potrivit scriitorului român Eugen Ovidiu Chirovici, există o altă explicaţie a zicalei, pe care a făcut-o publică pe pagina sa de Facebook.

Originea ei demonstrează că evaziunea fiscală are pe aceste meleaguri rădăcini (aproape) la fel de adânci ca celebrele cuvinte “bursuc”, “viezure” sau “brânză”. Ei bine, turcii permiteau ca din tributul datorat Porţii să fie scăzute anumite deductibilităţi: pentru întărirea zidurilor de apărare, întreţinerea drumurilor etc. Băieţii noştri inventivi falsificau hârtiile şi deturnau banii spre chiolhanuri, spunând: “Lasă, turcul plateşte!” În acest fel conştiinţa lor era împăcată. Tot aşa cum in comunism, muncitorul care pleca acasă cu o trusa de scule fura de la “ăia”, nu-i asa?, a scris Eugen Ovidiu Chirovici, pe Facebook.

Trebuie știut că în dicţionarul de cuvinte al românilor mai apar câteva zicale în care sunt pomeniţi turcii, precum: „Cum e turcul e şi pistolul”, „Ce, eşti turc?” sau „Că nu dau turcii!”.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este aspartamul, faimosul înlocuitor al zahărului? Ce spun studiile despre aspartan?
Ce este aspartamul, faimosul înlocuitor al zahărului? Ce spun studiile despre aspartan?
Mulți dintre producătorii băuturilor carbogazoase promovează produse „fără zahăr”, o alternativă „mai sănătoasă”. În rețetea acestor băuturi zahărul este înlocuit cu aspartam.... citește tot
Este teleportarea posibilă în viitorul apropiat?
Este teleportarea posibilă în viitorul apropiat?
Teleportarea este unul dintre visurile la care au visat multe generații de sute de ani. Fenomenul prin care noi, oamenii, am putea să fim într-o clipită într-o altă parte a lumii este, pentru... citește tot
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Imnul și drapelul sunt două simboluri reprezentative pentru fiecare stat și țară în parte. Sau, nu. Puțini sunt cei care știu că există state care împart același imn. Ba mai mult, una... citește tot