Ce semnifică expresia „Turcul plătește”? De unde vine proverbul?

12.11.2020
Ce semnifică expresia „Turcul plătește”? De unde vine proverbul?

Limba română este plină de expresii și proverbe. Unele dintre acestea au aplicabilitate și sunt folosite și în ziua de astăzi. Din păcate, sunt oameni care nu au proprietatea termenilor și le denaturează sensul. Cu toate acestea o să vă prezentăm mai jos o zicală care a făcut istorie.

Ce semnifică expresia „Turcul plătește”?

Expresia „Turcul plătește” are o vechime de peste 250 de ani, din timpul domniei lui Alexandru Ghica Vodă, omorât, culmea, de turci în anul 1777. Zicala este utilizată atunci când cineva trebuie să plătească o pagubă sau o cheltuială făcută de altcineva.

Expresia a apărut la un litigiu dintre un român și un turc. Funcționarul domnitorului Alexandru Ghica Vodă, care judeca fapta, mai mult dormea decât făcea treabă. Astfel, în timpul procesului judecătorul a adormit, însă fapta a fost despicată în patru de martorii prezenți la proces și toată lumea a căzut de acord că românul trebuie să plătească. Când a venit vremea să indice vinovatul funcţionarul, trezit brusc din somn, a exclamat că „Turcul plăteşte!”, stârnind rumoare, dar şi râsete în sală. De atunci, expresia este folosită în cazul în care se vorbeşte de persoane care sunt învinuite pe nedrept.

Potrivit scriitorului român Eugen Ovidiu Chirovici, există o altă explicaţie a zicalei, pe care a făcut-o publică pe pagina sa de Facebook.

Originea ei demonstrează că evaziunea fiscală are pe aceste meleaguri rădăcini (aproape) la fel de adânci ca celebrele cuvinte “bursuc”, “viezure” sau “brânză”. Ei bine, turcii permiteau ca din tributul datorat Porţii să fie scăzute anumite deductibilităţi: pentru întărirea zidurilor de apărare, întreţinerea drumurilor etc. Băieţii noştri inventivi falsificau hârtiile şi deturnau banii spre chiolhanuri, spunând: “Lasă, turcul plateşte!” În acest fel conştiinţa lor era împăcată. Tot aşa cum in comunism, muncitorul care pleca acasă cu o trusa de scule fura de la “ăia”, nu-i asa?, a scris Eugen Ovidiu Chirovici, pe Facebook.

Trebuie știut că în dicţionarul de cuvinte al românilor mai apar câteva zicale în care sunt pomeniţi turcii, precum: „Cum e turcul e şi pistolul”, „Ce, eşti turc?” sau „Că nu dau turcii!”.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot