De unde vine expresia „țap ispășitor”?

06.10.2021
De unde vine expresia „țap ispășitor”?

Limba română este plină de expresii, unele de pe meleagurile autohtone, altele importate din alte limbi, pentru a putea exprima cât mai simplu o situație sau un eveniment. Astfel, a apărut la un moment dat și zicala „a fi țap ispășitor”. Expresia are sens figurat și se referă la o persoană asupra căreia se aruncă vina pentru greșelile altora.

Țap ispășitor, originea expresiei

Pentru a înțelege această expresie trebuie să ne întoarcem în trecut, la poporul evreu, care jertfea animale pentru a îi fi iertate păcatele de către Dumnezeu. De altfel, Iisus Hristos s-a sacrificat pe sine pentru a fi iertate păcatele omenirii.

Cu alte cuvinte, se poate spune că Hristos a fost țapul ispășitor pentru păcatele umanității. Trebuie specificat că în timpul vieții Fiului lui Dumnezeu, țapul a fost înlocuit cu mielul. Potrivit scrierilor antice, în Ziua Ispășirii se obișnuia să se pună o panglică roșie între coarnele țapului sau la gâtul acestuia, iar după ce erau rostite păcatele, panglica devenea albă, semn că totul a fost iertat. Din păcate, imediat după moartea lui Iisus Hristos și până la cucerirea Ierusalimului, în anul 70, panglica nu s-a mai albit, semn că Dumnezeu nu a mai iertat păcatele oamenilor.

Așadar, țapul ispășitor era un animal folosit de evrei în timpul unui ritual prin care cereau iertare lui Dumnezeu pentru păcatele lor. Evenimentul avea loc în Ziua Ispăşirii (Kippūr), atunci când Marele Preot rostea toate păcatele oamenilor și le punea în cărca țapului ispășitor pe care îl alungau în deşert. Ritualul a fost prezentat în Biblie în Levitic (capitolul 16), în Mişna (Yoma capitolul 6) şi în Talmud (Yoma, foile 66-67).

Ce se întâmpla cu țapul ispășitor?

După ce prelua asupra sa toate păcatele oamenilor, țapul era alungat în deșert pentru a fi devorat de alte animale sau pentru a muri efectiv de foame și de sete. Acesta era un ritual crud, însă evreii considerau că doar așa pot fi iertați de Dumnezeu.

Ulterior, odată cu trecerea timpului, ca urmare a acestui ritual a apărut și expresia „a fi țap ispășitor”, adică o persoană să preia păcatele unui întreg grup sa ale altor semeni fără a avea vreo vină efectiv.

Foto: Wikipedia.org și Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot