De unde vine expresia „la patru ace”?

12.08.2022
De unde vine expresia „la patru ace”?

Multe dintre expresiile sau formulările pe care le utilizăm în limba română provin din alte limbi și au fost adaptate pentru vorbitorii graiului românesc. Probabil că mulți dintre noi au folosit expresia „era la patru ace” când s-a referit la o persoană care era îmbrăcată foarte elegant. Dar, care este legătura acelor cu eleganța?

De unde vine expresia „la patru ace”?

Istoria expresiei „a fi la patru ace este extrem de veche”. Aceasta provine din perioada Renașterii, când „acele” erau un accesoriu de lux. Prima dată expresia a apărut pe teritoriul Franței și era exprimată astfel: „etre tiré à quatre épingles”.

În urmă cu cinci-șase sute de ani, doamnele din înalta societate obişnuiau să-şi prindă voalurile sau eşarfele cu patru ace. Acele erau confecționat fie din alamă, fie din aur sau din cupru, în funcție de puterea financiară a purtătoarei. Totodată, ornamentele florale de la pălării erau prinse tot cu astfel de ace. Și, ca să fie tacâmul complet, și vestele bărbaţilor erau întinse perfect cu patru ace, cu scopul de a nu face nicio cută.

Mai există o explicație despre formularea „la patru ace” mai puțin plauzibilă. În urmă cu sute de ani, la fel ca astăzi, femeile încercau să economisească, pentru ele, câţiva bani de buzunar, atunci când soţii lor le dădeau o anumită sumă pentru a procura alimente sau cele necesare în casă. Banii de buzunar erau numiți în limbaj colocvial “epingles” („ace”). Din acești bani, reprezentantele sexului frumos își achiziționau haine elgante. Și totul datorită „acelor” puse deoparte, scrie linternaute.fr.

Când au apărut acele?

Este greu de spus unde au apărut acele pentru prima dată. Se crede că primul oțel ac a fost făcută în China. În același loc, în secolul al III-lea î.Hr., a fost inventat un degetar. Totuși, primele ace erau confecționate din os. Nevoia de ace pentru a fi folosite la cusutul hainelor a făcut ca producția în masă să înceapă abia în secolul al XIV-lea.

În Italia, există chiar și un monument cu un ac și un fir, ridicat în Piazza Cadorna din orașul Milano, în cinstea modei italiene.

Foto: vosgesmatin.fr

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 1 septembrie este cea de-a 244-a a calendarului gregorian și a 245-a în anii bisecți. În această zi au avut loc de-a lungul timpului evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a...
Cele mai noi articole
Ce țări folosesc propria rețea de internet?
Ce țări folosesc propria rețea de internet?
Procesul globalizării a adus în viața oamenilor schimbări pe care le resimțim și astăzi. Internetul este probabil cel mai important aspect al dezvoltării globalizării. Acesta reușește să... citește tot
De ce Elena Ceaușescu nu a vrut stație de metrou la Piața Romană? „Au făcut burtă, să meargă pe jos”
De ce Elena Ceaușescu nu a vrut stație de metrou la Piața Romană? „Au făcut burtă, să meargă pe jos”
Nicolae și Elena Ceaușescu au condus România după bunul plac. Cei doi aveau cunoștințe minime, spre deloc, în aproape orice domeniu, însă cu toate acestea au modelat țara după voința lor.... citește tot
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?
Omenirea este într-o continuă dezvoltare și schimbare. Grija pentru mediul natural și sănătatea umană a schimbat complet lumea în ultima perioadă. Industria auto s-a modificat mult în... citește tot