Cum a apărut chipul lui Iisus Hristos pe giulgiul din Torino?

23.02.2021
Cum a apărut chipul lui Iisus Hristos pe giulgiul din Torino?

Giulgiul din Torino reprezintă unul dintre cele mai controversate artefacte biblice. Despre faimosul giulgiul din nordul Italiei se spune că este chiar pânza în care ar fi fost învelit trupul Mântuitorului Iisus Hristos.

Cum arată Giulgiul din Torino?

Giulgiul are lungimea de 4,36 m, lățimea de 1,10 m și este alcătuit din fire de in tors manual, iar urzeala este executată tot manual. Pe țesătură apar două amprente: partea din față și cea din spate a unui bărbat neîmbrăcat, biciuit și probabil crucificat. Corpul a fost așezat pe spate, pe jumătatea inferioară a giulgiului, petrecându-se cealaltă jumătate pe deasupra. Materialul prezintă numeroase găuri (în prezent peticite), locurile presupuse a fi ars la incendiul din 1532 și mai multe pete de apă de la stingerea flăcărilor.

 

Unde este ținut Giulgiul Mântuitorului?

Giulgiul este bine păstrat  în capela Catedralei „Sfântul Ioan Botezătorul” din Torino. Pe pânză se observă foarte bine imaginea unui om cu semne evidente de agresiune trupească, inclusiv crucificare. Cu toate că de-a lungul timpului giulgiul a generat numeroase semne de întrebare și curiozități, credincioșii cred cu tărie că în acest giulgiu a fost învelit Iisus Hristos după ce a fost răstignit.

Momentan, giulgiul se află în custodia bisericii catolice, aceasta neprodunțându-se până acum cu privire la autenticitatea artefactului. Mai marii bisericii au considerat că acest lucru nu ar ajuta cu nimic la schimbarea religiei. În anul 1958, Papa Pius al XII-lea a fost cu acord cu promovarea imaginii giulgiului pentru a preasfinți Sfânta Față a Mântuitorului. De asemenea, Papa Ioan Paul al II-lea a numit giulgiul ca fiind o adevărată „oglindă a Evangheliei”. Contrar tuturor semnelor de întrebare ridicate, și anglicanii și metodiștii au arătat respect și dragoste față de giulgiu.

Giulgiu din Torino

Thomas de Wesselow, un renumit profesor de istorie de la Cambridge și-a dedicat opt ani din viață pentru a studia giulgiul. După lungi studii și cercetări profesorul a îmbrațișat spusele bisericii catolice și a confirmat autenticitatea giulgiului, ca fiind exact pânza cu care a fost acoperit corpul Mântuitorului.

“Prin urmare, sunt mai credincios ca Papa”.

Thomas a scris și o carte în care ideea principală este că giulgiul reprezintă singura dovadă pentru care creștinătatea a crezut în învierea lui Iisus Hristos. Afirmațiile profesorului au stârnit numeroase controverse în rândul creștinilor.

“Sunt istoric de arta, nu teolog, așa că pot privi acest aspect dintr-un unghi diferit. Mă frământă adevărata natură a invierii lui Iisus. A fost oare o inviere fizică, asa cum susține Biserica, sau una simbolică?”

Cu toate că spusele profesorului au stârnit nenumărate semne de întrebare în rândul populației, Thomas a rămas optimist, afirmând că misterul giulgiului din Torino nu v-a ieșii niciodată la iveală.

“Cred ca trebuie sa facem tot posibilul sa intelegem lucrurile. Nu accept sa ignoram problemele, sa spunem ca nu putem afla ceva”.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot