De ce sticlele de vin au o adâncitură la bază?

24.05.2022
De ce sticlele de vin au o adâncitură la bază?

Multe din ceea ce credem că știm despre vin pot fi de fapt mituri, iar asta include și scopul adânciturii de pe fundul unei sticle. Deși a îndeplinit o funcție importantă cu secole în urmă, caracteristica de design de astăzi este în cel mai bun caz de ordin cosmetic și în cel mai rău caz un mod de a-i înșela pe consumatori.

Potrivit Wine Spectator, adâncitura de pe fundul sticlei de vin este numită, de fapt, punte. Înainte de Revoluția Industrială, toate sticlele de vin erau făcute manual de către suflanți de sticlă, iar aceste punți au fost adăugate pentru a se asigura că recipientele pot sta în poziție verticală.

De ce sticlele de vin au o adâncitură la bază?

Astăzi, majoritatea sticlelor de vin sunt fabricate de mașini și ar fi mai ușor de produs cu baza uniformă. Dar din cauza (sau datorită) tradiției, puntea a rezistat. Industria vinului a găsit utilizări alternative pentru densitatea arhaică de-a lungul anilor.

Amenajăm un loc natural pentru a ține o sticlă de vin, iar atunci când turnăm în pahar, tehnica potrivită este să ne sprijinim degetul mare în adâncitura sticlei. Punctul poate fi, de asemenea, exploatat pentru a păcăli clienții să creadă că primesc mai mult decât au plătit. Două sticle de vin depozitate una lângă cealaltă pe un raft pot părea a fi de aceeași dimensiune, dar dacă una are o adâncitură mai adâncă (sic!), de fapt, conține mai puțin lichid.

Tradiția a învins tehnologie

Adâncimea punții unei sticle a fost, de asemenea, un indicator al valorii, iar unii producători de vin continuă să exagereze cu dimensiunea punților de pe fundul sticlei pentru a o cataloga ca fiind de înaltă calitate. Dar, așa cum este cazul cu greutatea sau culoarea sticlei de vin, aceste caracteristici cosmetice nu au nimic de-a face cu calitatea produsului din interior.

De asemenea, unii susțin că această adâncitură de la baza sticlei permite sedimentelor să se adune într-o zonă strânsă lângă bază, împiedicând sedimentul să se amestece înapoi în vin în timp ce este turnat.

Când vine vorba de vinuri sub presiune, cum ar fi șampanie sau spumante, un bun argument este că acestea pot rezista intensității adăugate a dioxidului de carbon dintr-o sticlă. Acest lucru este vital pentru vinurile fermentate în sticlă (și berile, de asemenea), care se bazează pe forma mai robustă pentru a rezista gazului creat pe măsură ce drojdia transformă zahărul în alcool.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cât de mare era România Mare? Era mai mare decât Regatul Unit și aproape cât Italia
Cât de mare era România Mare? Era mai mare decât Regatul Unit și aproape cât Italia
Pe data de 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, s-a realizat în mod oficial unirea Transilvaniei, Banatului, Maramureșului și Crișanei cu țara mamă România. La acea dată a luat naștere România... citește tot
De unde vine expresia „a da milităria jos din pod”. Ce, milităria stă în pod?
De unde vine expresia „a da milităria jos din pod”. Ce, milităria stă în pod?
Într-o vreme în care parentingul era un termen necunoscut pentru mulți dintre părinții din România, expresia mioritică „a da milităria jos din pod” era des folosită de către adulți. De... citește tot
De plecat, au plecat ardelenii „la America” înainte de 1914. Dar de întors, câți s-au mai întors?
De plecat, au plecat ardelenii „la America” înainte de 1914. Dar de întors, câți s-au mai întors?
Între 1880-1914 a avut loc cea mai mare migrație voluntară din istorie, dinspre Europa spre Statele Unite ale Americii. Imigranții proveneau din: Italia, Imperiul Austro-Ungar, Imperiul Țarist,... citește tot