Când se foloseşte „sic” într-un text?

23.05.2022
Când se foloseşte „sic” într-un text?

În presa scrisă sau în diferite lucrări științifice, poate apărea, după un cuvânt sau după o expresie termenul (sic!), scris în paranteză. Cei mai mulți dintre oameni nu știu ce înseamnă acest lucru, însă, redactorii shtiu.ro vă elucidează misterul. Partea bună este că explicația nu este una grea și poate fi înțeleasă ușor de toată lumea.

Ce înseamnă când pui „sic” într-un text?

Este bine de știut de la bun început că termenul „sic” nu trebuie confundat cu interjecţia „sâc”, care desemnează o satisfacție răutăcioasă față de nereușită cuiva. Cuvântul (sic!), poate fi pus atât în paranteze drepte, cât și paranteze rotunde, și poate fi însoțit uneori de un semn de exclamare.

Acesta provine din latină și înseamnă „așa”, iar prin felul în care este scris atrage atenția cititorului că greșeala respectivă îi aparține autorului, ci nu comentatorului. Eroarea respectivă poate fi una de exprimare sau chiar de ortografie, nepotrivire sau confuzie între fapte, evenimente etc.

De exemplu, dacă într-un text scris aș face referire la titlul unui articol, care ar suna așa „Parlamentul României a dat o lege care să aibe un impact pozitiv asupra creșterii prețurilor”, voi adăuga termenul (sic!) după “să aibe”, pentru a evidențiat faptul că forma greșită (corect: să aibă) aparține textului original.

Așadar, potrivit Dicționarului explicativ al limbii române, termenul (sic!) înseamnă „așa”, scris, de obicei între paranteze (adesea urmat de semnul exclamării) și folosit ca indicație pentru ca cititorii să știe că o greșeală dintr-un text reprodus aparține originalului, adică autorului respectiv, și nu comentatorului.

Eu „mă repet” sau „eu repet”? Cum este corect?

Indiferent de profesie, gramatica limbii române trebuie cunoscută extrem de bine. Aceasta poate face diferența în cariera fiecăruia dintre noi. Unele greșeli sunt făcute din grabă sau pur și simplu din neatenție, însă când acestea se repetă, devin o reală problemă. Acest lucru se întâmplă și în cazul sintagmei „mă repet” pe care mulți o folosesc în mod eronat fără să conștientizeze.

Foarte mulți oameni folosesc în mod greșit formularea „eu mă repet” când vor să spună din nou ceva. Ei bine, varianta corectă este „eu repet”. Cu toate acestea, există anumite situații când se acceptă forma reflexivă a acestui verb, potrivit Antena 3. Iată care sunt acestea.

„Moda se repetă”, adică anumite tendințe din trecut revin în prezent.
„Se repetă ceva în sala de festivități”, adică protagoniștii unui spectacol se pregătesc de eveniment și fac ultimele pregătiri.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot