Care este diferența dintre DEX și DOOM? De ce în DEX apar cuvinte care NU există în DOOM?

09.03.2022
Care este diferența dintre DEX și DOOM? De ce în DEX apar cuvinte care NU există în DOOM?

În căutarea definițiilor unor cuvinte, multă lume apelează fie la DEX (mai nou, în varianta online, așa cum este dexonline.ro), fie la DOOM. Dar care este diferența dintre acestea?

DEX-ul este un dicționar în care vor fi listate toate cuvintele care sunt frecvent folosite în limba română. Dacă în vorbirea curentă apare un nou termen/cuvânt, care nu există în DEX, iar folosirea acestuia persistă în timp, atunci acesta va fi adăugat automat în DEX în forma care este folosit (pronunțat și scris). Scopul este ca atunci când o persoană ia contact cu acesta, să poată să găsească în DEX explicația/sensul cu care este folosit.

DOOM-ul, de la Dicționar Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române, este un dicționar normativ, adică specifică cum se folosește corect limba română și care sunt termenii care fac parte din bagajul oficial al limbii române. Ortografic se referă la ansamblu de reguli care stabilesc scrierea corectă a cuvintelor unei limbi și aplicarea practică a acestor reguli; ortoepic, la ansamblul de reguli proprii unei limbi care privesc pronunțarea corectă (literară) a cuvintelor; iar morfologic, care se referă la studiul părților de vorbire și al flexiunii – studiul formelor cuvintelor.

Nu orice cuvânt care este folosit într-o anumită măsură în vorbirea populară (de exemplu cuvintele foarte noi, regionalismele ș.a.) există sau vor apărea în DOOM, ci doar acelea care s-au întipărit foarte bine în vorbirea curentă și nu au cum să dispară prea curând.

Diferența dintre DEX și DOOM este una majoră.

În DEX pot apărea cuvinte care nu există în DOOM, deci dacă un cuvânt există în DEX asta nu înseamnă ca acesta există în bagajul lexical al limbii, ci doar că este popular folosit – așadar este folosit greșit în vorbirea oficială/literară.

Pentru a afla sensul unui cuvânt va trebui să-l căutați în DEX (puteți face acest lucru și online, vedeți dexonline.ro), însă pentru a afla forma corectă a unui termen sau dacă un cuvânt există în limba română literară – adică limba corectă – va trebui să consultați neapărat DOOM-ul. Deocamdată DOOM-ul nu are o versiune online, deci va trebui să folosiți varianta tipărită.

DOOM, la a III-a ediție

În 2021 a apărut Ediţia a treia a Dicţionarului Ortografic, Ortoepic şi Morfologic.

Cea de-a treia ediţie a Dicţionarului Ortografic, Ortoepic şi Morfologic (DOOM) are, conform autorilor, aproximativ 3.600 de cuvinte noi şi aduce mai bine de 6.000 de modificări cuvintelor deja existente.

Majoritatea cuvintelor noi provin din limba engleză. Printre noii termeni apăruți, definiți conform dexonline.ro, se numără:

Alte cuvinte nou apărute sunt „booster”, „breaking news”, „fake news” „news alert”, „audiobook”, „hacker”, „like”, „fresh”, „comorbidități”, „secvențiere” etc.

Tags:
Cele mai noi articole
Care era locul care devenise o obsesie pentru Nicolae Ceaușescu?
Care era locul care devenise o obsesie pentru Nicolae Ceaușescu?
Nicolae Ceaușescu s-a născut la Scornicești, în județul Olt, pe data de 26 ianuarie 1918. Acesta a fost un copil sărac și a studiat doar patru clase, însă înscrierea în Partidul Comunist... citește tot
Cât petrol produce România?
Cât petrol produce România?
România a fost cândva cea mai mare putere de petrol și gaze din Europa. Țara deține încă un loc mândru în rândul națiunilor din Europa de Est, dar în ultimii ani industria sa offshore a... citește tot
Ce pești trăiesc în Marea Neagră? Cei mai cunoscuți pești din Marea Neagră?
Ce pești trăiesc în Marea Neagră? Cei mai cunoscuți pești din Marea Neagră?
Marea Neagră este situată între Europa și Asia, având ca state riverane Rusia, Ucraina, România, Bulgaria, Turcia și Georgia. Aceasta are o suprafață de 423.488 de km pătrați și comunică... citește tot