Care a fost prima știre „fake news” din istorie?

15.11.2018
Care a fost prima știre „fake news” din istorie?

Fake news. Presa ultimilor ani și mai ales presa online are la bază principiul „fake news” („știri false”). De fapt, fake news reprezintă un tip de jurnalism de propagandă, care constă în răspândirea de informații false difuzate prin mass-media tradițională sau prin social media tradițională precum TV sau ziare.

Știrile false sunt redactate și apoi publicate cu titluri senzaționale cu intenția de a induce în eroare. Acestea au la bază fie scopuri politice, fie scopuri financiare prin venituri prin click-uri. Totuși, care a fost prima știre de tip fake news din istorie?

Una dintre primele știri de tip fake news a apărut în anul 1903, atunci când redactorii publicației americane Clarksburg Daily Telegram au publicat intenţionat o ştire falsă pentru a demonstra că ziarul rival, Clarksburg Daily News, le fură materialele.

De ce înjurăturile românilor te trimit la origini? Care este explicația?

Știrea cu pricina era despre împușcarea unui om de afaceri pe nume Mejk Swenekafew, lângă minele din Columbia. De fapt, acest Mejk Swenekafew era un personaj fictiv. Așa cum era de așteptat, colegii de la Clarksburg Daily News au preluat informația fără să-și pună întrebări despre existența acestui afacerist. Numai că, spre surprinderea celor care au furat textul, numele „victimei” citit invers era We Fake News (Swenekafew), care în traducere înseamnă „Facem știri false”.

De ce se spune că blondele sunt proaste? De unde a pornit mitul și care a fost prima blondă prostănacă?

Prinși la furat, redactorii Clarksburg Daily News au fost nevoiți să recunoască faptul că își asumau texte care nu le aparțineau de câteva luni bune. În anul următor, publicația Clarksburg Daily News a intrat în faliment.

Astfel, fenomenul ştirilor false nu este unul nou. Totuși, acesta a luat amploare în ultimii ani din pricina faptului că oamenii primesc informaţia direct, fără a mai avea timp să verifice ceea ce este adevărat şi cea ce nu.

Foto: timesofisrael.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot