Ce înseamnă să verifici informația din trei surse?

21.08.2020
Ce înseamnă să verifici informația din trei surse?

Munca unui jurnalist începe în momentul în care colectează informațiile necesare pentru a realiza un reportaj sau pentru a scrie un articol sau o știre. Lupta oarbă pentru exclusivitate face ca mulți dintre ziariști să uite cât de important este să verifice informațiile.

Ce înseamnă să verifici informația din trei surse?

Ideea principală o reprezintă conceptul de sursă credibilă şi competentă, iar când vine vorba despre astfel de informații acestea sunt furnizate din surse oficiale, adică agenții de presă, instituții ori persoane oficiale.

Problemele încep să apară atunci când sursele jurnalistice sunt persoane care, în virtutea informațiilor confidențiale pe care le oferă, doresc să-și păstreze anonimatul.

Ce face în această situație un ziarist care se respectă? Regula clasică a jurnalismului spune că, indiferent de sursă, ziaristul adevărat are obligația ca înainte de a se apuca de scris să verifice veridicitatea informației din cel puțin două surse independente.

Alții spun că informația ar trebui verificată în trei surse, însă esența este verificarea informației pentru a nu fi publicate sau difuzate (în cazul televiziunilor și radiourilor) ceea ce se numesc „fake news”.

Pentru a veni în sprijinul utilizatorilor de internet, un român a dezvoltat și a lansat în urmă cu mai bine de 3 ani o aplicație care îi ajută pe aceștia să știe cât de sigură este informația primită online.

După cum scrie Digi24, este vorba despre o extensie de browser, disponibilă în magazinul de aplicații al browserului Google Chrome. Condiția pentru afișarea mesajelor de avertizare este instalarea extensiei și folosirea acestui browser.

Pe lista cu 71 de site-uri cu surse îndoielnice din aplicația „De necrezut” au fost incluse, între altele, Antena3.ro, Romaniatv.net, Știripesurse.ro şi Dcnews.ro.

Vlogger-ul Selly a dat o lecție presei din România

În România anului 2020 jurnalismul după ureche este în floare, iar cea mai recentă dovadă în sprijinul acestei afirmații este știrea cu presupusul accident de mașină pe care l-ar fi suferit cunoscutul vlogger Selly.

Pe scurt, Selly, alias Andrei Șelaru, un tânăr vlogger de 19 ani, a fabricat un material video din care reieșea că a suferit un nou accident. Un telespectator a trimis filmul la România TV, iar postul de televiziune l-a difuzat fără a verifica veridicitatea înregistrării.

Ulterior, ziarul Libertatea a preluat la rându-i știrea, însă și-a cerut scuze public după ce Selly a dezvăluit că a fost vorba despre o farsă la adresa presei române pentru a arăta ce înseamnă jurnalismul „copy-paste”, în care verificarea informațiilor, în multe cazuri, nu există.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot