Lecția de viață a scriitorului Franz Kafka predată unei fetițe triste

10.01.2022
Lecția de viață a scriitorului Franz Kafka predată unei fetițe triste

Originar din Praga, Franz Kafka (3 iulie 1883 – 3 iunie 1924) a fost unul dintre cei mai mari scriitori din istorie, de origine germană. Operele sale au depășit testul timpului, fiind apreciate și în prezent, datorită construcției literare, textele fiind precum un labirint cu multe mesaje subliminale.

Potrivit specialiștilor în domeniu, cele mai importante creații ale lui Franz Kafka sunt: romanele „Procesul”, „Castelul” și „America”, nuvela „Metamorfoza” sau povestirile „Verdictul”, „Colonia penitenciară”, „Un artist al foamei”, „Un medic de țară” și „Marele zid chinezesc”.

Artistul literar a avut o viziune unică asupra realității, probabil și din cauza vremurilor grele în care a trăit. Cu toate acestea, creațiile sale au evidențiat geniul său literar, scoțând în evidență imposibilitatea omului de a înțelege sensul propriei existențe.

Franz Kafka, păpușa și copila tristă

Franz Kafka s-a născut la Praga, într-o familie de evrei și nu s-a căsătorit niciodată. Cu toate că a avut numeroase iubiri, Kafka a fost o fire hipersensibilă și a suferit din cauza anxietății sociale, a insomniei, ipohondriei și depresiei. Din păcate pentru el, nu a avut copii.

Acesta și-a trăit cea mai mare parte a vieții într-o zonă restrânsă, colaborând cu foarte puțini oameni, călătorind rar, însă a ajuns, cu toate acestea, la un moment dat, în vizită și la Arad.

O întâmplare care a rămas în istorie ar fi avut loc în parcul din Berlin, când acesta avea 40 de ani. Scriitorul a văzut o fetiță care plângea, fiindcă își pierduse păpușa preferată. Impresionat de durerea micuței, Kafka a mers la ea și au umblat împreună după păpușă, însă fără succes, dar au căzut de acord să revină a doua zi și să continue căutările.

Bineînțeles că nici a doua zi păpușa nu a fost găsită, însă scriitorul s-a gândit la o modalitate prin care să îi aline durerea fetiței. Drept urmare a scos o scrisoare redactată de el și i-a citit-o fetiței, spunând că este de la păpușă.

Te rog să nu plângi. Am plecat într-o excursie să văd lumea. O să-ți scriu despre aventurile mele.

Povestea a continuat până la finalul vieții lui Kafka

Surprinzător însă este faptul că povestea a continuat până la sfârșitul vieții lui Franz Kafka. La toate întâlnirile celor doi, artistul literar citea scrisorile trimise de păpușă, în care povestea aventurile ei din lume, fetița fiind fascinată de fiecare dată.

Până la urmă, scriitorul i-a cumpărat fetiței o nouă păpușă, însă aceasta a văzut că este diferită. „Nu seamănă deloc cu păpușa mea”, a replicat fetița. Kafka i-a mai întins o scrisoare în care păpușa scria: „Călătoriile mele m-au schimbat”. În momentul acela, micuța a fost foarte fericită și a îmbrățișat păpușa, luând-o acasă. Kafka a murit 12 luni mai târziu.

După câțiva ani, fetița a crescut, a devenit adultă și a găsit în păpușă o scrisoare de la Kafka. Textul a marcat-o pe viaţă şi a dovedit, încă o dată, geniul literar al acestuia.

Tot ceea ce iubești probabil se va pierde, dar în cele din urmă iubirea se va întoarce într-un alt mod.

Foto: Wikipedia.org 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot