Care e diferența dintre vin spumant și șampanie?

24.11.2021
Care e diferența dintre vin spumant și șampanie?

Un vin spumant poate fi confundat de necunoscători foarte ușor cu șampania. Ambele au o efervescență răcoritoare, bule, dar există câteva motive principale pentru care cele două etichete prezintă nume diferite.

Vinurile spumante (spre deosebire de vinurile obișnuite) sunt saturate cu molecule de dioxid de carbon gazos, ceea ce le face gazoase sau acidulate.

Sunt făcute în toată lumea folosind o varietate de struguri și metode de producție. Unele tipuri binecunoscute includ Prosecco din Italia, Cava din Spania și vinurile spumante din California. Și, desigur, șampania.

Care e diferența dintre vin spumant și șampanie?

Champagne este o regiune de vinificație din nordul Franței. Toate vinurile spumante produse în Champagne sunt guvernate de reglementări stricte. Sunt permise doar anumite soiuri de struguri și suferă anumite procese de producție.

Șampania este un tip de vin spumant atât de istoric și renumit, încât mulți oameni numesc orice vin cu bule „șampanie”, chiar dacă aceasta este o denumire greșită. Din punct de vedere istoric, această denumire greșită a fost adoptată în SUA în urmă cu zeci de ani. În ciuda protestelor autorităților comerciale franceze, mulți producători interni de vin spumant au făcut publicitate folosind termenul „șampanie” sau „șampanie americană”. Majoritatea s-au oprit acum, însă unii continuă să comercializeze vinurile sub această denumire.

„Când clienții vin și îmi cer o recomandare de șampanie, unul dintre primele lucruri pe care le întreb este dacă se referă la ceva care vine de fapt de la șampanie din Franța sau dacă se referă doar la un vin spumant bun.

Dacă un vin provine din șampanie, asta presupune un anumit proces care necesită multă muncă, care face un vin spumant grozav, dar care crește și costul”, spune Madeline Triffon, maestru somelier la Plum Market , un lanț de magazine de produse alimentare și de vinuri de lux din Detroit și Chicago, potrivit foodandwine.com.

Acest proces intensiv de muncă poartă câteva nume, dar cel mai des folosit astăzi este méthode traditionnelle sau metoda tradițională. Metoda tradițională implică două runde separate de fermentație, una într-un rezervor sau butoi și a doua în sticla în sine. Fermentarea în sticlă conferă vinului bulele sale caracteristice, fine și persistente.

„În șampanie, a doua fermentație în sticlă este urmată de o perioadă minimă de păstrare de 15 luni în contact cu celulele moarte de drojdie”, explică Gérard Liger-Belair, profesor de chimie și cercetător în vinul spumant la Universitatea din Reims Champagne, Franța.

Producătorii din întreaga lume folosesc metoda tradițională pentru a face vinuri spumante fine. Dar fiecare va avea caracteristici, aromă, textură, bogăție, profunzime, care sunt distincte. Există un decalaj mai mare între șampanie și vinurile spumante care nu sunt făcute folosind metoda tradițională.

Deși există multe moduri diferite de a face vinul spumant, de departe cel mai comun proces, chiar mai comun decât metoda tradițională, este cunoscut sub numele de metoda Charmat sau metoda rezervorului. Acest proces omite lunile de fermentație secundară în sticlă în favoarea unei a doua runde de fermentație înainte de îmbuteliere într-un rezervor mare din oțel inoxidabil.

Metoda Charmat este mult mai rapidă și mai puțin costisitoare decât metoda tradițională. Deși poate produce vinuri spumante delicioase, acestea sunt adesea puțin mai fructate decât șampania și vinurile spumante făcute în metoda tradițională. De asemenea, tind să aibă mai puține bule, mai grosiere și mai puțin persistente, potrivit sursei mai sus menționate. Prosecco este regele acestei categorii. Dar există multe alte exemple și cele mai multe tind să fie accesibile, mai ales în comparație cu șampania.

Pe scurt, toată șampania este vin spumant, dar nu tot vinul spumant este șampanie.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot