Care e diferența dintre vin spumant și șampanie?

24.11.2021
Care e diferența dintre vin spumant și șampanie?

Un vin spumant poate fi confundat de necunoscători foarte ușor cu șampania. Ambele au o efervescență răcoritoare, bule, dar există câteva motive principale pentru care cele două etichete prezintă nume diferite.

Vinurile spumante (spre deosebire de vinurile obișnuite) sunt saturate cu molecule de dioxid de carbon gazos, ceea ce le face gazoase sau acidulate.

Sunt făcute în toată lumea folosind o varietate de struguri și metode de producție. Unele tipuri binecunoscute includ Prosecco din Italia, Cava din Spania și vinurile spumante din California. Și, desigur, șampania.

Care e diferența dintre vin spumant și șampanie?

Champagne este o regiune de vinificație din nordul Franței. Toate vinurile spumante produse în Champagne sunt guvernate de reglementări stricte. Sunt permise doar anumite soiuri de struguri și suferă anumite procese de producție.

Șampania este un tip de vin spumant atât de istoric și renumit, încât mulți oameni numesc orice vin cu bule „șampanie”, chiar dacă aceasta este o denumire greșită. Din punct de vedere istoric, această denumire greșită a fost adoptată în SUA în urmă cu zeci de ani. În ciuda protestelor autorităților comerciale franceze, mulți producători interni de vin spumant au făcut publicitate folosind termenul „șampanie” sau „șampanie americană”. Majoritatea s-au oprit acum, însă unii continuă să comercializeze vinurile sub această denumire.

„Când clienții vin și îmi cer o recomandare de șampanie, unul dintre primele lucruri pe care le întreb este dacă se referă la ceva care vine de fapt de la șampanie din Franța sau dacă se referă doar la un vin spumant bun.

Dacă un vin provine din șampanie, asta presupune un anumit proces care necesită multă muncă, care face un vin spumant grozav, dar care crește și costul”, spune Madeline Triffon, maestru somelier la Plum Market , un lanț de magazine de produse alimentare și de vinuri de lux din Detroit și Chicago, potrivit foodandwine.com.

Acest proces intensiv de muncă poartă câteva nume, dar cel mai des folosit astăzi este méthode traditionnelle sau metoda tradițională. Metoda tradițională implică două runde separate de fermentație, una într-un rezervor sau butoi și a doua în sticla în sine. Fermentarea în sticlă conferă vinului bulele sale caracteristice, fine și persistente.

„În șampanie, a doua fermentație în sticlă este urmată de o perioadă minimă de păstrare de 15 luni în contact cu celulele moarte de drojdie”, explică Gérard Liger-Belair, profesor de chimie și cercetător în vinul spumant la Universitatea din Reims Champagne, Franța.

Producătorii din întreaga lume folosesc metoda tradițională pentru a face vinuri spumante fine. Dar fiecare va avea caracteristici, aromă, textură, bogăție, profunzime, care sunt distincte. Există un decalaj mai mare între șampanie și vinurile spumante care nu sunt făcute folosind metoda tradițională.

Deși există multe moduri diferite de a face vinul spumant, de departe cel mai comun proces, chiar mai comun decât metoda tradițională, este cunoscut sub numele de metoda Charmat sau metoda rezervorului. Acest proces omite lunile de fermentație secundară în sticlă în favoarea unei a doua runde de fermentație înainte de îmbuteliere într-un rezervor mare din oțel inoxidabil.

Metoda Charmat este mult mai rapidă și mai puțin costisitoare decât metoda tradițională. Deși poate produce vinuri spumante delicioase, acestea sunt adesea puțin mai fructate decât șampania și vinurile spumante făcute în metoda tradițională. De asemenea, tind să aibă mai puține bule, mai grosiere și mai puțin persistente, potrivit sursei mai sus menționate. Prosecco este regele acestei categorii. Dar există multe alte exemple și cele mai multe tind să fie accesibile, mai ales în comparație cu șampania.

Pe scurt, toată șampania este vin spumant, dar nu tot vinul spumant este șampanie.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Ce au căutat românii pe Google, în anul 2022?
Anul 2022 a fost unul plin de evenimente la nivel global. Drept urmare, românii au căutat informații pe Google despre lucrurile care au marcat omenirea. La începutul anului trecut lumea a fost... citește tot
Trei motive pentru care românii au „măturat pe jos” cu nemții la Mărăști, Mărăștești și Oituz. Nemții credeau că luptă contra francezilor!
Trei motive pentru care românii au „măturat pe jos” cu nemții la Mărăști, Mărăștești și Oituz. Nemții credeau că luptă ...
Unele dintre cele mai de succes victorii românești pe câmpul de luptă au avut loc în timpul Primului Război Mondial. Unele dintre momentele remarcabile rămân bătălile de la Mărăști,... citește tot
Șapte motive pentru care Teambuilding este un film slab
Șapte motive pentru care Teambuilding este un film slab
Filmul Teambuilding a fost lansat recent pe Netflix și, potrivit platformei cinematografice, a fost vizionat intens de români. Surprinzător sau nu creația artistică nu a avut același succes în... citește tot