Care este diferența dintre prosecco și șampanie?

25.07.2023
Care este diferența dintre prosecco și șampanie?

Obișnuim să sărbătorim cele mai importante și fericite evenimente cu băutura fină. Fie că este Revelionul, se naște un copil sau are loc o nuntă, scoatem de la păstrare sticla de șampanie sau… prosecco pentru a marca momentul. Care este diferența dintre prosecco și șampanie?

Care este diferența dintre prosecco și șampanie?

prosecco

De câte ori nu s-a întâmplat să auzi de la cunoscuți că desfac o sticlă de șampanie pentru a sărbători? Cuvântul ”șampanie” a devenit în România un sinonim pentru băutura fină, consumată la evenimentele importante din viața noastră.

În piața vinurilor spumante, cele mai consumate băuturi sunt șampania și prosecco. Cele două sunt diferite, dar cu greu ne putem da seama dacă nu suntem cunoscători. Diferențele dintre ele sunt majore, începând cu prețul, culoarea și chiar locurile în care sunt făcute.

Ambele sunt un tip de vin spumant, dar reprezintă băuturi cu origini diferite. Șampania este o băutură fină, asociată micului dejun care se face în regiunea franceză Champagne. Doar băuturile care se fac în această zonă pot fi denumite șampanie. Pentru aceasta ai nevoie de struguri potriviți, precum pinot noir, chardonnay și pinot meunier, iar procesul de fermentare fiind Methode Champenoise.

În același timp și prosecco este tot un tip de vin spumant, dar spre deosebire de șampanie, acesta se face doar în Italia. Este catalogată ca fiind o băutură mai puțin elegantă, de aici și diferența de preț. Acesta se face în regiunea italiană Veneto. Prosecco poate fi consumat înainte de cină, dar poate fi servit și ca aperitiv.

Care este cea mai scumpă sticlă de șampanie?

Șampania reprezintă cea mai populară băutură din gama vinurilor spumante. Modul în care îți poți da seama care băutură este șampanie și care nu, poate să vină din prețul afișat. Șampania autentică va avea un preț net superior față de alte tipuri de vinuri spumante.

Piața consumatorilor de băuturi exclusiviste este una importantă. Cea mai scumpă sticlă de șampanie este estimată la aproximativ 1.5 milioane de dolari și se numește Gout de Diamant. Prețul exorbitant reflectă diamantul de 19 carate care este atașat cutiei.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot