Care este diferența dintre chiftele și pârjoale? Cum se prepară?

20.08.2020
Care este diferența dintre chiftele și pârjoale? Cum se prepară?

În orice carte de bucate şi în mintea oricărei femei care îşi hrăneşte familia găsim numeroase variante de a pregăti vestitele preparate din carne.

Care este diferența dintre chiftele și pârjoale?

La români, diferenţa dintre chiftele şi pârjoale este dată de mărimea acestora. Chiftelele sunt mici, cele foarte mici se numesc chifteluțe și pârjoalele (denumire dată în regiunea Moldovei) sunt mai mari și par niște turte lunguiețe.

Ambele conțin carne tocată, ouă, pâine înmuiată în apă, alteori cartofi răzuiți, morcovi, verdețuri (mărar, pătrunjel) condimente etc. Se consumă ca atare, cu muștar sau cu salată verde, marinate în sos tomat sau cu piure de cartofi.

Chifteaua este un preparat culinar sub formă de buletă din carne tocată, mai mult sau mai puțin aplatizată, prăjită în grăsime. Ele sunt ușor de facut, gustoase și se pot prepara și la cuptor sau pe grătar, pentru a evita prăjeala și pentru a fi mai sănătoase.

Pentru faimoasele pârjoale moldovenești recomandarea gospodinelor este folosirea unui amestec de carne, respectiv carne de porc și carne de vită, în cantități aproximativ egale.

Apoi se adaugă verdeața tocată (o legatură de marar și una de pătrunjel), doua ouă, un cartof, ceapă și condimente. Cartoful și ceapa date pe răzătoarea mică, pentru a ne asigura ca acestea nu vor ramane neprăjite. Se amesteca întreaga ingredientele și apoi se ia câte o mână de compoziție și se strânge ușor în palme dându-i o formă alungită și ușor turtită.

Mărimea pârjoalelor impune prăjirea lor la foc mic aproximativ 10-15 minute pe fiecare parte.

Chiftele sau pârjoale, indiferent de modul de preparare, ele pot fi soluția ideală pentru o gustare delicioasă, o masă în familie, ba chiar un fel principal pentru o cină pregătită prietenilor.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cel mai ghinionist om din lume? Poate… Povestea lui William Sokolin, omul care a spart din greșeală o sticlă de Château Margaux din 1787 în valoare de 500.000 de dolari
Cel mai ghinionist om din lume? Poate… Povestea lui William Sokolin, omul care a spart din greșeală o sticlă de Château Margaux din ...
În lumea vinurilor, unele povești nu doar că uimesc — ele rămân întipărite în memoria colectivă ca lecții despre fragilitate, pasiune și, uneori, chiar de ironie a sorții. O astfel de... citește tot
Cel mai de temut asasin al mafiei. Soția sa: „Am fost măritată cu cel mai mare asasin și habar nu am avut”
Cel mai de temut asasin al mafiei. Soția sa: „Am fost măritată cu cel mai mare asasin și habar nu am avut”
Richard Kuklinski, cunoscut sub porecla „Omul de gheață” („The Iceman”), este una dintre cele mai înfiorătoare figuri din istoria criminalității organizate americane. La exterior,... citește tot
Se scumpesc TOATE! Ce măsuri fiscale propun parlamentarii?
Se scumpesc TOATE! Ce măsuri fiscale propun parlamentarii?
Se anunță vremuri grele pentru români, indiferent de domeniul lor de activitate. Coaliția PSD-PNL-USR-UDMR pregătește un pachet de măsuri dure: creșteri de taxe și reduceri bugetare în... citește tot