Care este diferența dintre chiftele și pârjoale? Cum se prepară?

20.08.2020
Care este diferența dintre chiftele și pârjoale? Cum se prepară?

În orice carte de bucate şi în mintea oricărei femei care îşi hrăneşte familia găsim numeroase variante de a pregăti vestitele preparate din carne.

Care este diferența dintre chiftele și pârjoale?

La români, diferenţa dintre chiftele şi pârjoale este dată de mărimea acestora. Chiftelele sunt mici, cele foarte mici se numesc chifteluțe și pârjoalele (denumire dată în regiunea Moldovei) sunt mai mari și par niște turte lunguiețe.

Ambele conțin carne tocată, ouă, pâine înmuiată în apă, alteori cartofi răzuiți, morcovi, verdețuri (mărar, pătrunjel) condimente etc. Se consumă ca atare, cu muștar sau cu salată verde, marinate în sos tomat sau cu piure de cartofi.

Chifteaua este un preparat culinar sub formă de buletă din carne tocată, mai mult sau mai puțin aplatizată, prăjită în grăsime. Ele sunt ușor de facut, gustoase și se pot prepara și la cuptor sau pe grătar, pentru a evita prăjeala și pentru a fi mai sănătoase.

Pentru faimoasele pârjoale moldovenești recomandarea gospodinelor este folosirea unui amestec de carne, respectiv carne de porc și carne de vită, în cantități aproximativ egale.

Apoi se adaugă verdeața tocată (o legatură de marar și una de pătrunjel), doua ouă, un cartof, ceapă și condimente. Cartoful și ceapa date pe răzătoarea mică, pentru a ne asigura ca acestea nu vor ramane neprăjite. Se amesteca întreaga ingredientele și apoi se ia câte o mână de compoziție și se strânge ușor în palme dându-i o formă alungită și ușor turtită.

Mărimea pârjoalelor impune prăjirea lor la foc mic aproximativ 10-15 minute pe fiecare parte.

Chiftele sau pârjoale, indiferent de modul de preparare, ele pot fi soluția ideală pentru o gustare delicioasă, o masă în familie, ba chiar un fel principal pentru o cină pregătită prietenilor.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot