De ce în manele se cântă despre dușmani?

17.05.2022
De ce în manele se cântă despre dușmani?

Termenul de „manele” indică un gen muzical a cărui particularitate este dată de îmbinarea muzicii populare românești cu pop contemporan. Mai exact, aceasta este forma de plural a cuvântului „manea” care desemnează orice piesă muzicală aparținând acestui gen.

Istoria manelelor își găsește originile în muzica de mahala sau lăutărească, un anumit gen de muzică tradițională care se cânta la petreceri sau evenimente importante precum nunți și botezuri, ba chiar înmormântări.

Manelele au început să se impună la sfârșitul secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea și au avut influențe turcești. Ulterior, din anii ’80 până la începutul anilor ’90, așa-numitele „manele vechi” au fost înlocuite cu „manelele moderne”.

Acestea din urmă se caracterizează prin influențe turcești, grecești, arabe, bulgare și sârbe, însoțite de un aranjament în cheie pop și de utilizarea unor instrumente noi tipice acestui gen, precum chitara electrică, basul electric, orga electronică, sintetizatorul și tobe.

Dușmanii, banii și jalea, mereu prezente în manele

Subiectele pe care cântăreții de manele le abordează adesea în melodiile lor sunt despre bogăție, statut social, lăudarea cu sine în detrimentul dușmanilor, dificultățile vieții, alcool. De asemenea, variază cu subiectele referitoare la iubire și suferința pe care aceasta o generează atunci când nu este răsplătită. Motivul este unul destul de evident, potrivit Playtech, acestea sunt lucruri care îi unesc pe oameni și care îi fac să se regăsească și să simtă la fel.

Manelele au fost considerate ilegale sub regimul socialist și au cunoscut un mare succes și afirmare în anii ’90, după prăbușirea comunismului. Mulți își pun întrebarea dacă acest gen este de fapt muzică țigănească sau dacă există o legătură între cele două.

Multe astfel de melodii au apărut în comunitățile de țigani din anii 1950 și 1960, ca răspuns la muzica de vioară mai veche și mai sofisticată. Acestea descriau aspecte ale vieții duse de romi.

Fenomenul muzical care a divizat opinia publică românească

În prezent, nu toată lumea recunoaște ușor că ascultă manele. La început, s-ar putea crede că motivul principal al acestei aversiuni se datorează mesajului sexist și „superficial” care se află în spatele versurilor.

De asemenea, este posibil ca adevărata problemă pe care o are România față de acest gen muzical să fie faptul că aceasta este muzica comunității de romi. Este mai acceptabil ca cineva să spună că nu agreează acest gen muzical decât să declare și să exprime deschis un sentiment de rasism.

Foto: Depositphotos.com

AZI ÎN ISTORIE
De-a lungul timpului, pe data de 2 iulie au avut loc evenimente istorice care au influențat modul cum omenirea a avansat. Fie că au fost evenimente cu efecte pozitive, fie că au fost cu efecte...
Cele mai noi articole
Cum funcționează creierul uman?
Cum funcționează creierul uman?
Creierul funcționează ca un adevărat computer. Acesta prelucrează informațiile pe care le primește de la simțuri și organism, iar după aceea trimite înapoi mesaje către corp. Creierul este... citește tot
Broasca țestoasă. De ce trăiesc atât de mult țestoasele?
Broasca țestoasă. De ce trăiesc atât de mult țestoasele?
Pe insula Sfânta Elena din Atlanticul de Sud trăiește o creatură pe care Guinness World Records a numit-o „cel mai bătrân animal terestru din lume”. Numele său este Jonathan,  broasca... citește tot
Condimentul care face minuni în lupta cu cancerul. Asiaticii îl folosesc intens
Condimentul care face minuni în lupta cu cancerul. Asiaticii îl folosesc intens
Cancerul este una dintre cele mai necruțătoare boli din lume. Din păcate, nici până în prezent nu a fost găsit un tratament care să eradicheze această afecțiune, însă viața oamenilor... citește tot
Shtiu.ro