Muzica trap. Ce sunt trapanelele?

31.03.2022
Muzica trap. Ce sunt trapanelele?

Muzica trap este un gen care începe să câștige destul de mult amploare prin subgenurile în continuă creștere ale culturii muzicii dance. Acest stil muzical ar putea fi cel mai bine descris ca o combinație de hip-hop (tempo și structura melodiei sunt similare, majoritatea pieselor sunt de obicei între 70 – 110 bpm) cu vocea uneori coborâtă, muzică dance și dub (focalizare la frecvență joasă și accent puternic pe repetitivitate pe parcursul unui cântec).

Pe măsură ce vremurile s-au schimbat și cultura a evoluat, la fel au evoluat muzica, DJ-ii și artiștii moderni. Odată cu această schimbare, am văzut genuri întregi ieșind din etosul muzical. De asemenea, am asistat la bifurcarea a sute de „sub-genuri” de muzică.

Trapanelele, combinație între trap și manele

O listă exhaustivă de genuri muzicale din întreaga lume este aproape imposibil de creat, deoarece nu există un mod universal acceptat de clasificare a tipurilor de muzică.

Manelele se numără printre cele mai hulite genuri muzicale din ţara noastră. Conform definiţiei, maneaua este un gen muzical cu influenţe din muzica populară aromână, greacă, turcă, arabă și sârbă și din muzica lăutărească românească.

În forma pe care o ştim astăzi, manelele au apărut în comunităţile ţigăneşti în anii 1950-1960. Totuşi, conform istoria-manelelor.blogspot.com. ziaristul român Miron Manega este de părere că prima manea a fost cântată de Maria Tănase. Este vorba despre piesa „Până când nu te iubeam” care are la bază un cântec bizantin de la sfârşitul anilor 1800.

În prezent, trending-ul pe Youtube pare a fi acaparat de un nou curent muzical. Trapanelele par a fi melodiile care cuceresc majoritatea tinerilor, iar în cluburi și la petreceri aceste sunt deseori întâlnite.

Alex Velea este creatorul acestui stil muzical din România, combinând muzica trap cu manelele. Acesta a fost în top multă vreme cu piesa „Dau moda” cântată de Jador și Lino Golden. Piesa a luat naștere într-o tabără de creație unde mai mulți artiști au fost provocați să compună o manea în 60 de minute.

Piesa compusă de Alex Velea a prins extrem de bine la publicul românesc, iar pe Youtube s-a bucurat de un succes imens, ajungând la peste 80 de milioane de vizualizări.

Foto: Depositphotos.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 13 august este cea de-a 225-a zi în calendarul gregorian și a 226-a zi în anii bisecți. Această zi a a consemnat de-a lungul vremii numeroase evenimente care au marcat istoria lumii și...
Cele mai noi articole
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia acestuia a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu... citește tot
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
În lume există multe lucruri frumoase unele locuite de oameni, iar altele sălbatice care nu au văzut deloc vreo urmă de civilizație. Acolo unde oamenii au ajuns și-au pus amprenta asupra... citește tot
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Sana, ayranul și chefirul se enumără printre lactatele alese, de cele mai multe ori, la micul dejun. Dintre cele trei, nutriționiștii sugerează consumarea chefirului persoanelor cu probleme de... citește tot