Muzica trap. Ce sunt trapanelele?

31.03.2022
Muzica trap. Ce sunt trapanelele?

Muzica trap este un gen care începe să câștige destul de mult amploare prin subgenurile în continuă creștere ale culturii muzicii dance. Acest stil muzical ar putea fi cel mai bine descris ca o combinație de hip-hop (tempo și structura melodiei sunt similare, majoritatea pieselor sunt de obicei între 70 – 110 bpm) cu vocea uneori coborâtă, muzică dance și dub (focalizare la frecvență joasă și accent puternic pe repetitivitate pe parcursul unui cântec).

Pe măsură ce vremurile s-au schimbat și cultura a evoluat, la fel au evoluat muzica, DJ-ii și artiștii moderni. Odată cu această schimbare, am văzut genuri întregi ieșind din etosul muzical. De asemenea, am asistat la bifurcarea a sute de „sub-genuri” de muzică.

Trapanelele, combinație între trap și manele

O listă exhaustivă de genuri muzicale din întreaga lume este aproape imposibil de creat, deoarece nu există un mod universal acceptat de clasificare a tipurilor de muzică.

Manelele se numără printre cele mai hulite genuri muzicale din ţara noastră. Conform definiţiei, maneaua este un gen muzical cu influenţe din muzica populară aromână, greacă, turcă, arabă și sârbă și din muzica lăutărească românească.

În forma pe care o ştim astăzi, manelele au apărut în comunităţile ţigăneşti în anii 1950-1960. Totuşi, conform istoria-manelelor.blogspot.com. ziaristul român Miron Manega este de părere că prima manea a fost cântată de Maria Tănase. Este vorba despre piesa „Până când nu te iubeam” care are la bază un cântec bizantin de la sfârşitul anilor 1800.

În prezent, trending-ul pe Youtube pare a fi acaparat de un nou curent muzical. Trapanelele par a fi melodiile care cuceresc majoritatea tinerilor, iar în cluburi și la petreceri aceste sunt deseori întâlnite.

Alex Velea este creatorul acestui stil muzical din România, combinând muzica trap cu manelele. Acesta a fost în top multă vreme cu piesa „Dau moda” cântată de Jador și Lino Golden. Piesa a luat naștere într-o tabără de creație unde mai mulți artiști au fost provocați să compună o manea în 60 de minute.

Piesa compusă de Alex Velea a prins extrem de bine la publicul românesc, iar pe Youtube s-a bucurat de un succes imens, ajungând la peste 80 de milioane de vizualizări.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot