Muzica trap. Ce sunt trapanelele?

31.03.2022
Muzica trap. Ce sunt trapanelele?

Muzica trap este un gen care începe să câștige destul de mult amploare prin subgenurile în continuă creștere ale culturii muzicii dance. Acest stil muzical ar putea fi cel mai bine descris ca o combinație de hip-hop (tempo și structura melodiei sunt similare, majoritatea pieselor sunt de obicei între 70 – 110 bpm) cu vocea uneori coborâtă, muzică dance și dub (focalizare la frecvență joasă și accent puternic pe repetitivitate pe parcursul unui cântec).

Pe măsură ce vremurile s-au schimbat și cultura a evoluat, la fel au evoluat muzica, DJ-ii și artiștii moderni. Odată cu această schimbare, am văzut genuri întregi ieșind din etosul muzical. De asemenea, am asistat la bifurcarea a sute de „sub-genuri” de muzică.

Trapanelele, combinație între trap și manele

O listă exhaustivă de genuri muzicale din întreaga lume este aproape imposibil de creat, deoarece nu există un mod universal acceptat de clasificare a tipurilor de muzică.

Manelele se numără printre cele mai hulite genuri muzicale din ţara noastră. Conform definiţiei, maneaua este un gen muzical cu influenţe din muzica populară aromână, greacă, turcă, arabă și sârbă și din muzica lăutărească românească.

În forma pe care o ştim astăzi, manelele au apărut în comunităţile ţigăneşti în anii 1950-1960. Totuşi, conform istoria-manelelor.blogspot.com. ziaristul român Miron Manega este de părere că prima manea a fost cântată de Maria Tănase. Este vorba despre piesa „Până când nu te iubeam” care are la bază un cântec bizantin de la sfârşitul anilor 1800.

În prezent, trending-ul pe Youtube pare a fi acaparat de un nou curent muzical. Trapanelele par a fi melodiile care cuceresc majoritatea tinerilor, iar în cluburi și la petreceri aceste sunt deseori întâlnite.

Alex Velea este creatorul acestui stil muzical din România, combinând muzica trap cu manelele. Acesta a fost în top multă vreme cu piesa „Dau moda” cântată de Jador și Lino Golden. Piesa a luat naștere într-o tabără de creație unde mai mulți artiști au fost provocați să compună o manea în 60 de minute.

Piesa compusă de Alex Velea a prins extrem de bine la publicul românesc, iar pe Youtube s-a bucurat de un succes imens, ajungând la peste 80 de milioane de vizualizări.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Nu toate necuvântătoarele au fost înzestrate cu calități fizice, așa cum este cazul leilor, papagalilor, păunilor sau leoparzilor. Există animale mai puțin frumoase care își au locul bine... citește tot
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
De la inovațiile delicioase precum Melts sau Pocket produsele noastre au fost întotdeauna create chiar și pentru cele mai pretențioase gusturi, ajungând în scurt timp să fie pe placul tuturor.... citește tot