Muzica trap. Ce sunt trapanelele?

31.03.2022
Muzica trap. Ce sunt trapanelele?

Muzica trap este un gen care începe să câștige destul de mult amploare prin subgenurile în continuă creștere ale culturii muzicii dance. Acest stil muzical ar putea fi cel mai bine descris ca o combinație de hip-hop (tempo și structura melodiei sunt similare, majoritatea pieselor sunt de obicei între 70 – 110 bpm) cu vocea uneori coborâtă, muzică dance și dub (focalizare la frecvență joasă și accent puternic pe repetitivitate pe parcursul unui cântec).

Pe măsură ce vremurile s-au schimbat și cultura a evoluat, la fel au evoluat muzica, DJ-ii și artiștii moderni. Odată cu această schimbare, am văzut genuri întregi ieșind din etosul muzical. De asemenea, am asistat la bifurcarea a sute de „sub-genuri” de muzică.

Trapanelele, combinație între trap și manele

O listă exhaustivă de genuri muzicale din întreaga lume este aproape imposibil de creat, deoarece nu există un mod universal acceptat de clasificare a tipurilor de muzică.

Manelele se numără printre cele mai hulite genuri muzicale din ţara noastră. Conform definiţiei, maneaua este un gen muzical cu influenţe din muzica populară aromână, greacă, turcă, arabă și sârbă și din muzica lăutărească românească.

În forma pe care o ştim astăzi, manelele au apărut în comunităţile ţigăneşti în anii 1950-1960. Totuşi, conform istoria-manelelor.blogspot.com. ziaristul român Miron Manega este de părere că prima manea a fost cântată de Maria Tănase. Este vorba despre piesa „Până când nu te iubeam” care are la bază un cântec bizantin de la sfârşitul anilor 1800.

În prezent, trending-ul pe Youtube pare a fi acaparat de un nou curent muzical. Trapanelele par a fi melodiile care cuceresc majoritatea tinerilor, iar în cluburi și la petreceri aceste sunt deseori întâlnite.

Alex Velea este creatorul acestui stil muzical din România, combinând muzica trap cu manelele. Acesta a fost în top multă vreme cu piesa „Dau moda” cântată de Jador și Lino Golden. Piesa a luat naștere într-o tabără de creație unde mai mulți artiști au fost provocați să compună o manea în 60 de minute.

Piesa compusă de Alex Velea a prins extrem de bine la publicul românesc, iar pe Youtube s-a bucurat de un succes imens, ajungând la peste 80 de milioane de vizualizări.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot