Care este diferența dintre rap și trap?

12.07.2022
Care este diferența dintre rap și trap?

Muzica este una dintre cele mai frumoase lucruri inventate de om. Aceasta are capacitatea de a schimba starea emoțională a unei persoane. În lume există tot felul de genuri muzicale, iar gusturile nu se discută, fiecare având libertatea să asculte ceea ce îi place. Așa este și cu muzica rap sau cu cea trap, două genuri muzicale pe care mulți le confundă. 

Diferențele dintre muzica rap și cea trap

Rap-ul este un gen muzical care a apărut în Statele Unite ale Americii, în anul 1970, fiind parte integrantă a culturii hip-hop. De cealaltă parte, trap-ul a apărut în anul 2003 și combină beat-ul de bază trap, muzica electronică, muzica rap și muzica rock. Acest nou gen muzical mai poate fi denumit și Club Trap, EDM Trap sau Trapstyle.

Muzica trap a apărut pentru prima dată în partea sudică a Statelor Unite ale Americii, atunci când artistul T.I. a lansat un album cu denumirea ”Trap Muzik”. Acest nou gen muzical se asociază, ca și rap-ul, cu cultura hip-hop, iar în texte se vorbește despre viața de stradă și vânzarea de droguri.

Rap-ul constă în rostirea (nu intonatia) de rime, jocuri de cuvinte sau poezie într-un mod ritmic. Din punct de vedere stilistic, rap-ul se află la întrepătrunderea dintre discurs, proză, poezie și cântec. După unii, cuvântul rap este un acronim, RAP = Rhythm and poetry (ritm și poezie).

Muzica trap este un gen care începe să câștige destul de mult amploare prin subgenurile în continuă creștere ale culturii muzicii dance. Acest stil muzical ar putea fi cel mai bine descris ca o combinație de rap (tempo și structura melodiei sunt similare, majoritatea pieselor sunt de obicei între 70 – 110 bpm) cu vocea uneori coborâtă, muzică dance și dub (focalizare la frecvență joasă și accent puternic pe repetitivitate pe parcursul unui cântec).

Rap-ul și trap-ul la noi în țară

Rap-ul este un fenomen social și la noi în țară de ani buni de zile. Cultura hip-hop și-a făcut apariția, în România, în primii ani după Revoluție. Muzica rap românească a prins rapid la tânăra generație, fiindcă în versuri se vorbea despre viața grea din societate și toate neajunsurile de zi cu zi. Cele mai cunoscute formații de rap din țara noastră sunt B.U.G. Mafia, Paraziții etc.

Fenomenul trap a luat amploare și la noi în țară în ultimii ani și are o legătură directă cu cultura hip-hop. Printre cei mai cunoscuți artiști de trap de la noi din țară se numără Amuly, OG Eastbull, Bruja și Lino Golden.

Iată cum sună o melodie trap!

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot