Care este diferența dintre rap și hip-hop?

09.09.2021
Care este diferența dintre rap și hip-hop?

Muzica reprezintă una dintre plăcerile vieții. Aceasta are abilitatea de a trezi diferite emoții într-o persoană, de la tristețe la bucurie sau dragoste. În lume, sunt multe genuri muzicale, iar gusturile nu se discută, ci se respectă. Rap-ul este un stil muzical care în ultimii ani a prins o amploare foarte mare. Cu toate acestea, cei mai mulți când se referă la acest gen muzical folosesc termenul de hip-hop. Din păcate, lucrurile nu sunt corecte, fiindcă există o diferență majoră între cele două cuvinte.

Care este diferența dintre rap și hip-hop?

Diferența dintre rap și hip-hop a fost întotdeauna simplă, însă mulți au folosit termenii ca sinonime. Hip-hop-ul reprezintă întreaga cultură formată din cinci elemente: MCing (rap), DJing, graffiti, breakdance și beatboxing-ul. Așadar, rap-ul este parte integrantă din hip-hop.

Când spui că trupa X cântă rap și trupa Y cântă hip-hop este corect doar parțial, fiindcă cele două cuvinte nu reprezintă subgenuri muzicale. Rap-ul este parte a hip-hop-ului. În schimb, există mai multe diviziuni ale rap-ului: ganstă rap, conscious rap, east cost rap, rap rock etc.

Care este istoria hip-hop-ului?

Hip-hop-ul a apărut în anul 1970, când imigrantul DJ Kool Herc a difuzat la petrecerile sale discurile funk cerute de public, însă a izolat break-urile (partea cântecului numai cu tobe) de restul melodiei, punând accentul pe ritm, rezultând astfel un melanj între muzica jamaincană și cea americană. Astfel, a apărut rap-ul. Odată cu trecerea timpului, în jurul acestei muzici s-a creat o adevărată cultură.

Cel mai important rol în cultura hip-hop o are MC-ului (Master Ceremony – Maestru de Ceremonii). Acesta întreține atmosfera din public prin rap (rime puse pe ritm). Rap-ul a evoluat datorită multor pionieri cum ar fi: Melle Mel, Kool Moe Dee, Schooly D, Run DMC și mulți alții.

Noțiunea de DJ nu a fost inventată de hip-hop, însă a fost stilizată de către această cultură prin diferite tehnici. DJ precum Grandmaster Flash, Grandmaster Theodore și Grandmaster Caz au venit cu ceva complet nou în domeniu prin introducerea scratch-ului.

Graffiti-ul reprezintă unul dintre elementele hip-hop-ului, însă această îndeletnicire are o istorie veche. Multe trupe care cântă acest gen muzical s-au făcut cunoscute și datorită graffiti-ului, care a evoluat artistic și a început să definească estetica zonelor urbane.

Breakdance-ul a apărut la petrecerile lui DJ Kool Herc, în anii ’70, și reprezintă un stil de dans, care conține de la cele mai dificile elemente de acrobație la sol până la cele mai fine mișcări de balet.

Beatboxing-ul este considerat și el un element din cultura hip-hop. Acesta a fost inventat de Doug E. Fresh și este o percuție vocală. Practic o persoană își folosește gura și corzile vocale pentru a crea ritmuri și melodii.

În concluzie, hip-hop-ul reprezintă o întreagă cultură și stil de viață. Cele mai cunoscute trupe de hip-hop din România pot fi considerate „Paraziții” și „BUG Mafia„.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Să asculți și să nu crezi: Hitul Zaraza a fost copiat după un tango argentinian dedicat unui… bou
Să asculți și să nu crezi: Hitul Zaraza a fost copiat după un tango argentinian dedicat unui… bou
„Vreau să-mi spui frumoasă Zaraza, Cine te-a iubit? Câți au plâns nebuni pentru tine, Și câți au murit?”, sunt versurile uneia dintre cele mai celebre melodii românești care se numește... citește tot
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Venus de Milo îl are, omul Vitruvian al lui Leonardo de Vinci îi are, David al lui Michelangelo o are. Dacă și dumneavoastră aveți al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare... citește tot
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
Expresia „Ai carte, ai parte” este una bine cunoscută în cultura românească și a fost, de-a lungul timpului, interpretată ca fiind o celebrare a educației și a cunoașterii. La prima... citește tot