De ce muzica clasică nu se ascultă cu volumul dat la maxim și manele da?

27.03.2023
De ce muzica clasică nu se ascultă cu volumul dat la maxim și manele da?

Muzica clasică este o formă de artă care are o istorie îndelungată și a fost apreciată de-a lungul timpului pentru frumusețea, complexitatea și emoția pe care o transmite. Cu toate acestea, mulți oameni preferă să asculte muzica clasică la un volum mai scăzut decât alte genuri muzicale. De ce este acest lucru adevărat?

Muzica clasică trebuie „trăită”

Un motiv poate fi acela că muzica clasică este de obicei mai subtilă și mai complexă decât alte genuri, cum ar fi rock-ul, hip-hop-ul sau manelele, acest gen de muzică atât de hulit în România. Aceast lucru înseamnă că există o mulțime de detalii care se pierd atunci când muzica este ascultată la un volum ridicat. În plus, volumul prea mare poate distorsiona sunetul și poate face ca instrumentele să sune artificiale și neatractive.

De asemenea, muzica clasică este adesea compusă pentru a fi ascultată într-un anumit mod și la un anumit volum. De exemplu, unele părți ale unei simfonii pot fi mai tăcute pentru a crea o atmosferă de suspans sau pentru a crea o tranziție liniștită între două părți mai puternice. În acest caz, ascultarea la volum ridicat poate distruge intenția compozitorului și poate face muzica să fie mai puțin plăcută.

Un alt motiv este faptul că muzica clasică este adesea ascultată pentru a crea o atmosferă calmă și relaxantă. Deși există multe piese puternice și intense în acest gen, majoritatea muzicii clasice este mai puțin agresivă decât alte genuri muzicale și este, de obicei, ascultată pentru a calma și a destinde ascultătorul. Ascultarea la volum ridicat poate face exact opusul și poate avea un efect de stres asupra ascultătorului.

De asemenea, este important să ne amintim că muzica clasică este de obicei interpretată de muzicieni în viu, ceea ce înseamnă că există un anumit nivel de variație în interpretarea pieselor. Ascultarea la un volum ridicat poate face ca aceste variații să devină mai puțin plăcute și poate face ca interpretarea să pară mai puțin naturală.

În cele din urmă, este important să ținem cont de faptul că gusturile muzicale sunt subiective și că fiecare persoană poate prefera să asculte muzica într-un mod diferit. Cu toate acestea, există argumente solide care susțin faptul că muzica clasică nu se ascultă cel mai bine la un volum ridicat și că alegerea unui volum mai scăzut poate face ascultarea mai plăcută și mai autentică.

Manelele, la maaaxim

La cealaltă extremă există manelele. În țara în care puțini recunosc că ascultă manele, acest gen de muzică a reușit să atragă o atenție deosebită și nu lasă pe nimeni indiferent.

De exemplu, multe piese de manele au un ritm rapid și o bază puternică, care sunt amplificate la volum ridicat. Ascultarea la volum maxim poate face ca acest tip de muzică să devină mai energic și mai intens.

În plus, manelele sunt adesea asociate cu petrecerile și evenimentele sociale, unde volumul ridicat este adesea preferat pentru a crea o atmosferă mai distractivă și interactivă.

De asemenea, este important să menționăm că manelele sunt adesea asociate cu un anumit stil de viață și cu o anumită cultură. Ascultarea la volum ridicat poate fi considerată o modalitate de a afirma această identitate culturală și de a fi în armonie cu această comunitate.

Cum arată un mix dintre o manea și o melodie clasică semnată de Bach? Cam așa…

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
În ultima perioadă auzim tot mai des exprimarea „per se”. Chiar dacă este folosită în ultima perioadă, expresia este veche de mii de ani și provine, ca mai toate expresiile utilizate la... citește tot
Simplifică procesele administrative cu un POS Outdoor de la Odero
Simplifică procesele administrative cu un POS Outdoor de la Odero
Alege cele mai bune soluții pentru plata neasistată! Începe cu simplificarea procesului de plată și a proceselor administrative cu ajutorul unui POS Outdoor fiabil și performant care să țină... citește tot
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Spre deosebire de alte limbi, limba română conține șapte vocale astfel: a, e, i, o, u, ă, î (â). Sau opt, dacă luăm separat „î” și „â”. Conform definiției, vocala este un sunet... citește tot