De ce în manele se cântă despre dușmani?

17.05.2022
De ce în manele se cântă despre dușmani?

Termenul de „manele” indică un gen muzical a cărui particularitate este dată de îmbinarea muzicii populare românești cu pop contemporan. Mai exact, aceasta este forma de plural a cuvântului „manea” care desemnează orice piesă muzicală aparținând acestui gen.

Istoria manelelor își găsește originile în muzica de mahala sau lăutărească, un anumit gen de muzică tradițională care se cânta la petreceri sau evenimente importante precum nunți și botezuri, ba chiar înmormântări.

Manelele au început să se impună la sfârșitul secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea și au avut influențe turcești. Ulterior, din anii ’80 până la începutul anilor ’90, așa-numitele „manele vechi” au fost înlocuite cu „manelele moderne”.

Acestea din urmă se caracterizează prin influențe turcești, grecești, arabe, bulgare și sârbe, însoțite de un aranjament în cheie pop și de utilizarea unor instrumente noi tipice acestui gen, precum chitara electrică, basul electric, orga electronică, sintetizatorul și tobe.

Dușmanii, banii și jalea, mereu prezente în manele

Subiectele pe care cântăreții de manele le abordează adesea în melodiile lor sunt despre bogăție, statut social, lăudarea cu sine în detrimentul dușmanilor, dificultățile vieții, alcool. De asemenea, variază cu subiectele referitoare la iubire și suferința pe care aceasta o generează atunci când nu este răsplătită. Motivul este unul destul de evident, potrivit Playtech, acestea sunt lucruri care îi unesc pe oameni și care îi fac să se regăsească și să simtă la fel.

Manelele au fost considerate ilegale sub regimul socialist și au cunoscut un mare succes și afirmare în anii ’90, după prăbușirea comunismului. Mulți își pun întrebarea dacă acest gen este de fapt muzică țigănească sau dacă există o legătură între cele două.

Multe astfel de melodii au apărut în comunitățile de țigani din anii 1950 și 1960, ca răspuns la muzica de vioară mai veche și mai sofisticată. Acestea descriau aspecte ale vieții duse de romi.

Fenomenul muzical care a divizat opinia publică românească

În prezent, nu toată lumea recunoaște ușor că ascultă manele. La început, s-ar putea crede că motivul principal al acestei aversiuni se datorează mesajului sexist și „superficial” care se află în spatele versurilor.

De asemenea, este posibil ca adevărata problemă pe care o are România față de acest gen muzical să fie faptul că aceasta este muzica comunității de romi. Este mai acceptabil ca cineva să spună că nu agreează acest gen muzical decât să declare și să exprime deschis un sentiment de rasism.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot