De ce dau românii de pomană? Ce este pomana și când se dă?

16.02.2021
De ce dau românii de pomană? Ce este pomana și când se dă?

Pomana este darul dat zeilor, de către vii, pentru pomenirea sufletelor celor morți. Termenul „pomană” provine din arhaicul „po-manea” sau în slavonă „pomenu”. România este o țară unde religia majoritară este creștinismul, iar în Biblie sunt prevăzute modalități prin care sufletele celor trecuți la cele sfinte să fie pomenite.

Ce spune Biserica despre pomană?

Pomana se practică încă din cele mai vechi timpuri, iar Biserica Ortodoxă susține că aceasta își are izvorul în vechile agape, care implică ideea de sacrificiu. Trebuie specificat că jertfa de pe Cruce a lui Iisus Hristos reprezintă iubirea supremă.

Când se dă de pomană?

Potrivit Bisericii, după fiecare hram, înmormântare sau parastas să se dea de pomană celor săraci mâncare. Aceasta reprezintă un act de milostenie pentru cei vii, dar și o pomenire a sufletelor celor morți.

Pomana pentru mort se face de către rudele decedatului pentru a cere îndurare din partea lui Dumnezeu. Pomana este alcătuită din lucrurile ce se dăruiesc celor săraci (mâncare, veșminte, obiecte) și se ține o slujbă de sfințire, care se numește „panihida. Acest ritual are loc imediat după înmormântare, iar apoi se repetă la 3, 9 și 40 de zile, la o jumătate de an, la un an și la 7 ani după moarte. Totodată, Biserica poate stabili și alte momente de pomenire a morților.

De exemplu, în Sâmbăta Morților, sufletele celor trecuți la cele sfinte primesc pomană. Biserica recomandă ca pachetul să conțină urmatoarele obiecte și alimente:

  1. O oală roșie, nesmălțuită, cu vin alb sau roșu;
  2. O doniță nouă cu apă;
  3. Un colac din pâine;
  4. O lumânare din ceară galbenă aprinsă;
  5. O strachină nouă, cu păsat fiert cu lapte.

În rândul românilor, mai este obiceiul de a da de pomană celor nevoiași și se zice „mi-am făcut pomană și am dat acelei persoane”, iar Dumnezeu vede bunătatea. De altfel, Sfântul Apostol Pavel a spus să facem milostenie din iubire, ceea ce este mult mai demn decât cuvântul „pomană”.

Potrivit scrierilor biblice, o pomană nu trebuie să fie exagerată, ci să respecte canoanele bisericești. În esență, pomana reprezintă o rugăciune către Dumnezeu pentru iertarea păcatelor celui decedat și primirea sufletului acestuia în Împărăția Tatălui.

Foto: doxologia.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot