De ce românii sunt ortodocsi? De când sunt românii ortodocși?

14.09.2020
De ce românii sunt ortodocsi? De când sunt românii ortodocși?

La nivel mondial sunt peste 260 de milioane de ortodocși. Mai bine de 8% dintre aceștia sunt români. Totuși, de ce românii sunt ortodocși și de când au îmbrățișat românii această religie?

Asemeni rușilor, bulgarilor, sârbilor sau grecilor, românii sunt preponderent ortodocși. Cifrele arată că 87% dintre români s-au declarat ortodocşi. De ce românii sunt ortodocsi?

1054 este anul în care Biserica creştină s-a divizat oficial între Occident şi Orient. Cele două comunități, cea din estul Europei și cea din Vestul Europei nu mai aveau de ani buni lucruri în comun. Evenimentul a rămas în istorie sub denumirea de „Marea Schismă”

În 1054 Papa a trimis mai mulți cardinali la Constantinopol în Catedrala Sfânta Sofia. În timpul slujbei, cardinalul Humbert şi alţi înalţi prelaţi ai Romei s-au îndreptat spre sfântul altar şi au depus o „bulă papală” (aceasta este un act oficial emis de Papă). Documentul făcea public faptul că Patriarhul Constantinopolului era excomunicat de Papa de la Roma din Biserica lui Hristos. Astfel, se decidea soarta creștinismului.

Preoții bizantini nu s-au lăsat înduplecați și au aruncat documentul papal în stradă nerecunoscându-l.

Hagia Sophia

Care au fost motivele neînțelegerilor dintre cele două biserici?

De ce sunt românii ortodocși?

Se pare că până la mijlocul secolului al VII-lea, Roma şi Constantinopolul şi-a exercitat influenţa în spațiul carpato-danubiano-pontic. Bizantinii, având mai multă influență și beneficiind și de proximitate i-au îndepărtat ulterior pe latini din zonă.

Domnitorul Alexandru cel Bun (1391-1394), sfătuit de mitropolitul său, ar fi poruncit arderea cărților și textelor cu caractere latine, și înlocuirea cu alfabetul chirilic și slavona, cu scopul de a împiedica răspândirea catolicismului în principatul Moldova.

Cu greu românii au îmbrățișat ortodocsia. În anul 1534, Biserica Constantinopolitană îl trimite pe emisarul Antonios Karamanlikes la curtea lui Vlad Vintilă din Bucureşti care avea misiunea explicită de a cerceta felul în care „Ortodoxia“ bizantină reuşise să devină în Ţara Românească formula juridică fondatoare a vieţii religioase.

„În Țara Românească domnește paranomia (anarhia). Biserica locului şi domnul trăiesc în afara legii”, avea să transmită la Constantinopol Antonios Karamanlikes. Emisarul are menirea de a-i învăța pe români cutuma bisericii ortodoxe.

În anul 1688, în timpul domniei lui Șerban Cantacuzino are loc prima traducere completă a Bibliei în limba română.

Cu alte cuvinte, o explicație pentru ortodoxismul românesc este faptul că țările române au fost provincii otomane. Aceasta nu este însă singura. Contextul politic, domnitorii care au fondat mănăstiri și lăcașe de cult, influența mai marilor bisericii și a Înaltei Porți, au făcut ca românii să rămână ortodocși.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot