De ce românii sunt ortodocsi? De când sunt românii ortodocși?

14.09.2020
De ce românii sunt ortodocsi? De când sunt românii ortodocși?

La nivel mondial sunt peste 260 de milioane de ortodocși. Mai bine de 8% dintre aceștia sunt români. Totuși, de ce românii sunt ortodocși și de când au îmbrățișat românii această religie?

Asemeni rușilor, bulgarilor, sârbilor sau grecilor, românii sunt preponderent ortodocși. Cifrele arată că 87% dintre români s-au declarat ortodocşi. De ce românii sunt ortodocsi?

1054 este anul în care Biserica creştină s-a divizat oficial între Occident şi Orient. Cele două comunități, cea din estul Europei și cea din Vestul Europei nu mai aveau de ani buni lucruri în comun. Evenimentul a rămas în istorie sub denumirea de „Marea Schismă”

În 1054 Papa a trimis mai mulți cardinali la Constantinopol în Catedrala Sfânta Sofia. În timpul slujbei, cardinalul Humbert şi alţi înalţi prelaţi ai Romei s-au îndreptat spre sfântul altar şi au depus o „bulă papală” (aceasta este un act oficial emis de Papă). Documentul făcea public faptul că Patriarhul Constantinopolului era excomunicat de Papa de la Roma din Biserica lui Hristos. Astfel, se decidea soarta creștinismului.

Preoții bizantini nu s-au lăsat înduplecați și au aruncat documentul papal în stradă nerecunoscându-l.

Hagia Sophia

Care au fost motivele neînțelegerilor dintre cele două biserici?

De ce sunt românii ortodocși?

Se pare că până la mijlocul secolului al VII-lea, Roma şi Constantinopolul şi-a exercitat influenţa în spațiul carpato-danubiano-pontic. Bizantinii, având mai multă influență și beneficiind și de proximitate i-au îndepărtat ulterior pe latini din zonă.

Domnitorul Alexandru cel Bun (1391-1394), sfătuit de mitropolitul său, ar fi poruncit arderea cărților și textelor cu caractere latine, și înlocuirea cu alfabetul chirilic și slavona, cu scopul de a împiedica răspândirea catolicismului în principatul Moldova.

Cu greu românii au îmbrățișat ortodocsia. În anul 1534, Biserica Constantinopolitană îl trimite pe emisarul Antonios Karamanlikes la curtea lui Vlad Vintilă din Bucureşti care avea misiunea explicită de a cerceta felul în care „Ortodoxia“ bizantină reuşise să devină în Ţara Românească formula juridică fondatoare a vieţii religioase.

„În Țara Românească domnește paranomia (anarhia). Biserica locului şi domnul trăiesc în afara legii”, avea să transmită la Constantinopol Antonios Karamanlikes. Emisarul are menirea de a-i învăța pe români cutuma bisericii ortodoxe.

În anul 1688, în timpul domniei lui Șerban Cantacuzino are loc prima traducere completă a Bibliei în limba română.

Cu alte cuvinte, o explicație pentru ortodoxismul românesc este faptul că țările române au fost provincii otomane. Aceasta nu este însă singura. Contextul politic, domnitorii care au fondat mănăstiri și lăcașe de cult, influența mai marilor bisericii și a Înaltei Porți, au făcut ca românii să rămână ortodocși.

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Porc versus porc. Cum faci diferența dintre carnea de porc tradițională și cea de crescătorie?
Carnea de porc este cea mai vândută carne, în rândul românilor, indiferent de perioada anului. În timpul sărbătorilor, în special când este Crăciunul, lumea achiziționează foarte multă... citește tot
adplus-dvertising