De ce nu au voie femeile să intre în Altar?

07.09.2022
De ce nu au voie femeile să intre în Altar?

Când vine vorba despre reguli, Biserica Ortodoxă nu se abate de la acestea. Una dintre cele mai importante norme în rândul ortodocșilor este aceea că, sub nicio formă, femeile nu au voie să intre în Altar. De unde vine această cutumă?

De ce femeile nu pot intra în Sfântul Altar?

Înainte de a explica de ce femeile nu sunt egale în drepturi cu bărbații în biserică, trebuie punctat faptul că altarul este acea parte a bisericii, despărțită de naos prin catapeteasmă, în care se oficiază, de obicei, liturghia. Altarul este situat în bisericile din România în partea de Răsărit.

În urmă cu mai bine de 2000 de ani, la începuturile creștinismului, altarul era despărțit de restul Bisericii, așa cum este și în ziua de azi. De fapt, altarul era și a rămas locul unde preoții săvârșesc jertfa lui Iisus Hristos. Așadar, din cauza faptului că femeia nu avea nici o legătura cu preoția, ea nu avea voie să intre în Altarul Sfânt, decât în anumite ocazii, notează doxologia.ro.

De-a lungul anilor, discuția despre prezența în Altar a femeii a fost destul de controversată și s-a asociat cu discuția despre hirotonia femeii. Altarul este considerat a fi „locul cel mai Sfânt de pe Pământ” unde „locuiește Dumnezeu„.

Totuși, nu doar accesul femeilor este interzis în Altar, ci și al celor care „nu-și au rostul”. Canonul 69 al Sinodului VI ecumenic spune că „Nimănui dintre mireni nu-i este îngăduit să intre în altar, însă stăpânirea împărătească nu este oprită de la aceasta, când ar voi să aducă daruri Creatorului după o tradiţie foarte veche”.

Când au voie femeile în Sfântul Altar?

Există și cazuri excepționale în care prezența femeilor este permisă în Altar. De exemplu, la sfinţirea unui nou Altar este permis accesul tuturor creștinilor, indiferent de sexul acestora. Un alt caz este în situația mănăstirilor de maici.  Canoanele ortodoxe notează că „le este îngăduit călugăriţelor să intre în Altar”, ca să ajute preotul la slujire, aşa cum şi la parohie anumiţi bărbaţi mireni ajută preotul în timpul slujbelor.

Cum arată Altarul?

Altarul este încăperea bisericii în care se pătrunde prin cele trei uşi făcute în catapeteasmă. În mijlocul altarului se află Sfânta Masă (prestolul) sau jertfelnicul. Pe ea se aduce Sfânta Jertfă cea fără de sânge a Noului Testament. Sfânta Masă întruchipează mormântul lui Iisus Hristos și este, de obicei, acoperită cu o pânză albă asemeni giugiului cu care a fost învelit Mântuitorul.

În Altar se mai află proscomidiarul, scaunul cel de sus şi diacomconul. Proscomidiarul este o mică masă prinsă în scobitura din zidul părţii de miazănoapte a Altarului. Pe această măsuţă se pregăteşte din pâine şi vin Sfânta Taină a Jertfei celei fără de sânge de la Sfânta Liturghie. Pe scaunul de sus stă arhiereul în timpul citirii Apostolului, închipuindu-L pe Hristos. Diaconiconul se găsește mai ales la bisericile mari și este o încăpere unde se păstrează sfintele vase.

 

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot