Care este singura mănăstire din țară cu altarul spre sud?

14.04.2021
Care este singura mănăstire din țară cu altarul spre sud?

România este considerată una dintre țările mai sărace din lume, însă din punct de vedere spiritual țara noastră se situează aproape de vârf. Românii sunt un popor credincios și se pot lăuda cu foarte multe biserici și mănăstiri, unele adevărate capodopere internaționale care au intrat în patrimoniul UNESCO.

Istoria mănăstirii Strehaia

Nu multă lume știe, însă mănăstirea Strehaia este singura din țară care are altarul spre sud. Aceasta este un important obiectiv turistic pentru persoanele care vin să viziteze județul Mehedinți. Mănăstirea a fost refăcută în timpul domniei lui Matei Basarab, în secolul al XVII-lea. Ansamblul monahal arată ca o adevărată cetate fortificată, compusă din turn de intrare, ziduri de apărare și prețioasa biserică, precum și ruinele vechii reședințe domnești. Inițial, aceasta fusese reședința boierilor Craiovești, o importantă familia nobiliară din acea perioadă.

După ce a ajuns la putere în Țara Românească, Matei Basarab a preluat mănăstirea și a modernizat-o după nevoile sale. Astfel, aceasta a ajuns să arate ca o adevărată cetate fortificată. El a refăcut biserica paraclis și a mărit casa, apoi a întărit curtea cu ziduri crenelate, turn de poartă, valuri și șanțuri de apărare.

Pictura interioară din naos, pe peretele dinspre pronaos, păstrează în dreapta imaginea ctitorului Matei Basarab și a soției sale Ileana ținând în mâini macheta bisericii, precum și al fiului lor Matei. Hramul acestei biserici este „Sfânta Treime”.

Singura mănăstire din țară cu altarul spre sud

Așa cum spuneam mai sus mănăstirea Strehaia este singura din țară că are are altarul spre sud, celelalte îl au orientat spre est. În jurul acestui lucru inedit s-a creat o legendă, relatată de către Nicolae Iorga.

Mihai Viteazul, care s-a născut la Strehaia ar fi făcut o primă biserică, ridicând-o noaptea și, orientându-se greșit, a asamblat biserica cu altarul spre sud. Matei Basarab, a păstrat și el aceeași orientare.

În anul 1863, mănăstirea Strehaia a fost desființată ca urmare a „Legii de Secularizare a averilor mănăstirești”. Până în anul 1958 a funcționat ca simplă în biserică. Ultima renovare completă s-a făcut între 1962-1969, iar după căderea comunismului mănăstirea Strehaia a fost reînfiinţată și în 2007 şi-a schimbat destinaţia, din aşezare pentru călugări, într-una de maici.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot