Care este singura mănăstire din țară cu altarul spre sud?

14.04.2021
Care este singura mănăstire din țară cu altarul spre sud?

România este considerată una dintre țările mai sărace din lume, însă din punct de vedere spiritual țara noastră se situează aproape de vârf. Românii sunt un popor credincios și se pot lăuda cu foarte multe biserici și mănăstiri, unele adevărate capodopere internaționale care au intrat în patrimoniul UNESCO.

Istoria mănăstirii Strehaia

Nu multă lume știe, însă mănăstirea Strehaia este singura din țară care are altarul spre sud. Aceasta este un important obiectiv turistic pentru persoanele care vin să viziteze județul Mehedinți. Mănăstirea a fost refăcută în timpul domniei lui Matei Basarab, în secolul al XVII-lea. Ansamblul monahal arată ca o adevărată cetate fortificată, compusă din turn de intrare, ziduri de apărare și prețioasa biserică, precum și ruinele vechii reședințe domnești. Inițial, aceasta fusese reședința boierilor Craiovești, o importantă familia nobiliară din acea perioadă.

După ce a ajuns la putere în Țara Românească, Matei Basarab a preluat mănăstirea și a modernizat-o după nevoile sale. Astfel, aceasta a ajuns să arate ca o adevărată cetate fortificată. El a refăcut biserica paraclis și a mărit casa, apoi a întărit curtea cu ziduri crenelate, turn de poartă, valuri și șanțuri de apărare.

Pictura interioară din naos, pe peretele dinspre pronaos, păstrează în dreapta imaginea ctitorului Matei Basarab și a soției sale Ileana ținând în mâini macheta bisericii, precum și al fiului lor Matei. Hramul acestei biserici este „Sfânta Treime”.

Singura mănăstire din țară cu altarul spre sud

Așa cum spuneam mai sus mănăstirea Strehaia este singura din țară că are are altarul spre sud, celelalte îl au orientat spre est. În jurul acestui lucru inedit s-a creat o legendă, relatată de către Nicolae Iorga.

Mihai Viteazul, care s-a născut la Strehaia ar fi făcut o primă biserică, ridicând-o noaptea și, orientându-se greșit, a asamblat biserica cu altarul spre sud. Matei Basarab, a păstrat și el aceeași orientare.

În anul 1863, mănăstirea Strehaia a fost desființată ca urmare a „Legii de Secularizare a averilor mănăstirești”. Până în anul 1958 a funcționat ca simplă în biserică. Ultima renovare completă s-a făcut între 1962-1969, iar după căderea comunismului mănăstirea Strehaia a fost reînfiinţată și în 2007 şi-a schimbat destinaţia, din aşezare pentru călugări, într-una de maici.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot