Focul a fost unul dintre cele mai importante lucruri descoperite de om. Cu ajutorul, acestuia omenirea a trecut la alt nivel. Cu ajutorul focului, oamenii au putut să își pregătească mâncarea, să prelucreze diferite materiale și să, ulterior, să transforme „noaptea în zi”. Termenul „foc” provine din limba germană și se consideră că este înrudit cu olandezul „vuur” şi cu germanul „Feuer”. Toată lumea știe că opusul focului este apa. Dar, puțini sunt cei care știu că focul poate fi aprins și cu o bucată de gheață.
Cum poți să aprinzi focul doar cu o bucată de gheață?
Pentru a reuși acest proces trebuie să utilizați gheață limpede de lac sau de iaz. Astfel, se fierbe apa timp de 10 minute pentru a elimina gazul. Se lasă să se răcească, apoi se fierbe din nou 10 minute. Lăsați din nou să se răcească, apoi băgați-o la congelat. Pentru a aprinde focul, gheața trebuie să fie fără impurități.
Ulterior, frecați cu un cuțit gheața pentru a obține forma unei lentile. Dacă nu aveți la îndemână un cuțit, gheața poate fi șlefuită frecând-o de ciment sau de o stâncă. Totodată, vă puteți folosi și de căldură mâinii pentru a scăpa de zonele care nu sunt netede.
După aceea, luați niște frunze sau ierburi uscate și pregătiţi-vă să le aprindeţi. Atunci când Soarele este cel mai strălucitor pe cer, luați bucata de gheață, care a fost șlefuită în prealabil, și țineți-o în așa fel încât razele Soarelui să bată în smocul de iarbă uscată strânsă. Aveți grijă ca picăturile de apă din gheață să nu cadă peste zona pe care vreți să o aprindeți. La început, bucățile de iarbă uscată vor scoate un fum, după care vor lua foc.
Ce întreține focul să ardă?
Pentru a se menține, focul are nevoie de trei elemente esențiale: oxigen, combustibil și o temperatură ridicată pentru a aprinde combustibilul. Astfel, se obține o reacție de combustie care duce la apariția focului.
Cu alte cuvinte, focul reprezintă oxidarea unui material combustibil, în urma căreia rezultă căldură, lumină, dar și diferiți produși de reacție, precum dioxidul de carbon și apă. Într-adevăr, pare incredibil dar procesul produce inclusiv apă.
Descoperirile recente arată că focul a fost descoperit de oameni acum un milion de ani în urmă și a devenit un factor esențial în dezvoltarea umanității.
Curiozități despre foc
Focul este o reacție chimică care eliberează lumină și căldură.
Incendiile necesită combustibil, oxigen și căldură pentru a arde.
Focul este un eveniment sau o întâmplare, nu un lucru. Este un proces în care substanțele se combină chimic cu oxigenul din aer și de obicei eliberează lumină puternică, căldură și fum.
Un incendiu tipic de casă se va dubla în fiecare minut dacă există niveluri stabile de combustibil, căldură și oxigen.
Pământul este singura planetă despre care se știe că focul poate arde. În alte părți, nu este suficient oxigen.
Venus de Milo îl are, omul Vitruvian al lui Leonardo de Vinci îi are, David al lui Michelangelo o are. Dacă și dumneavoastră aveți al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare... citește tot
Expresia „Ai carte, ai parte” este una bine cunoscută în cultura românească și a fost, de-a lungul timpului, interpretată ca fiind o celebrare a educației și a cunoașterii. La prima... citește tot
La fiecare început de an școlar, în spațiul public au loc ample dezbateri despre cum funcționează sistemul public de educatie de la noi și cum ar trebui el să funcționeze la modul ideal. De... citește tot