Focul Iadului! Focul care arde neîntrerupt de 4.000 de ani

05.12.2022
Focul Iadului! Focul care arde neîntrerupt de 4.000 de ani

Azerbaidjan este o țară care se găsește la granița dintre Europa și Asia. De-a lungul timpului, aceasta a fost tranzitată de numeroși comercianți pentru a face negoț atât pe continentul european cât și pe cel asiatic. Oamenii străbăteau drumul mătăsii, iar printre negustori s-a numărat și celebrul Marco Polo care a povestit în scrierile sale despre faptul că pe aceste meleaguri se află locuri unde focul arde din pământ.

De aceea, Azerbaidjan a fost denumită „țara focului”. Trebuie precizat că Azerbaidjan înseamnă în limba veche locală „Țara Focurilor”. Acest stat este unul dintre cele mai bogate din lume în rezerve de gaze naturale, iar acest lucru face ca în unele zone focul să iasă din pământ.

Care este locul unde arde focul de 4.000 de ani?

În Azerbaijan, au existat numeroase locații unde focul ieșea din pământ și ardea neîncetat. Multe dintre aceste zone au dispărut odată cu extracția controlată de gaze naturale, însă altele au continuat să reziste. Focul care arde la Yanar Dag este cel mai celebru și este cunoscut în întreaga lume, fiindcă arde neîncetat de 4.000 de ani.

Acest foc arde de 4.000 de ani și nu s-a oprit niciodată. Nici ploaia, zăpada sau vântul nu au reușit să îl stingă, a declarat Aliyeva Rahila, ghid turistic la versantul Yanar Dag, potrivit CNN.

Yanar Dag a fost denumit de localnici „muntele care arde” și se găsește în peninsula Absheron din Azerbaidjan. Zona este vizitată în fiecare an de foarte mulți turiști, dornici să vadă cum arde pământul la interior.

Focul, un element important în cultura din Azerbaidjan

Vechea religie zoroastriană consideră că focul ca fiind o legătură între omenire și divinitate. Această credință a apărut pentru prima dată în Iran, însă s-a dezvoltat puternic în Azerbaidjan în mileniul I î. de Hr. Adepții acestei religii au considerat că prin intermediul focului pot căpăta înțelepciune spirituală și își pot purifica în acest sens sufletul.

În prezent, oamenii vin la Yanar Dag pentru spectacolul oferit de natură, dar și pentru căutarea înțelepciunii spirituale. Zona este spectaculoasă în special atunci când ninge, fiindcă fulgii de zăpadă se topesc în aer și nu ajung să atingă pământul din cauza focului care arde necontenit.

Foto: CNN

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot