Ce este gheața carbonică? Se poate consuma?

20.06.2023
Ce este gheața carbonică? Se poate consuma?

Gheața carbonică este forma solidă a dioxidului de carbon (CO2). Este numită „gheață carbonică” datorită sau din cauza faptului că la o temperatură și o presiune atmosferică normală, dioxidul de carbon se solidifică într-o substanță solidă, asemănătoare cu gheața. Ea mai este cunoscută și sub denumirea de ”gheață uscată”, iar termenul „carbonică” se referă la compusul chimic, dioxidul de carbon.

Cum se formează gheața carbonică?

Gheața carbonică se formează prin răcirea și comprimarea dioxidului de carbon solid la o temperatură de -78,5 grade Celsius. La această temperatură, dioxidul de carbon trece direct din starea solidă în starea gazoasă, fără a trece prin cea lichidă, într-un proces numit sublimare. Opusul acestui proces este numit desublimare, iar CO2 se schimbă din stare gazoasă în stare solidă (gheață carbonică). Deoarece temperatura sa este mult sub punctul de îngheț al apei, gheața carbonică poate fi folosită pentru a răci și congela alte substanțe, fiind adesea utilizată în diverse sectoare industriale.

Această ”gheață uscată” este foarte bună pentru transportul produselor alimentare perisabile, generarea de fum sau ceață în diverse spectacole, dar și pentru realizarea anumitor efecte speciale. Trebuie precizat că manipularea gheții carbonice necesită precauții suplimentare de siguranță, deoarece poate provoca leziuni severe prin îngheț, iar inhalarea excesivă a gazului de dioxid de carbon poate provoca leziuni interne ale organismului uman.

Se poate consuma gheață carbonică?

Gheață carbonică este folosită în special în industria alimentară, fiindcă poate îngheța instantaneu produsele. Potrivit Wikipedia.org, ea poate fi utilizată, totodată, și la ocazii festive pentru obținerea efectului de fum în paharele de băutură. Produsul nu este toxic, băuturile pot fi consumate în deplină siguranță (vor avea totuși un foarte ușor gust de sifon datorat dioxidului de carbon). Gheața carbonică este recomandată pentru șampanie, cocktail-uri și băuturi tari, consumate foarte reci, fiindcă în felul acesta tăria și agresivitatea (asprimea) alcoolului nu se mai simt și va ieși în evidență aroma.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Zero-party data: cum folosesc brandurile insighturi oferite voluntar de consumatori
Zero-party data: cum folosesc brandurile insighturi oferite voluntar de consumatori
Privirea simplă: oamenii îți spun exact ce vor, dacă le dai un motiv bun și le respecți limitele. Asta este, în esență, zero-party data (ZPD): informații pe care utilizatorul ți le oferă... citește tot
De ce a fost aleasă Budapesta pentru o nouă întâlnire între Vladimir Putin şi Donald Trump?
De ce a fost aleasă Budapesta pentru o nouă întâlnire între Vladimir Putin şi Donald Trump?
Planificata întrevedere dintre președintele rus Vladimir Putin și fostul președinte american Donald Trump — ce ar urma să aibă loc în Budapesta — ridică numeroase întrebări: de ce... citește tot
Ce a fost impozitul pe sâni în India și cum funcționa?
Ce a fost impozitul pe sâni în India și cum funcționa?
De-a lungul istoriei, numeroase popoare au introdus impozite bizare – de la taxe pe barbă până la taxe pe ferestre. Totuși, unul dintre cele mai șocante și crude exemple de acest tip provine... citește tot