De ce face gheață frigiderul?

10.10.2022
De ce face gheață frigiderul?

Frigiderul este un aparat indispensabil pentru majoritatea oamenilor. Acesta ajută la menținerea sănătoasă a fructelor și legumelor pe termen lung, precum și la depozitarea mâncărurilor gătite. Temperatura scăzută din interiorul lui poate duce însă la apariția gheții. Cât este de normal acest lucru și ce trebuie făcut pentru a împiedica ca gheața să se dezvolte în frigider urmează să vedem în rândurile de mai jos.

Este periculoasă pentru sănătate sau nu gheața din frigider?

Cele mai multe frigidere fac o pojghiță de gheață pe peretele din spate, la un moment dat. Aceasta apare din cauza condensului și este inofensivă. Cu alte cuvinte, aerul rece reține mai multă umiditate care se depune pe pereții laterali ai frigiderului. Fenomenul prinde viață atunci când ușa aparatului de răcit este deschisă și intră aer cald sau când au fost introduse mâncăruri gătite care încă sunt calde.

Astfel, broboanele de apă încep să își facă apariția pe pereții frigiderului și ulterior îngheață. Situația nu este una periculoasă, însă în timp poate duce la defectarea aparatului de răcit. Sunt cazuri în care și supraîncărcarea frigiderului poate duce la formarea gheții. Odată ce este observată această situație este indicat ca frigiderul să fie dezghețat și curățat.

Dacă lucrurile persistă și gheața își face din nou apariția rapid înseamnă că frigiderul are o problemă mai gravă și trebuie să apelați la un specialist în domeniu. Potrivit Wikipedia.org, gheața este o substanță solidă, cristalizată, obținută prin înghețarea apei, substanță al cărei punct de topire (760 milimetri coloană de mercur) servește drept standard termometric: 0 grade Celsius.

Ce trebuie să faci pentru ca frigiderul să nu facă gheață?

În primul rând aparatul trebuie să stea vertical, să nu fie înclinat într-o parte, astfel încât motorul să funcționeze perfect, iar aerul rece să fie distribuit uniform. Specialiștii în domeniu recomandă ca ușa de la frigider să nu fie ținută deschisă foarte mult timp atunci când se umblă în el, fiindcă se va creea condens, iar mâncarea gătită să fie răcită înainte să fie introdusă în aparat.

Totodată, legumele și fructele, care sunt bogate în apă, trebuie introduse în recipientul specific lor. Temperatura interioară trebuie setată în funcție de cea exterioară. De exemplu, pe timp de vară este indicat ca gradele din frigider să fie mai scăzute pentru a menține un ambient sănătos pentru preparatele și alimentele din interiorul aparatului.

Foto: a1.ro

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot