De ce face gheață frigiderul?

10.10.2022
De ce face gheață frigiderul?

Frigiderul este un aparat indispensabil pentru majoritatea oamenilor. Acesta ajută la menținerea sănătoasă a fructelor și legumelor pe termen lung, precum și la depozitarea mâncărurilor gătite. Temperatura scăzută din interiorul lui poate duce însă la apariția gheții. Cât este de normal acest lucru și ce trebuie făcut pentru a împiedica ca gheața să se dezvolte în frigider urmează să vedem în rândurile de mai jos.

Este periculoasă pentru sănătate sau nu gheața din frigider?

Cele mai multe frigidere fac o pojghiță de gheață pe peretele din spate, la un moment dat. Aceasta apare din cauza condensului și este inofensivă. Cu alte cuvinte, aerul rece reține mai multă umiditate care se depune pe pereții laterali ai frigiderului. Fenomenul prinde viață atunci când ușa aparatului de răcit este deschisă și intră aer cald sau când au fost introduse mâncăruri gătite care încă sunt calde.

Astfel, broboanele de apă încep să își facă apariția pe pereții frigiderului și ulterior îngheață. Situația nu este una periculoasă, însă în timp poate duce la defectarea aparatului de răcit. Sunt cazuri în care și supraîncărcarea frigiderului poate duce la formarea gheții. Odată ce este observată această situație este indicat ca frigiderul să fie dezghețat și curățat.

Dacă lucrurile persistă și gheața își face din nou apariția rapid înseamnă că frigiderul are o problemă mai gravă și trebuie să apelați la un specialist în domeniu. Potrivit Wikipedia.org, gheața este o substanță solidă, cristalizată, obținută prin înghețarea apei, substanță al cărei punct de topire (760 milimetri coloană de mercur) servește drept standard termometric: 0 grade Celsius.

Ce trebuie să faci pentru ca frigiderul să nu facă gheață?

În primul rând aparatul trebuie să stea vertical, să nu fie înclinat într-o parte, astfel încât motorul să funcționeze perfect, iar aerul rece să fie distribuit uniform. Specialiștii în domeniu recomandă ca ușa de la frigider să nu fie ținută deschisă foarte mult timp atunci când se umblă în el, fiindcă se va creea condens, iar mâncarea gătită să fie răcită înainte să fie introdusă în aparat.

Totodată, legumele și fructele, care sunt bogate în apă, trebuie introduse în recipientul specific lor. Temperatura interioară trebuie setată în funcție de cea exterioară. De exemplu, pe timp de vară este indicat ca gradele din frigider să fie mai scăzute pentru a menține un ambient sănătos pentru preparatele și alimentele din interiorul aparatului.

Foto: a1.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Să asculți și să nu crezi: Hitul Zaraza a fost copiat după un tango argentinian dedicat unui… bou
Să asculți și să nu crezi: Hitul Zaraza a fost copiat după un tango argentinian dedicat unui… bou
„Vreau să-mi spui frumoasă Zaraza, Cine te-a iubit? Câți au plâns nebuni pentru tine, Și câți au murit?”, sunt versurile uneia dintre cele mai celebre melodii românești care se numește... citește tot
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Venus de Milo îl are, omul Vitruvian al lui Leonardo de Vinci îi are, David al lui Michelangelo o are. Dacă și dumneavoastră aveți al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare... citește tot
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
Expresia „Ai carte, ai parte” este una bine cunoscută în cultura românească și a fost, de-a lungul timpului, interpretată ca fiind o celebrare a educației și a cunoașterii. La prima... citește tot