De ce face gheață frigiderul?

10.10.2022
De ce face gheață frigiderul?

Frigiderul este un aparat indispensabil pentru majoritatea oamenilor. Acesta ajută la menținerea sănătoasă a fructelor și legumelor pe termen lung, precum și la depozitarea mâncărurilor gătite. Temperatura scăzută din interiorul lui poate duce însă la apariția gheții. Cât este de normal acest lucru și ce trebuie făcut pentru a împiedica ca gheața să se dezvolte în frigider urmează să vedem în rândurile de mai jos.

Este periculoasă pentru sănătate sau nu gheața din frigider?

Cele mai multe frigidere fac o pojghiță de gheață pe peretele din spate, la un moment dat. Aceasta apare din cauza condensului și este inofensivă. Cu alte cuvinte, aerul rece reține mai multă umiditate care se depune pe pereții laterali ai frigiderului. Fenomenul prinde viață atunci când ușa aparatului de răcit este deschisă și intră aer cald sau când au fost introduse mâncăruri gătite care încă sunt calde.

Astfel, broboanele de apă încep să își facă apariția pe pereții frigiderului și ulterior îngheață. Situația nu este una periculoasă, însă în timp poate duce la defectarea aparatului de răcit. Sunt cazuri în care și supraîncărcarea frigiderului poate duce la formarea gheții. Odată ce este observată această situație este indicat ca frigiderul să fie dezghețat și curățat.

Dacă lucrurile persistă și gheața își face din nou apariția rapid înseamnă că frigiderul are o problemă mai gravă și trebuie să apelați la un specialist în domeniu. Potrivit Wikipedia.org, gheața este o substanță solidă, cristalizată, obținută prin înghețarea apei, substanță al cărei punct de topire (760 milimetri coloană de mercur) servește drept standard termometric: 0 grade Celsius.

Ce trebuie să faci pentru ca frigiderul să nu facă gheață?

În primul rând aparatul trebuie să stea vertical, să nu fie înclinat într-o parte, astfel încât motorul să funcționeze perfect, iar aerul rece să fie distribuit uniform. Specialiștii în domeniu recomandă ca ușa de la frigider să nu fie ținută deschisă foarte mult timp atunci când se umblă în el, fiindcă se va creea condens, iar mâncarea gătită să fie răcită înainte să fie introdusă în aparat.

Totodată, legumele și fructele, care sunt bogate în apă, trebuie introduse în recipientul specific lor. Temperatura interioară trebuie setată în funcție de cea exterioară. De exemplu, pe timp de vară este indicat ca gradele din frigider să fie mai scăzute pentru a menține un ambient sănătos pentru preparatele și alimentele din interiorul aparatului.

Foto: a1.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Mit sau adevăr? De ce, în Japonia, doar bărbații au voie să gătească sushi?
Mit sau adevăr? De ce, în Japonia, doar bărbații au voie să gătească sushi?
Întrebarea „De ce doar bărbații au voie să gătească sushi?” circulă des în spațiul public, însă ea pornește dintr-un amestec de mituri, jumătăți de adevăr și interpretări... citește tot
Povestea unui australian care a fost aproape de moarte, dar apoi s-a îmbogățit peste noapte câștigând de DOUĂ ORI la loterie
Povestea unui australian care a fost aproape de moarte, dar apoi s-a îmbogățit peste noapte câștigând de DOUĂ ORI la loterie
În anul 1998, Bill Morgan, un șofer de camion din Australia în vârstă de 37 de ani, părea să fie cel mai ghinionist om de pe planetă. În timp ce se afla la muncă, a fost implicat într-un... citește tot
Curiozități despre „Cravata galbenă”, filmul autobiografic al lui Sergiu Celibidache
Curiozități despre „Cravata galbenă”, filmul autobiografic al lui Sergiu Celibidache
Filmul „Cravata Galbenă” prezintă extraordinara poveste a lui Sergiu Celibidache (1912-1996), unul dintre cei mai celebri și mai controversați dirijori ai secolului al XX-lea. Pelicula este... citește tot