Cum se face acordul? „SUA a declarat” sau „SUA au declarat”?

21.07.2022
Cum se face acordul? „SUA a declarat” sau „SUA au declarat”?

SUA este cea mai puternică țară din lume, atât din punct de vedere economic, cât și militar. Organizarea politică funcționează pe baza unei Constituții federale, deoarece țara este formată din 50 de state și un district federal (Districtul federal Columbia sau D.C.). Având în vedere că Republica SUA reprezintă un conglomerat de mai multe state independente, s-a pus problema cum se face acordul predicatului cu subiectul, la singular sau la plural.

Așadar, cum este corect: „SUA are cea mai puternică armată” sau „SUA au cea mai puternică armată”? Cum se face acordul când vorbim despre acronime?  În ceea ce privește SUA, lucrurile sunt destul de simple și s-au schimbat după Războiul Civil American.

„SUA are …” sau „SUA au …”?

De-a lungul timpului, în presa vremii, au fost folosite ambele variante, însă una dintre ele este greșită din punct de vedere gramatical. În 1887, un scriitor de la ziarul „Washington Post” a declarat că Războiul Civil „a soluționat pentru totdeauna problema gramaticii… Scrierile domnului Davis și a generalului Lee au însemnat o tranziție de la plural la singular”. Patru ani mai târziu, duhovnicul G. H. Emerson a scris că „schimbarea de la plural la singular a fost vitală, deși a fost nevoie de un război pentru a face diferența inconfundabilă”.

În Constituție, de exemplu, „Statele Unite” sunt tratate la plural, dar la fel sunt și „Camera Reprezentanților”, „Senatul” și „Congresul”. De-a lungul timpului, utilizarea pluralului s-a schimbat în engleza americană, astfel încât aceste substantive colective au fost interpretate ca singular. Cu toate acestea, în engleza britanică, substantivele colective sunt interpretate la plural. „Statele Unite” au urmat calea singulară, dar această variantă a fost complicată.

Înainte de Războiul Civil American, toată lumea spunea „Statele Unite sunt”. Din punct de vedere gramatical așa este corect, fiindcă țara a fost văzută ca o colecție de state independente. După conflict, însă, oamenii au început să folosească verbul la singular, „Statele Unite este”.  Practic, Războiul Civil American a transformat un grup de state independente într-o singura ţară. Așadar, din punct de vedere politic lucrurile s-au schimbat, însă gramatica funcționează după propriile reguli.

Am înțeles că ideea de unitate și naționalitate a schimbat gândirea și exprimarea publică, însă nu se pot ignora principiile gramaticale ale limbii engleze, a afirmat istoricul Shelby Foote, potrivit visualthesaurus.com.

În concluzie, din punct de vedere gramatical Statele Unite ale Americii trebuie tratate la plural, însă din punct de vedere politic unitatea statelor adus la crearea unei singure țări.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot