Cum este corect: genuflexiune sau genoflexiune?

25.07.2023
Cum este corect: genuflexiune sau genoflexiune?

Vorbirea și scrierea corectă nu sunt atât de simple pe cât par. În comunicarea de zi cu zi foarte multe cuvinte sunt folosite cu forma greșită, astfel că cei mai mulți oameni nici nu știu care variantă este corectă. Așa este și cazul termenilor: genuflexiune sau genoflexiune.

Genuflexiune sau genoflexiune?

Trebuie precizat că acest cuvânt vine din limba franceză, de la substantivul „génuflexion”. Așa cum probabil v-ați dat seama, varianta corectă în limba română este genuflexiune. Cu toate acestea, foarte mulți oameni folosesc forma ”genoflexiune”, de aceea a apărut și această dilemă.

De exemplu, este corect să spui: Claudiu face 50 de genuflexiuni, în fiecare seară, pentru a-și menține corpul sănătos. Pe de altă parte, este greșit să spui: Claudiu face 50 de genoflexiuni, în fiecare seară, pentru a-și menține corpul sănătos. Iată, așadar, cum o singură literă face diferența dintre o vorbire corectă și una greșită.

Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române, genuflexiunea este definită ca o ”îndoire a genunchilor (executată de obicei în cursul unui exercițiu de gimnastică)”.

Istoria limbii române

Limba română este o limbă indo-europeană din grupul italic și din subgrupul oriental al limbilor romanice. Printre limbile romanice, româna este a cincea după numărul de vorbitori, în urma spaniolei, portughezei, francezei și italienei. Din motive de diferențiere tipologică, româna mai este numită în lingvistica comparată limba dacoromână sau dialectul dacoromân. De asemenea, este limba oficială în România și în Republica Moldova, conform Wikipedia.org.

Potrivit datelor oficiale, limba română este vorbită de peste 24 de milioane de oameni, iar peste 17 milioane dintre aceștia se află în țara noastră. Româna este limba maternă pentru 90% dintre oamenii de pe aceste meleaguri. Trebuie precizat că limba noastră este limbă oficială în Provincia Autonomă Voivodina din Serbia. Totodată, româna este limbă oficială și în câteva organizații internaționale și comunități, precum Uniunea Latină sau Uniunea Europeană (de la 1 ianuarie 2007).

Iată, așadar, că limba română este vorbită în mai multe părți ale lumii, oficial. O situație pe care mulți au crezut-o imposibilă.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
În ultimii ani, inteligența artificială (AI) a avansat enorm și computerele au depășit limite pe care le consideram imposibile acum puțină vreme. Deși, probabil, în viitor unii ne vom... citește tot