Cum este corect: azile sau aziluri?

10.07.2023
Cum este corect: azile sau aziluri?

Limba română pe cât este de frumoasă pe atât este de întortocheată, uneori. Specialiștii în lingvistică aleg să schimbe formele de plural ale unor cuvinte pentru a se adapta noilor realități. Este greu de spus de ce se ajunge la aceste decizii, însă un lucru este clar: trebuie să fim informați pentru a putea vorbi corect.

Azile sau aziluri?

Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române, azilul este definit ca un ”loc unde cineva găsește ocrotire” sau o ”instituție de asistență socială pentru întreținerea bătrânilor, infirmilor, copiilor orfani și așa mai departe”. Forma de plural a cuvântului ”azil” îi poate pune în dificultate și pe cei mai experimentați dintre noi, deoarece a fost schimbată relativ recent.

Cei mai mulți dintre oameni folosesc varianta ”aziluri”, considerând că aceasta este corectă, dar nu au dreptate. Cu toate că termenul se găsește și în lucrări de specialitate, în DEX singura formă acceptată de plural este ”azile”. Totul are o explicație logică și v-o prezentăm în rândurile de mai jos.

În Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române (DOOM 2) era specificat faptul că varianta de plural a cuvântului ”azil” este ”aziluri”. Drept urmare, toate cărțile scrise în acea perioadă au respectat regula respectivă. Așadar, era corect să spui, de exemplu: În București și în județul Ilfov sunt niște aziluri de toată jena.

Lucrurile s-au schimbat însă odată cu apariția DOOM 3. Specialiștii în lingvistică au considerat că pluralul termenului ”azil” trebuie rectificat și varianta corectă a fost declarată ”azile”. Așadar, în prezent trebuie exprimat în felul următor: În București și în județul Ilfov sunt niște azile de toată jena.

Iată, așadar că regulile se schimbă din mers, iar oamenii trebuie să fie la curent cu ultimele noutăți pentru a fi siguri că vorbesc corect. Se recomandă ca atunci când întâmpinați anumite dificultăți să consultați DOOM 3. Această variantă a Dicționarului ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române vă poate lămuri cu orice problemă lingvistică.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot