Cum este corect: azile sau aziluri?

10.07.2023
Cum este corect: azile sau aziluri?

Limba română pe cât este de frumoasă pe atât este de întortocheată, uneori. Specialiștii în lingvistică aleg să schimbe formele de plural ale unor cuvinte pentru a se adapta noilor realități. Este greu de spus de ce se ajunge la aceste decizii, însă un lucru este clar: trebuie să fim informați pentru a putea vorbi corect.

Azile sau aziluri?

Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române, azilul este definit ca un ”loc unde cineva găsește ocrotire” sau o ”instituție de asistență socială pentru întreținerea bătrânilor, infirmilor, copiilor orfani și așa mai departe”. Forma de plural a cuvântului ”azil” îi poate pune în dificultate și pe cei mai experimentați dintre noi, deoarece a fost schimbată relativ recent.

Cei mai mulți dintre oameni folosesc varianta ”aziluri”, considerând că aceasta este corectă, dar nu au dreptate. Cu toate că termenul se găsește și în lucrări de specialitate, în DEX singura formă acceptată de plural este ”azile”. Totul are o explicație logică și v-o prezentăm în rândurile de mai jos.

În Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române (DOOM 2) era specificat faptul că varianta de plural a cuvântului ”azil” este ”aziluri”. Drept urmare, toate cărțile scrise în acea perioadă au respectat regula respectivă. Așadar, era corect să spui, de exemplu: În București și în județul Ilfov sunt niște aziluri de toată jena.

Lucrurile s-au schimbat însă odată cu apariția DOOM 3. Specialiștii în lingvistică au considerat că pluralul termenului ”azil” trebuie rectificat și varianta corectă a fost declarată ”azile”. Așadar, în prezent trebuie exprimat în felul următor: În București și în județul Ilfov sunt niște azile de toată jena.

Iată, așadar că regulile se schimbă din mers, iar oamenii trebuie să fie la curent cu ultimele noutăți pentru a fi siguri că vorbesc corect. Se recomandă ca atunci când întâmpinați anumite dificultăți să consultați DOOM 3. Această variantă a Dicționarului ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române vă poate lămuri cu orice problemă lingvistică.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot