Cum a fost românul admirat de Einstein executat de autoritățile de la București?

24.03.2021
Cum a fost românul admirat de Einstein executat de autoritățile de la București?

Francisc Panet a fost unul dintre cei mai buni chimiști pe care i-a avut România. Calitățile acestuia au fost apreciate, la acea vreme, chiar de Albert Einstein, care spunea despre român că are un viitor strălucit. Din păcate, idealurile politice ale lui Francisc i-au schimbat complet direcția vieții și chiar l-au făcut să sfârșească tragic.

Valter Roman, tatăl lui Petre Roman, a fost unul dintre cei care l-a cunoscut pe Francisc, la Universitatea Tehnică din Brno. În volumul „Evocări” acesta a povestit despre cum era chimistul român.

Francisc Panet a avut o înclinare deosebită pentru cercetarea științifică, pentru știința fundamentală. Își petrecea multe ore, peste programul obligatoriu, în laboratoarele bine dotate ale Politehnicii din Brno, precum și multe nopți, cu studierea unor probleme teoretice. Îl preocupau, în mod cu totul deosebit, problemele privind efectul fotoelectric, problema particulelor elementare, pornind de la fotonul lui Einstein, legătura dintre fizică și chimie…

Viața lui Francisc Panet

Francisc Panet a venit pe lume în anul 1907, în Târgu Mureș, într-o familie evreiască înstărită. Acesta, de mic copil, a fost pasionat de chimie. După ce a crescut, din păcate pentru el, a mai avut o pasiune, care i-a adus și moartea, comunismul.

Din anii 1920, bărbatul a fost un militant efervescent al Partidului Comunist Român. Această formațiune politică era în afara legii la începutul celui de-al Doilea Război Mondial. Susținătorii comuniștilor doreau răsturnarea Guvernului Antonescu și nu se de deziceau de la fapte violente.

Drept urmare, au hotărât să fabrice explozibili cu care să arunce în aer fabricile de armament, căile ferate și așa mai departe. Francisc Panet a fost însărcinat de partid să realizeze acești explozibili într-un laborator improvizat, în București. În anul 1930, acesta s-a căsătorit cu Lili Gottlieb, pe care a și racolat-o în Partidul Comunist.

Francisc a început să producă explozibil în laboratorul improvizat din baia casei sale. Colaboratorii săi, soția Lili, dr. Adalbert Kornhauser, Ada Marinescu și Elisabeta Naghy, îi aduceau materiile prime (clorat de potasiu, acid sulfuric, dextrină, nitroglicerină etc), precum și aparatură (aparate de distilare, refrigerent, biuretă etc).

Planurile comuniștilor, aflate de Poliție

Pe 31 octombrie 1941 autoritățile statului au descins în casa lui Francisc Panet. Aici, a fost găsit laboratorul improvizat și 140 de încărcături explozibile. Persoanele în cauză și-au recunoscut faptele și au fost arestați. Pe 5 noiembrie 1941, secția a III-a a Curții Marțiale a Comandamentului Militar al Capitalei a decis condamnarea la moarte a inculpaților, pentru acțiuni împotriva securității statului și apartenența la o organizație clandestină, adică Partidul Comunist.

Pe data de 7 noiembrie, aceștia au fost executați într-o pădure de lângă Jilava. Toți au fost legați de copaci, înainte de a fi împușcați, iar Francisc Panet a murit cântând „Internaționala”. Avea numai 34 de ani. Și despre Ceaușescu s-a spus că înainte de execuție cânta „internaționala”, cel mai cunoscut cântec socialist.

Cum s-au cunoscut Einstein și Francisc Panet?

Se spune că în anii 30, Francisc Panet a avut mai multe schimburi de scrisori cu marele Albert Einstein și a participat la mai multe conferințe susținute de savant. În anul 1932, după o prelegere pe care Einstein a ţinut-o în marea sală a Politehnicii din Praga, românul a fost recunoscut de marele fizician care a stat din nou de vorbă cu el.

“Te rog să-mi mai scrii şi din România”, i-ar fi spus acesta românului, după ce Einstein îi răspunsese la mai multe epistole până ca cei doi să se întâlnească la Praga.

Din păcate, nu se știe dacă până la moartea sa din anul 1941, Panet a mai corespondat cu omul de știință Einstein. Nu se știe nici dacă Albert Einstein a aflat vreodată de destinul tragic al prietenului său chimist din România. Albert Einstein a murit în 1955, în Statele Unite ale Americii.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot