Ce s-a întâmplat azi, 9 decembrie?

09.12.2021
Ce s-a întâmplat azi, 9 decembrie?

De-a lungul timpului, în această zi au avut loc evenimente istorice care au schimbat dezvoltarea umanității. Data de 9 decembrie reprezintă cea de-a 343-a zi a calendarului gregorian și a 344-a zi în anii bisecți. Drept urmare, mai sunt 22 de zile până la sfârșitul anului.

Creștinii-ortodocși sărbătoresc în această zi pomenirea zămislirii Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu de către Sfânta Ana.

Ce s-a întâmplat azi, 9 decembrie?

1671 – La această dată are loc o răscoala împotriva domnitorului Gheorghe Duca, condusă de boierii Mihalcea Hâncu și Apostol Durac. Aceștia erau nemulțumiți de taxele mari, însă domnitorul a revenit în țară cu ajutor turco–tătar și a înăbușit mișcarea.

1793 – În Statele Unite ale Americii, Noah Webster, fondează primul ziar american, intitulat „American Minerva”.

1824 – America de Sud iese de sub dominația spaniolă, odată cu Bătălia de la Ayacucho, din Peru.

Bătălia de la Ayacucho (Peru).

1894 – În București, a început să circule pe străzi primul tramvai electric. Acesta avea numărul 14 și mergea pe ruta Cotroceni – Obor.

1931 – Un an important pentru istoria spaniolilor, fiindcă țara devine republică.

1941 – În această perioadă are loc Al Doilea Război Mondial, iar China a declarat, la această dată, război Germaniei, Japoniei și Italiei.

1946 – La această dată încep procesele de la Nürnberg. Ele au fost o serie de procese celebre unde au fost inculpați membri ai conducerii politice, militare și economice a Germaniei Naziste.

1948 – Organizația Națiunilor Unite a adoptat „Convenția pentru prevenirea și reprimarea crimei de genocid”.

1965 – La această dată are loc un eveniment istoric pentru infrastructura feroviară din România, deoarece pe ruta între Predeal și Brașov a circulat primul tren electric al CFR-ului.

1967Nicolae Ceaușescu a fost ales, în locul lui Chivu Stoica, la Marea Adunare Națională în funcția de președinte al Consiliului de Stat.

1991 – Un eveniment istoric a avut loc la această dată- fiindcă a fost adoptat „Acordul privind crearea unei Uniuni politice, economice și monetare”, la reuniunea la nivel înalt a CEE de la Maastricht. Drept urmare, Tratatul de la Maastricht va intra în vigoare de la 1 noiembrie 1993 și va fi înlocuit de Tratatul de la Amsterdam (2 octombrie 1997).

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot