Ce s-a întâmplat azi, 8 decembrie?

08.12.2021
Ce s-a întâmplat azi, 8 decembrie?

Ziua de 8 decembrie este cea de 342-a zi a calendarului gregorian și a 343-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 23 de zile.

La 8 decembrie 1941, președintele SUA, Franklin D. Roosevelt, rostește discursul „Ziua infamiei” în fața Congresului SUA, la o zi după bombardarea Pearl Harbor. A fost scurt, dar avea să devină unul dintre cele mai celebre discursuri ale secolului al XX-lea, dând naștere uneia dintre cele mai cunoscute fraze ale secolului.

Roosevelt a schimbat „o dată care va trăi în istoria lumii” cu „o dată care va trăi în infamie”, oferind discursului cea mai faimoasă frază și dând naștere termenului „ziua infamiei”, care pe 7 decembrie 1941, este adesea amintită.

Ce s-a întâmplat azi, 8 decembrie?

1609 – Biblioteca Ambrosiana din Milano își deschide sala de lectură, a doua bibliotecă publică din Europa, prima fiind la Roma.

1710 – Bătălia de la Brihuega în războiul de succesiune spaniolă: generalul britanic James Stanhope capturat de forțele franceze și spaniole.

1863 – Abraham Lincoln emite Proclamația de amnistie și planul de reconstrucție a Sudului.

1869 – Se deschide la Roma al 20-lea Sinod ecumenic romano-catolic, Vatican I.

1904 – „Convenția internațională asupra regimului vaselor Crucii Roșii pe timp de război” este semnată de România la Haga.

1913 – Începe construcția Palatului de Arte Frumoase din San Francisco.

1914 – Boierii care se răzvrătesc împotriva britanicilor în Africa de Sud suferă mai multe înfrângeri, unul dintre liderii lor, generalul Beyers, înecându-se accidental.

1920 – Are loc un atentat cu bombă în Senatul României. Mai mulți demnitari de rang înalt și-au pierdut viața, printre care Ministrul Justiţie, Dimitrie Greceanu, senatorii Demetriu Radu şi Spirea Gheorghiu.

1921 – Eamon de Valera respinge public Tratatul anglo-irlandez.

1923 – Semnarea tratatului de prietenie germano-american.

1923 – Laburiştii/liberalii câştigă parlamentul britanic.

1923 – Înghețarea salariilor și a prețurilor în Germania.

1941 – Se deschide lagărul de exterminare Chełmno, la 50 de kilometri de Łódź, Polonia.

1941 – Londra: Guvernul olandez în exil declară război Japoniei.

1941 – SUA și Marea Britanie declară război Japoniei, SUA intră în al Doilea Război Mondial.

1946 – Avionul rachetă al armatei americane XS-1 efectuează primul zbor motorizat.

1948 – Iordania anexează Palestina arabă.

1949 – Guvernul naționalist chinez se mută din China continentală la Formosa.

1959 – Dom Mintoff cere independența Maltei.

1962 – Tentativă de lovitură de stat în Brunei controlată de britanici.

1965 – Papa Paul al VI-lea semnează al II-lea Sinod Vatican.

1966 – SUA și URSS semnează un tratat de interzicere a armelor nucleare în spațiul cosmic.

1973 – Ilie Năstase câștigă al treilea titlu consecutiv ATP Masters Grand Prix cu 6–3, 7–5, 4–6, 6–3 în fața olandezului Tom Okker la Boston, Massachusetts.

1974 – Monarhia greacă a fost respinsă prin referendum.

1974 – Se formează Partidul Republican Socialist Irlandez.

1980 – Annie Leibovitz are o ședință foto cu John Lennon , ultima persoană care l-a fotografiat profesional înainte de a fi ucis în aceeași zi.

1982 – Scriitorul columbian Gabriel García Márquez primește Premiul Nobel pentru Literatură.

1991 – Constituția României este adoptată prin referendum.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
„White Wolf”, indianul care a descoperit nemurirea. A trăit 137 de ani și l-a răpus o banală pneumonie. La 135 de ani l-a lovit trenul
„White Wolf”, indianul care a descoperit nemurirea. A trăit 137 de ani și l-a răpus o banală pneumonie. La 135 de ani l-a lovit ...
Se tot vorbește despre depășirea vârstei de 100 de ani ca fiind un adevărat record. Totuși, au existat și cazuri în care oamenii au trăit mai bine de 13 decenii. Acesta ar fi fost și cazul... citește tot
Cum se fereau oamenii de căldură când încă nu se inventase aerul condiționat? Metode vechi de răcorire
Cum se fereau oamenii de căldură când încă nu se inventase aerul condiționat? Metode vechi de răcorire
Aparatul de aer condiționat este, cu siguranță, una dintre cele mai necesare invenții, cu atât mai mult cu cât temperaturile par să crească de la un an la altul. Totuși, au fost vremuri în... citește tot
Cum procedează țările mai dezvoltate cu urșii? În Austria nimeni nu-i hrănește, în Italia au pubele speciale „antiurs”! Câți urși avem și câți ar trebui să avem?
Cum procedează țările mai dezvoltate cu urșii? În Austria nimeni nu-i hrănește, în Italia au pubele speciale „antiurs”! Câți ...
O turistă în vârstă de 19 ani a fost atacată și omorâtă de urs pe Jepii Mici din Bucegi. Ba mai mult, femeia ar fi fost târâtă de animalul sălbatic într-o prăpastie. Ulterior, animalul... citește tot