Prin ce se deosebesc talibanii de gruparea ISIS?

05.09.2021
Prin ce se deosebesc talibanii de gruparea ISIS?

Terorismul a fost dintotdeauna o problemă majoră de securitate cu care marile puteri ale lumii se luptă dintotdeauna. Cele mai cunoscute grupuri extremiste sunt talibanii și ISIS.

Această problemă s-a acutizat în ultimii 20 de ani. Cu toții ne amintim de atentatele de la „World Trade Center” din 11 septembrie 2011, când 19 teroriști au deturnat mai multe avioane şi le-au izbit de cele două turnuri şi de clădirea Pentagonului.

La trei săptămâni după atacurile soldate cu moartea a aproape 3.000 de oameni începea războiul Occidentului împotriva terorismului, un război care continuă şi astăzi.

În ziua de 26 august, un atac terorist produs pe aeroportul din Kabul a ucis aproape 100 de oameni, între care și 13 miliari americani, și a rănit peste 150 de persoane. Atentatul sinucigaș a fost revendicat de Gruparea Statul Islamic Khorasan (ISIS-K) pe contul de Telegram al grupului extremist.

Condamnat de talibani, atacul a venit la câteva zile după ce președintele SUA, Joe Biden, avertizase asupra riscului producerii unui atentat la Kabul. Multora li s-a părut avertismentul o încercare de deturnare a atenției de la modul dezastruos în care erau evacuați civilii afgani în haosul provocat de preluarea puterii în Afganistan de către talibani.

Acum, toată lumea caută să identifice și să lămurească diferențele și ostilitatea care există între talibani și ISIS, dar și motivele pentru care sunt rivali și nu aliați.

Talibanii și ISIS, niciodată aliați

Atât talibanii, cât și ISIS sunt grupuri extremiste islamiste sunnite (n.n. – sunismul este curentul religios majoritar al islamului care cuprinde 85%-90% dintre musulmani), care doresc să formeze state conform legii Shariei.

Sharia este sistemul legislativ islamic derivat din Coran, cartea sacră a Islamului, precum și Sunna și Hadith – practicile și spusele profetului Mahomed.

Cu toate acestea, cele două grupări extremiste nu au fost și nici nu vor fi aliați. Luptele dintre ele au izbucnit în 2015, după ce ISIS a format filiala regională Statul Islamic-Khorasan (ISIS-K), denumită astfel după numele unei regiuni întinse din Asia Centrală care a inclus și părți din ceea ce este azi Afganistanul.

Experții spun că talibanii s-au opus în mod sistematic expansiunii ISIS-K, iar acum vor încerca să împiedice orice operațiune a lui ISIS-K în Occident.

De partea cealaltă, Statul Islamic Khorasan îi acuză pe talibani că au abandonat adevărata credință islamică în clipa în care au acceptat să negocieze cu fostul preșdinte american Donald Trump, în februarie 2020 deoarece au arătat pragmatism în loc de fanatism.

Au urmat alte conflicte în 2017. În aprilie, ISIS-K a capturat în provincia Jowzjan din nordul Afganistanului trei traficanți de droguri care făceau trafic cu opiu pentru a strânge fonduri pentru talibani. O lună mai târziu, 22 de talibani au fost uciși în confruntările care au avut loc la frontiera cu Iranul.

Cu toate acestea, în vara anului 2018, talibanii au reușit să elimine ISIS-K din provincia Jowzjan, ajutați de Mișcarea Islamică din Uzbekistan.

ISIS-K a suferit noi eșecuri în anul următor, înainte de a fi eradicată aproape în totalitate de armatele SUA și afgane.

Cine sunt talibanii?

Talibanii jubilează după preluarea puterii la Kabul

 

Talibanii s-au format în 1994 în timpul războiului civil din Afganistan. Acesta a izbucnit în clipa în care a căzut guvernul pus în funcțiune în timpul ocupației sovietice din anii ’80.

Atunci, diferite facțiuni ale mujahidinilor care luptaseră împotriva guvernului au luptat apoi unul împotriva celuilalt, iar una dintre aceste facțiuni au fost talibanii conduși de Mullah Mohammed Omar.

Acesta a vrut să impună o interpretare deosebit de strictă a legii islamice și a preluat rapid o parte din țară, înainte de a ajunge la Kabul în 1996, când a înființat Emiratul Islamic al Afganistanului.

Regimul taliban și-a aplicat interpretarea extremă a legii Sharia, iar țara a devenit un refugiu sigur pentru extremiști precum membrii Al-Qaeda.

Refuzul talibanilor de a-l preda pe liderul Al-Qaeda, Osama bin Laden, după atacurile din 11 septembrie 2001, a provocat invazia Afganistanului de către SUA, Marea Britanie și alte țări, ceea ce a dus la căderea regimului taliban.

Cu toate acestea, talibanii s-au regrupat sub forma unei insurgențe și au continuat să lupte 20 de ani. Totul a culminat cu preluarea puterii asupra orașului Kabul la jumătatea lunii august și retragerea din Afganistan a armatei americane și a reprezentanților țărilor occidentale.

Cine este ISIS-K?

Luptători ai grupării extremiste ISIS-K

 

ISIS a fost format în anul 1999 de către jihadistul iordanian Abu Musab al-Zarqawi. Nu a primit, însă, atenție globală decât în 2014, atunci când s-a autoproclamat Califat mondial și cucerit orașele Raqqa (Siria) și Mosul (Irak).

Gruparea extremistă avea să capituleze în aceste orașe trei ani mai târziu în urma intervenției forțelor guvernamentale irakiene și a luptătorilor sirieni anti-ISIS, sprijiniți de forțe militare internaționale.

În ianuarie 2015, într-o perioadă în care căuta pentru prima dată să-și extindă influența geografică dincolo de Irak și de Siria, ISIS a înființat filiala regională ISIS-K în provincia Nangarhar din estul Afganistanului.

Aceasta a recrutat atât jihadiști afgani, cât și pakistanezi, în special dezertori din rândul talibanilor afgani care sunt dezamăgiți că propria lor organizație nu este suficient de extremistă.

Foto: Capturi YouTube.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ampla discuție. Ce ne-a dat Uniunea Europeană? Ce a primit România de la UE? Am dat 1 euro, ne-au dat 3!
Ampla discuție. Ce ne-a dat Uniunea Europeană? Ce a primit România de la UE? Am dat 1 euro, ne-au dat 3!
Pe data de 1 ianuarie 2007, România a devenit stat membru al Uniunii Europene cu drepturi depline. Ce a adus aderarea României la Uniunea Europeană bun pentru țara noastră? De 17 ani România... citește tot
Reîncarnarea există: Cazul şocant al gemenelor Pollock din Anglia anilor ’60
Reîncarnarea există: Cazul şocant al gemenelor Pollock din Anglia anilor ’60
Se tot vorbește cu sau fără dovezi despre reîncarnare. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au fost preocupați de ceea ce se întâmplă după moarte. Iar una dintre explicații poate fi... citește tot
Enigma „Călcâiului de la Aiud”, descoperit în România, obiectul vechi de 250.000 de ani cu origini „extraterestre”
Enigma „Călcâiului de la Aiud”, descoperit în România, obiectul vechi de 250.000 de ani cu origini „extraterestre”
În anul 1973, muncitori care lucrau la o balastiera pe malul Muresului au descoperit un obiect misterios, despre care unii spun ca ar fi de origine extraterestră. Lucratorii au scos din pamânt, de... citește tot